El Procicat avança en la desescalada amb l'ampliació de les reunions socials
Vergés i Sàmper s'acomiaden defensant que la millora continuada de la pandèmia permet aixecar restriccions
Bars i restaurants podran allargar una hora l'horari nocturn, fins a la mitjanit, a partir d'aquest divendres com a molt tard. La mesura ja havia estat aprovada i anunciada pel Procicat, que volia que entrés en vigor dilluns que ve.
Al final, però, una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) favorable al sector de la restauració l'ha avançada tres o quatre dies.
El TSJC, d'altra banda, també permet a bars i restaurants una ampliació de l'aforament als interiors que el Procicat no havia previst, del 30% al 50%.
A partir de dilluns, d'altra banda, bars i restaurants podran obrir més d'hora, a partir de les 6 del matí, com el Procicat ja va avançar la setmana passada. I a les taules hi podran seure fins a 6 persones no convivents, com ha anunciat aquest dijous. Tant a les terrasses, on cal mantenir els dos metres de distància, com als interiors.
La totalitat de les noves mesures les han anunciat aquest migdia els consellers en funcions de Salut, Alba Vergés, i d'Interior, Miquel Sàmper, en la que ha estat la seva última roda de premsa després de la reunió del Procicat.
L'altra gran canvi introduït pel Procicat en l'avenç de la desescalada és l'ampliació de les reunions socials, que podran ser de fins a 10 persones. Aquesta mesura, de tota manera, com que afecta drets fonamentals, haurà de ser validada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el 7 de maig es va mostrar a favor de mantenir la restricció vigent encara, de sis persones màxim, sense límit de bombolles.
"Relaxar mesures amb prudència"
Aquest nou aixecament de restriccions per combatre la pandèmia coincidirà, aquest segon dilluns de Pasqua, festiu per a moltes persones, amb l'ampliació de l'aforament de teatres i cinemes, del 50% al 70%; i dels comerços, del 30% al 50%, anunciada també la setmana passada.
Entre les primeres mesures aprovades pel Procicat després de la caiguda de l'estat d'alarma, que entren en vigor aquest dilluns que ve, també hi ha el manteniment del límit del 50% de l'aforament en l'esport i els espais de culte, però amb l'ampliació del nombre màxim de persones: fins a 1.000 en interiors, i fins a 3.000 en exteriors o en interiors amb ventilació reforçada.
La consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha defensat que la millora continuada de la pandèmia permet aixecar restriccions, però també ha volgut fer una crida a mantenir les mesures essencials per evitar contagis.
"Podem continuar relaxant les mesures, però sempre amb un punt de prudència, sense baixar la guàrdia", ha afirmat.
De moment, mascareta obligatòria
La mesura que es manté, ara per ara, és l'obligació de portar mascareta, que el coordinador d'alertes i emergències sanitàries del govern espanyol, Fernando Simón, va obrir la porta a aixecar, a l'aire lliure, "d'aquí no gaires dies".
Preguntada sobre aquesta qüestió, Vergés ha admès que "es normal que es pugui plantejar un relaxament de la mascareta" en espais exteriors, però ha afegit que "com a societat, no hem de tenir pressa" i que "tot arribarà, tot té el seu temps".
Vergés, a més, ha avançat que més enllà del moment que la mascareta deixi de ser obligatòria, podrien utilitzar-se, per exemple, per combatre la grip.
"Les mascaretes formen part d'una imatge negativa de la pandèmia, però també tenen una part positiva real, que és de protecció, no només contra la Covid: ens aniran bé contra les grips, a l'hivern, que són una epidèmia que tenim cada any."
L'oci nocturn continua tancat
També es manté, ara per ara, el tancament de l'oci nocturn. Preguntada per aquesta qüestió, Vergés ha recordat que hi ha una ordre ministerial que el tanca a tot l'estat i impedeix aplicar a Catalunya el pla de reobertura que el Procicat ha elaborat conjuntament amb el sector.
El govern vol "entomar" la gestió de l'oci nocturn i ha demanat al govern espanyol que l'ordre ministerial "decaigui", ha afegit Vergés.
Menys de mil hospitalitzats
Vergès ha explicat que "la pandèmia continua a la baixa", tot i que ha admès "un petit ralentiment, que és lògic" en la millora dels indicadors pandèmics.
Aquest dijous és el segon dia consecutiu amb menys de 1.000 pacients Covid als hospitals catalans. Per trobar una xifra inferior a les 934 persones ingressades per coronavirus que ha comunicat el Departament de Salut cal recular fins al 10 d'octubre, fa més de set mesos.
Els pacients Covid crítics a les UCI són 369, cinc més que el dia abans, però continuen per sota dels 400 per quart dia consecutiu.
Pel que fa als principals indicadors epidemiològics, la velocitat de propagació del virus (Rt) ha pujat una centèsima i torna a ser 0,75, com dimarts. Això suposa que cada 100 infectats contagiarien, de mitjana, 75 persones més.
El risc de rebrot (EPG), que mesura el creixement potencial de l'epidèmia, segueix acostant-se, poc a poc, als 100 punts que són el llindar del risc alt. Els 123 punts actuals indiquen un risc similar al de la setmana del 8 de juliol, que mai no havia tornat a ser tan baix.
També continua baixant la incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14), que és de 163,56 casos.
Pel que fa a la positivitat, el percentatge de proves PCR i tests d'antígens que han donat positiu durant els últims set dies, és del 3,89%, clarament per sota del 5% que l'OMS considera el llindar per poder controlar l'epidèmia adequadament.
Aquestes últimes vint-i-quatre hores s'han notificat un total de 1.185 nous contagis, 926 dels quals confirmats amb prova PCR o test d'antígens.
Des del principi de la pandèmia, a Catalunya s'han contagiat de Covid-19 fins a 672.881 persones.
La pandèmia, d'altra banda, ha causat 22.101 víctimes mortals. Des de dimecres se n'han comunicat 12.
El descens de les morts, amb tot, és ben visible: fa set dies que les defuncions setmanals per la pandèmia són menys de 100 a Catalunya; de fet, ja estan per sota de les 50.
La vacunació, "a bon ritme"
Més enllà de la situació epidemiològica, Vergés també ha defensat que la campanya de vacunació avança "a bon ritme", malgrat "els embolics de l'Estat amb la segona dosi d'AstraZeneca" per a les persones menors de 60 anys.
La consellera en funcions de Salut ha explicat que gairebé el 70% de les persones de 50 anys o més ja han rebut almenys una dosi, i que el percentatge puja fins al 85,5% si ens fixem en les persones de 60 anys a o més.
Això permet parlar, segons Vergés, d'un "canvi de paradigma", a partir del qual Salut compta poder començar a vacunar la franja d'entre 40 i 49 anys a principis de juny, i la franja d'entre 16 i 39 anys a principis o mitjans de juliol.
Al tot Espanya, segons va explicar dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, un terç de la població ja ha rebut almenys una dosi.
El Consell Interterritorial de Salut ha decidit que els menors de 60 anys que han rebut la primera dosi d'AstraZeneca podran escollir si la segona dosi és de Pfizer, com va acordar la Comissió de Salut Pública, o també d'AstraZeneca, signant un consentiment informat.
Aquesta setmana s'ha sabut que el Camp Nou serà un punt de vacunació massiva contra la Covid-19 a partir del dia 27. Serà un espai on es podran immunitzar unes 2.500 persones cada setmana i que estarà en funcionament durant tres setmanes.
Segons ha informat el Departament de Salut, el Camp Nou comptarà amb quatre boxes de vacunació i s'hi habilitaran accessos per als ciutadans que vagin a vacunar-se tant a peu com amb cotxe.
Als espais de vacunació s'hi ha afegit també el centre comercial La Maquinista, que ha cedit 115 metres quadrats de la planta baixa per administrar fins a 1.500 dosis diàries.
La UE obre la porta als vacunats
Amb l'estiu a tocar, la Unió Europa ha anunciat que permetrà l'entrada als ciutadans de països extracomunitaris que hagin rebut la pauta completa de vacunes aprovades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA).
La decisió, que encara s'ha d'aprovar al Consell Europeu, permetrà "reprendre de manera progressiva els viatges internacionals cap a la UE i fer-ho de manera segura", segons el portaveu de la Comissió Europea, Christian Wigand.
- ARXIVAT A:
- ProcicatCovid-19Coronavirus Desescalada