Holanda

El programa holandès que sortejava un ronyó resulta ser un muntatge per sensibilitzar els espectadors

El "gran espectacle del donant" que tothom esperava a Holanda es va emetre divendres a la nit, però al final no hi va haver un ronyó com a premi, sinó que tot va resultar un muntatge per sensibilitzar la població perquè doni els seus òrgans. La gran sorpresa es va conèixer a última hora, quan tot estava a punt perquè se sabés el nom del guanyador del programa (i del ronyó) i es va revelar que no hi hauria guanyador i que la suposada malalta de càncer era una actriu. Els tres concursants, que sí que necessiten el ronyó, van acceptar participar en el "joc" per fer prendre consciència a la població.

Actualitzat

Deu ciutadans europeus moren cada dia esperant un òrgan. Per denunciar aquesta situació, en especial als Països Baixos, la nit passada es va emetre un programa de televisió inèdit al món: un "reality show" on hi havia en joc un ronyó. El guanyador se suposava que salvaria la vida, mentre que els dos perdedors s'haurien de continuar esperant.

La comunitat mèdica holandesa havia posat en qüestió la credibilitat del programa en afirmar que no estava garantit que finalment es fes el trasplantament, ja que cap dels hospitals que en fan als Països Baixos havia dut a terme proves de compatibilitat entre els concursants. El funcionament del programa era el següent: una dona amb un tumor cerebral terminal havia de decidir entre tres candidats a qui li donava el seu ronyó perquè pogués salvar la vida.

Els experts havien dit abans de l'emissió que el programa no serviria per combatre la falta d'òrgans (precisament els Països Baixos és un dels estats amb més donants d'òrgans registrats) i que el problema era, sobretot, que cada vegada hi ha menys accidents de trànsit i, per tant, donants potencials. "El problema és que no hi ha prou gent que mor de la manera bona, cosa que d'una banda és positiva, però d'una altra és negativa", ha afirmat Gert van Dijk, del Departament d'Ètica del Col·legi de Metges holandès.

El Col·legi de Metges havia posat seriosament en qüestió la credibilitat del programa. Cap dels set hospitals on es fan trasplantaments a Holanda havia estat consultat pels responsables de l'espai, ni s'havien fet proves de compatibilitat entre la suposada donant i els suposats receptors.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut