El Procicat manté el confinament comarcal mentre estudia altres mesures
Control dels Mossos d'Esquadra al peatge de la Roca del Vallès el cap de setmana passat (EFE/Enric Fontcuberta)

El Procicat prorroga el confinament comarcal i les altres mesures una setmana més

"Necessitem aquests set dies per estabilitzar i entrar de nou a una fase de regressió i doblegar la corba", ha explicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol

RedaccióActualitzat

El confinament comarcal vigent fins dilluns es prorrogarà una setmana més, com havien avançat aquest matí els programes "Els matins", de TV3, i "El matí de Catalunya Ràdio".

El govern, que s'havia reunit a primera hora, ho ha confirmat aquest migdia durant una roda de premsa amb responsables dels departaments de Salut i d'Interior.

Hi han intervingut el secretari general de Salut, Marc Ramentol; el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper.


"Necessitem set dies"

Ramentol ha confirmat que les mesures actuals continuaran vigents la setmana que ve perquè "necessitem aquests set dies per estabilitzar i entrar de nou a una fase de regressió i doblegar la corba".

A partir d'aquí, ha afegit, la idea és "reprendre un procés de reobertura el 26 d'abril si els indicadors ens acompanyen".

Aquest matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Sàmper no ha avançat cap mesura contra la Covid-19, però ha confirmat que s'està estudiant poder fer confinament territorials diferents, a la carta, però que encara s'estan analitzant les dades de la pandèmia per veure'n la viabilitat.

Ha assegurat que quan el govern tingui clara la demarcació territorial per fer el confinament, adoptarà "mesures diferents segons la situació de cadascú". En aquest sentit, ha parlat de "confinaments diferenciats" en funció de la situació epidemiològica dels territoris.

Sàmper ha admès que "les vegueries poden ser una solució" i ha afegit que la intenció és permetre aquest augment de la mobilitat "quan Salut digui que les dades ho permeten".


500 crítics a les UCI

Segons les dades publicades aquest divendres pel Departament de Salut, als hospitals catalans hi ha 1.672 persones ingressades per coronavirus, una xifra que aquests quatre últims dies ha anat baixant lleugerament i ja fa dos dies que està per sota dels 1.700 pacients Covid.

 

 


Pel que fa les unitats de cures intensives (UCI), diumenge van superar els 500 malalts de Covid crítics. Dimarts hi va haver la xifra més alta, 518, i aquest divendres se n'han comunicat exactament 500, catorze menys que vint-i-quatre hores abans.

 

 


La tendència, aquests últims dies, pel que fa a la xifra de pacients hospitalitzats per Covid-19 i d'ingressats a les UCI, és d'un cert estancament que apuntaria a un lleuger descens, encara, però, amb oscil·lacions.

Les xifres, d'altra banda, indiquen que l'augment de la mobilitat per Setmana Santa no s'ha traduït en un augment sensible de contagis.


Indicadors epidemiològics

La velocitat de propagació continua creixent i se situa en una Rt d'1,39, i el risc de rebrot també creix respecte al dia anterior i ja és de 360 punts. Tots dos indicadors estan a l'alça des de diumenge.

La incidència acumulada per cada 100.000 habitants a 14 dies també repunta i supera els 259 casos.

 

 


La dada que millora és la positivitat, el percentatge de positius detectats en proves PCR i tests d'antígens en l'última setmana, que torna a estar per sota del 7% després d'haver superat el 8% el cap de setmana passat. El 6,94% notificat aquest divendres, de tota manera, encara queda molt per sobre del 5% que l'OMS considera el llindar del control efectiu dels contagis.

En les últimes vint-i-quatre hores s'han detectat 1.712 contagis nous, una xifra similar a les registrades aquestes últimes setmanes.

Des de l'inici de la pandèmia, a finals de febrer del 2020, a Catalunya s'han confirmat 578.429 casos amb proves PCR o tests d'antígens, i un total de 624.984 contagis detectats amb tot tipus de proves.

 

 


Aquest divendres, d'altra banda, s'han notificat tres noves morts a causa del coronavirus, que fan un total de 21.612 víctimes mortals de la pandèmia.


Sense acceleració de contagis per Setmana Santa

Els epidemiòlegs esperen que la velocitat de propagació del virus comenci a baixar a partir del cap de setmana, un cop s'ha constatat que la Setmana Santa no ha portat una acceleració de contagis de coronavirus a Catalunya, segons un estudi del grup de recerca BIOCOMSC, de la UPC.

De tota manera, encara es detecten uns 1.700 contagis diaris i a les UCI hi ha més de mig miler de pacients Covid crítics.

 

 

En una sèrie de piulades, el grup apunta que, tot i que les proves diagnòstiques per antígens apunten a "una fracció una mica menor del total de casos" asimptomàtics detectats, encara és difícil avaluar si els contagis creixen al 5% o al 10% setmanal.

Més enllà d'aquestes conclusions, els investigadors demanen "cura" a la ciutadania, perquè l'ocupació de les UCI continua sent alta.

Recorden la importància d'evitar que s'arribi a les 600 o 700 places de cures intensives, perquè això tindria greus conseqüències per al sistema sanitari. Un dels investigadors del BIOCOMSC, Daniel López Codina, ho ha explicat en una entrevista al "Catalunya migdia".

 

 

Prohibit fumar a les terrasses?

Aquest dijous, d'altra banda, s'ha sabut que el Ministeri de Sanitat i els governs autonòmics estan estudiant la prohibició de fumar a les terrasses a l'aire lliure de bars i restaurants, encara que hi hagi una distància interpersonal de dos metres.

A Catalunya, des de l'agost, no es pot fumar a la via pública o en altres espais a l'aire lliure, amb l'excepció de si es pot "respectar una distància mínima interpersonal d'almenys dos metres".


Altres àmbits de confinament

Aquest dimecres, en una visita a Tortosa, Sàmper ja va avançar que el govern estudia altres estructures territorials per als confinaments, sempre que les dades epidemiològiques ho permetin. Sense precisar quin tipus d'estructura territorial seria, es va comprometre a debatre aquesta qüestió en la reunió del Procicat.

Precisament, tant l'Ajuntament de la capital del Baix Ebre com les entitats empresarials de les Terres de l'Ebre li van reclamar que la mobilitat vagi més enllà de la comarca, per la poca densitat de població que tenen.

Des de l'Ajuntament de Barcelona o les comarques del Pirineu també s'han reclamat canvis en les divisions territorials del confinament.


Cap comarca per sota dels 100 punts de risc de rebrot

Pel que fa a la situació de la pandèmia per comarques, n'hi ha cinc amb un risc de creixement potencial (EPG), també conegut com a risc de rebrot, superior als 1.000 punts. 

Molt lluny, per tant, dels 100 punts a partir dels quals es parla de risc alt, i dels 200 que són el llindar del risc molt alt.

Les cinc comarques amb el pitjor EPG, estan encapçalades pel Pallars Sobirà, que és l'única que supera els 2.000 punts. En concret, el seu risc de rebrot és de 2.034 punts. 

Just pel darrere van la Vall d'Aran (1.191), l'Alt Urgell (1.163), el Moianès (1.148) i el Pla d'Urgell (1.121).

A l'altre extrem de la taula, segons les últimes dades conegudes, no hi ha cap comarca per sota dels 100 punts, perquè l'EPG del Montsià, que dijous era de 83 punts, ha crescut fins als 107. 

 

 

Gairebé dos milions de vacunats

Continua, mentrestant, la campanya de vacunació, que els últims dies ha sofert el contratemps de la suspensió de la distribució del fàrmac de Janssen, del qual s'esperava l'arribada a Catalunya de 24.000 dosis aquesta setmana.

A Catalunya ja hi ha gairebé dos milions de persones vacunades almenys amb la primera dosi. En concret, segons les dades publicades aquest divendres són 1.999.416, de les quals gairebé una quarta part, 485.345 persones, ja han rebut la segona dosi.

 

 


Les persones que han rebut almenys una dosi són el 19,5% de la població de Catalunya. Les persones que han completat el cicle d'immunització són el 6,2% dels catalans.

Segons ha informat el Departament de Salut, un 50,2% dels catalans que tenen entre 60 i 65 anys, que es vacunen amb el fàrmac d'AstraZeneca, ja han rebut la primera dosi. Les dades de la conselleria indiquen que al voltant d'un 10% de les persones citades per inocular-se amb aquest fàrmac no acudeixen a vacunar-se.

Pel que fa a les persones de més de 80 anys, un 87,4% ja tenen la primera dosi posada, i un 27,8%, la pauta completa amb les dues dosis.

 

Vacunació a La Seu d'Urgell
Vacunació a la Seu d'Urgell (ACN/Albert Lijarcio)


Ja han rebut les dues dosis el 92,3% dels usuaris de residències i persones amb discapacitat que viuen en centres, un 76,7% del personal de les residències i un 77,2% dels professionals sanitaris que treballen en hospitals i a l'atenció primària.

De les persones amb gran dependència, un 83,3% han rebut la primera dosi, i un 69,1%, la segona. Pel que fa als treballadors essencials, un 66,3% han rebut la primera dosi, i un 2,2%, també la segona.

El criteri que està seguint el Departament de Salut és l'administració de totes dues dosis, excepte en les persones menors de 66 anys que hagin passat la Covid amb anterioritat, a les quals considera que s'ha de posar una sola dosi.

 

 

ARXIVAT A:
DesescaladaProcicatCovid-19Coronavirus SalutVacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut