El Procicat decideix si manté les restriccions a deu dies del final de l'estat d'alarma
La Generalitat modificarà la llei de Salut Pública per donar cobertura jurídica a mesures com el toc de queda o els confinaments territorials més enllà del 9 de maig
El Procicat es reuneix aquest divendres per revisar si manté les actuals mesures per frenar els contagis o en flexibilitza algunes més en funció de les dades epidemiològiques de la Covid-19.
Quan falten deu dies per al final de l'estat d'alarma, previst per al 9 de maig, tot apunta que podrien mantenir-se el gruix de les restriccions vigents des de la setmana passada, amb petites obertures com podria ser la reobertura dels parcs d'atraccions. Fa set dies es va posar fi al confinament comarcal, es va permetre l'obertura dels bars i restaurants dels centres comercials i es va eliminar el límit de bombolles en les reunions socials.
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va assenyalar diumenge passat que dues de les propostes que hi ha sobre la taula si les dades evolucionen favorablement són la reobertura de la restauració a les nits, en un primer moment només a les terrasses, i l'endarreriment del toc de queda fins a les onze de la nit.
Canvis legals per poder mantenir el toc de queda
El final de l'estat d'alarma, el 9 de maig, preocupa diverses autonomies, entre les quals Catalunya, que reclamen un marc normatiu per poder aplicar restriccions en cas que empitjori la situació sanitària.
El govern ha anunciat que dimarts vinent aprovarà un decret que modificarà la llei de Salut Pública per donar cobertura jurídica a les mesures que es puguin prendre a partir del 9 de maig, en especial pel que fa referència al toc de queda o els confinaments territorials, actualment estan emparades en l'estat d'alarma.
El decret deixarà clar que les restriccions caldrà que les validi abans el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Així, s'evitaran situacions com la de l'estiu passat, quan la Justícia va invalidar en un primer moment el confinament del Segrià en considerar que la Generalitat no era competent.
Més de 2,5 milions de dosis posades
Els equips de vacunació han superat aquest dijous els dos milions i mig de vacunes administrades a Catalunya, de manera que un 27% dels catalans de més de 16 anys ja tenen posada una dosi d'algun dels quatre fàrmacs autoritzats i un 11,2% la pauta completa.
Des que va començar el procés de vacunació, el 27 de desembre passat, s'han inoculat a Catalunya 2.504.283 dosis, de les quals 1.791.648 són primeres dosis i 712.635 segones.
Es preveu que el procés de vacunació s'acceleri els propers dies perquè s'espera per aquest divendres l'arribada de 258.600 dosis d'AstraZeneca.
Aquest dijous s'ha conegut que el Departament de Salut administrarà la vacuna de Moderna als guàrdies civils i policies nacionals destinats a Catalunya. La vacunació començarà dilluns vinent i es farà en quatre comandàncies, tal com havien demanat els dos cossos.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar dimarts a la Generalitat que garantís la vacunació als agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional amb la mateixa proporció que els Mossos d'Esquadra en un termini de deu dies.
Cinc dies sense confinament comarcal
La reunió del Procicat arriba quan fa cinc dies que es va aixecar el confinament comarcal. Els indicadors epidèmics han empitjorat lleugerament a Catalunya, amb més de 2.000 contagis i 16 morts en les últimes 24 hores.
La pressió als hospitals ha disminuït i el nombre de pacients a les UCI torna a estar per sota dels 500. Segons les dades de la Conselleria de Salut, el total d'hospitalitzats per Covid és de 1.616, dels quals 498 estan greus.
La velocitat de propagació del virus (Rt) manté la tendència a l'alça iniciada el cap de setmana passat i se situa en 1,04, una centèsima més que el dia anterior. Això indica que cada 100 infectats contagien 104 persones.
El risc de rebrot, que mesura el creixement potencial de l'epidèmia, augmenta cinc punts i se situa en 292. Per comarques, el Solsonès és la que té més risc de creixement potencial (EPG) amb 1.268 punts, seguit per la Noguera (818), la Vall d'Aran (781), la Terra Alta (773) i el Pla d'Urgell (765).
Quatre comarques es mantenen en risc baix, és a dir, per sota de 100: l'Alta Ribagorça (0), el Priorat (17), la Segarra (74) i el Montsià (77).
La incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies també puja i arriba als 281 casos. La positivitat, és a dir, el percentatge de positius en proves PCR i tests d'antígens se situa en el 6,36%, encara per sobre del 5% que l'OMS assenyala com a llindar de control de l'epidèmia.
Des de l'inici de la pandèmia, a finals de febrer de l'any passat, el nombre total de casos confirmats a Catalunya és de 647.739 i la xifra total de defuncions és de 21.840.
- ARXIVAT A:
- ProcicatCovid-19Coronavirus Estat d'alarma