Cartells de campanya de Le Pen a Versalles, el 19 d'abril
El programa electoral de Le Pen inclou mesures contra la immigració i l'islam (Reuters/Gonzalo Fuentes)

El programa ocult de Le Pen: mesures de l'extrema dreta que toparien amb la Constitució

La lletra petita del programa de la candidata inclou tota una sèrie de mesures contra la immigració i l'islam

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

David Melgarejo

Delegat de TV3 i Catalunya Ràdio a Madrid. Excorresponsal a París.

@DavidMelgarejo_

La candidata Marine Le Pen ha fet del poder adquisitiu dels francesos el principal tema del seu programa electoral, conscient que és el que més preocupa els ciutadans.

És part de la seva estratègia de presentar el Reagrupament Nacional com una opció real de govern, en un intent de treure-li l'etiqueta de formació d'extrema dreta; la desdemonització, terme francès que defineix el procés engegat per Le Pen des que el 2011 es va convertir en la líder del partit.

Però la lletra petita del seu programa també inclou tota una sèrie de mesures contra la immigració i l'islam que podrien ser anticonstitucionals i que han quedat en segon terme durant el seu discurs de campanya. Les repassem:


La prioritat nacional

Està escrit en el seu programa que, si Le Pen guanya, una de les primeres accions que promourà com a presidenta serà una reforma de la Constitució. Per incloure el concepte de "prioritat nacional".

Permetria la discriminació legal a favor dels francesos cap als estrangers en àmbits com la feina, l'assistència sanitària o les prestacions socials. És trencar el principi d'igualtat dels ciutadans recollit en el preàmbul de la Constitució del 1958 i basat en la Declaració dels Drets Humans del 1789.

Marine Le Pen, aquest divendres, en un acte de campanya al nord de França
Marine Le Pen, aquest divendres, en un acte de campanya al nord de França (Reuters/Yves Herman)

És polèmic tant el què i com el com. La proposta per canviar la Constitució és fer un referèndum directe que obviï el Parlament; que no està permès, a priori, per la llei, a ulls dels constitucionalistes:

"Marine Le Pen reconeix públicament que vol violar la Constitució francesa", assegura Jean-Philippe DeRosier, professor de Dret Constitucional, una de les veus que alerten que el referèndum directe que planteja Le Pen deixaria de banda el Parlament i el Consell Constitucional francès.

Per fer una consulta, cal que les dues cambres aprovin un text que sigui idèntic i que sigui el que se sotmeti a l'aprovació o el rebuig dels ciutadans. Le Pen vol obviar tot aquest procediment, assegurant que el poder és "directament del poble" i que "és a ell a qui si li ha de consultar sobre una qüestió que hauria d'estar des de fa temps en el debat".


Una llei contra l'islam

Al costat de la prioritat nacional, l'altra mesura far de Le Pen és un projecte de llei que prohibeixi el vel islàmic als espais públics. "Considero que és una peça imposada pels islamistes", assegurava aquest dimecres en el cara a cara contra Macron, qui l'acusava de voler provocar amb la mesura una "guerra civil" a França.

 El cara a cara amb Emmanuel Macron es va fer el 20 d'abril
El cara a cara amb Emmanuel Macron es va fer el 20 d'abril (Reuters/Christian Hartmann)

DeRosier recorda que "la llibertat de culte religiós és un principi recollit en la Constitució". "Marine Le Pen parla públicament de perseguir directament els musulmans, una sola religió, perquè el seu projecte de llei no parla en cap moment de les altres", hi afegeix.

Populisme simple i pur, segons el constitucionalista:

"Le Pen instrumentalitza el poble a partir de promeses que sap que serà difícil tirar endavant. Els enganya, no els diu tota la veritat. No els diu que les seves mesures són inconstitucionals."

DeRosier és un dels nombrosos experts que alerten aquests dies en articles i tribunes d'opinió a la premsa del perill que, en cas de victòria de Le Pen, França derivi cap a un estat autoritari, fortament sancionat per la Unió Europea i lluny del paper de membre fundador del projecte europeu.

Le Pen es disputarà la segona volta de les presidencials amb Macron
Le Pen es disputarà la segona volta de les presidencials amb Macron(Reuters/Yves Herman)

El poder adquisitiu

El programa econòmic de Le Pen tampoc s'escapa de l'examen dels experts. Si Le Pen guanya, promet aplicar una rebaixa de l'IVA dels carburants, del 20% al 5,5%. Però la legislació europea no ho permet, segons Éric Heyer, de l'Observatori Francès de la Conjuntura Econòmica:

"Una directiva d'aquest mateix mes d'abril no permet que els carburants estiguin taxats per sota del 15%. Per tant, la senyora Le Pen o aconsegueix canviar la directiva europea, i convenç tots els estats membres, o això és antieuropeu. Llavors li queden dues opcions: o no aplicar la mesura o sortir de la Unió Europea per aplicar-la."

Una idea es repeteix en tots els casos: la possibilitat que França surti de l'Europa dels 27, una altra de les idees centrals del projecte de Le Pen que també ha quedat en segon terme durant la campanya.

ARXIVAT A:
Extrema dretaFrançaEleccions França 2022
Anar al contingut