El projecte perquè la Fàbrica Nova de Manresa torni a ser un "motor de transformació"
L'Ajuntament de Manresa i la Universitat Politècnica s'han unit per convertir l'espai en un gran campus tecnològic, de formació, recerca i empresa a l'edifici de l'antiga fàbrica tèxtil
Han passat 32 anys des del tancament de l'antiga Fàbrica Nova, la fàbrica tèxtil més important de Manresa. Des d'aleshores s'han arribat a proposar 20 operacions que han acabat en fallida, però ara ja té projecte.
Serà, finalment, un centre tecnològic i d'investigació de la Universitat Politècnica (UPC). L'objectiu principal és que la Fàbrica Nova torni a ser un "motor de transformació" de la ciutat. L'Ajuntament de Manresa i la UPC lideren el projecte, que comportarà un canvi de rumb.
L'Ajuntament ha fet la inversió de 12,3 milions euros per comprar les 6 hectàrees i mitja, i atraure talent amb el nou projecte.
Formació, recerca i empresa
La fàbrica es convertirà en un gran pol tecnològic, de formació, recerca i empresa. El projecte preveu que la fàbrica es converteixi en un centre de coneixement i tecnologia on la UPC formarà estudiants en recerca, desenvolupament, innovació i enginyeria.
📣 Presentem amb @la_UPC el nou projecte per a la Fàbrica Nova.
Ajuntament Manresa (@ajmanresa) November 22, 2021
👉 Es construirà un campus de 4a generació: un gran espai inèdit basat en el coneixement, la tecnologia, l'empresa, la ciutat i el territori.
ℹ️ Informació sobre el projecte a https://t.co/9fQoZenm3K @upcmanresa pic.twitter.com/7WUPPXA1NW
En el seu moment, l'edifici va arribar a albergar 3.000 treballadors i ara es vol aconseguir que aculli el mateix nombre d'estudiants, investigadors i empresaris. Així doncs, el projecte servirà també per connectar els barris que envolten la fàbrica. Pot servir per preservar un element patrimonial de gran valor que està declarat bé cultural d'interès local.
"De l'economia productiva a l'economia del coneixement"
És idoni dur a terme el projecte manresà a l'espai de la fàbrica, tant per a la preservació patrimonial com per l'ús que se li dona. L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ho explica:
"Per reconvertir el que en el que seu dia va ser un motor econòmic en un motor de coneixement. És un projecte de país, que conté tots els ingredients".
Com bé expliquen al comunicat de l'Ajuntament de Manresa, el projecte de la fàbrica es construeix sobre uns eixos marcats. Hi destaca l'espai com a nucli de coneixement, s'impulsarà un itinerari d'ensenyament secundari postobligatori, graus universitaris, màsters i doctorats, així com la presència de recerca.
Un altre eix el forma l'empresa, "les activitats formatives en tots els nivells fomentaran l'esperit emprenedor" diuen al comunicat. Hi haurà espai dedicat a les empreses innovadores, espais de demostració, simulació i experimentació.
Els segueix l'objectiu principal, la recuperació del recinte com a patrimoni cultural, i s'espera que es converteixi en un "nou espai de referència i punt de trobada" de Manresa.
De tots aquests eixos, l'esperit és comú: sostenibilitat i feminisme. És un projecte que es basa en la sostenibilitat i que vol tenir una "irradiació positiva en els barris de l'entorn".
Però a més té un caràcter "marcadament feminista". Expliquen que la Fàbrica Nova ja va ser un espai molt freqüentat per dones i així volen que continuï. Busquen que el projecte sigui liderat per dones, tenen presència tant en "el disseny dels espais, com en la governança o en la direcció, la conceptualització i el disseny de les activitats".
- ARXIVAT A:
- Patrimoni