Compradors en un dels carrers comercials de Reus (ACN / Mar Rovira)

El govern concretarà en les properes hores el "pas enrere" en la desescalada

Aragonès i Budó anunciaran les noves restriccions per l'empitjorament dels indicadors de la pandèmia i l'amenaça d'una tercera onada
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La Generalitat ultima més restriccions davant l'augment de contagis de coronavirus. El Procicat té damunt la taula noves restriccions que podrien afectar la mobilitat o la interacció social per l'empitjorament dels indicadors de la pandèmia.

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, compareixeran en les properes hores per concretar les mesures davant els preocupants indicadors de la pandèmia.

Al matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Aragonès ha insistit insisteix que la situació és molt complicada i que cal fer passos enrere, ha reconegut que si només es tinguessin en compte els criteris sanitaris caldria tancar-ho tot una altra vegada:

"Des d'un punt de vista epidemiològic, la solució és clara, tancar-ho tot. Però no hi ha només una qüestió epidemiològica sobre la taula. Hem d'anar fent cirurgia prima perquè aquestes decisions tenen una afectació sanitària -reduir el nombre de contagis i protegir la salut-, però també tenen una afectació econòmica. Estem en condicions que avui, o demà al matí com a molt tard, anunciem quines són aquestes mesures. Hi estem treballant i no vull especular."


Pel que fa a la mobilitat, s'haurà de decidir si, finalment, aquest cap de setmana es podrà sortir del municipi tal com s'havia anunciat.

També s'haurà de prendre una decisió sobre el pla de Nadal, que el Consell Interterritorial de Salut ha decidit mantenir, però obrint la porta a la possibilitat que les autonomies puguin aplicar mesures més restrictives en funció de l'evolució epidemiològica. L'horari del toc de queda la nit de Nadal i la de Cap d'Any o la quantitat de gent que pot haver-hi a les trobades són algunes qüestions que es podrien modificar.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ja ha avançat que "caldrà fer sí o sí passos enrere en la reobertura". L'empitjorament dels indicadors de l'epidèmia i l'amenaça d'una tercera onada fan preveure una marxa enrere en la desescalada.

El pla de reobertura ja preveia que, si la velocitat de contagi supera l'1 i augmenten els ingressos hospitalaris, caldrà revisar les mesures preses.


A nou dies de Nadal, les dades continuen amb una tendència negativa

La velocitat de contagi ha seguit pujant en les últimes hores a Catalunya i ha passat de l'1,22 notificat dimecres a l'1,34 d'aquest dijous. L'Rt a 1,34 vol dir que cada 100 persones en contagien 134, de mitjana.

El risc de rebrot també continua creixent; ho fa 29 punts, fins als 274, i es manté així per sobre dels 200.

Aquestes últimes hores, a més, s'han notificat 2.145 casos nous, i 30 morts.

Hi ha 1.532 pacients ingressats als hospitals amb Covid-19, 56 més que en el balanç anterior, i 345 persones a l'UCI, les mateixes que fa 24 hores.

 

De tota manera, el nou mètode de càlcul del Departament de Salut ja eleva aquest dimecres la velocitat de contagi fins a l'1,45.

 

Salut alerta que, si no es va amb compte per les festes de Nadal i s'arriba al gener amb brots, pot ser que la vacunació no tingui efecte. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit a Catalunya Ràdio que "és molt important" que la campanya de vacunació comenci amb les "xifres d'incidència al més baixes possible".

Davant dels contagis generalitzats, aquest dimecres l'OMS ha recomanat que les trobades familiars de Nadal als països europeus es facin amb mascareta, amb distància entre les persones i a llocs exteriors o espais ben ventilats. La institució alerta que cal evitar que arribi una tercera onada abans que es comenci a aplicar la vacuna.

Gent amb mascareta al carrer Santa Clara de Girona (ACN / Gerard Vilà)

 

Més mesures a les residències i tornada a l'escola l'11 de gener

Ja se sabia que seria un Nadal atípic. I les xifres dels darrers dies s'entossudeixen a remarcar-ho. Aquest dimecres, Salut ha anunciat mesures estrictes per sortir de les residències per aquestes festes.

A tots els residents se'ls farà un test ràpid d'antígens abans del 24 de desembre i, tot i que es recomana que no hi hagi sortides, si es fan, es demana que siguin almenys de tres dies i que els residents només tinguin contacte amb una bombolla de convivència. A la tornada, es faran proves PCR a totes les persones que viuen en geriàtrics i els residents hauran de passar una setmana en aïllament.

Pel que fa a Educació, la tornada dels alumnes a les escoles després de festes s'ha endarrerit fins a l'11 de gener. Tot i que el calendari escolar ho preveia per al divendres 8, finalment serà tres dies més tard. La decisió s'ha pres per raons sanitàries, amb l'objectiu de separar encara més els contactes de les celebracions nadalenques i el retorn a les aules i, així, minimitzar el risc de contagi.

 

Padrós demana tancar els bars

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha demanat que, davant l'augment de contagis, es tanquin els bars. En declaracions a "El Periódico", Padrós recorda que fa setmanes que el col·lectiu mèdic avisa que la desescalada es va començar "amb xifres que no eren òptimes" i opina que Catalunya hauria d'estar "amb les restriccions màximes".

Padrós lamenta que a bars i terrasses hi ha alguns usuaris que no respecten les distàncies o no porten mascareta quan no consumeixen. Segons el president del Col·legi de Metges barceloní, el pla de Nadal dissenyat pel Procicat "com a mínim s'ha de revisar" i alerta que aviat caldrà "fer sacrificis" a Catalunya.

 

 

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, durant una entrevista al programa 'Més 324'

 

Més de 40 metges demanen "prudència" i "rigor"

Un total de 46 metges, la majoria responsables d'unitats i grups de recerca dels hospitals Vall d'Hebron, Clínic, Hospital del Mar, Sant Pau i també de l'atenció primària, han firmat una carta conjunta en què demanen "prudència" davant l'arribada de les vacunes i "el màxim rigor col·lectiu" per afrontar la tercera onada de la Covid.

Tot i la disminució de la mortalitat en aquesta segona onada, els metges assenyalen que la xifra de morts per Covid els darrers mesos ha estat "com si cada dia a Espanya s'estavellés un avió del tipus Airbus 320 (els dies més bons) o un Boeing 747 (els dies més dolents):

"El nombre d'avions que s'estavellaran els propers mesos dependrà del que fem durant les properes setmanes i a les festes de Nadal"

A la carta, lamenten que s'hagi parlat poc dels danys sanitaris col·laterals de la pandèmia, relacionats amb altres malalties que "o bé no s'han diagnosticat o bé s'han diagnosticat tard". En aquest sentit, apunten que, des de començaments d'any, s'ha diagnosticat un 15% menys de malalts amb càncer i s'ha donat un 40% menys de primeres visites de malalties mentals respecte al mateix període de l'any passat. També destaquen que ha augmentat la gravetat dels infarts cardíacs i dels ictus.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Desescalada
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut