Johnson: "Deixarem la Unió Europea el 31 d'octubre, amb acord o sense" (Reuters)
Johnson: "Deixarem la Unió Europea el 31 d'octubre, amb acord o sense" (Reuters)
Londres

El provocador i excèntric Boris Johnson serà el nou primer ministre britànic

L'exalcalde de Londres, un defensor aferrissat del Brexit, s'imposa a Jeremy Hunt a les primàries del Partit Conservador i, de retruc, serà també el nou primer ministre en substitució de Theresa May

RedaccióActualitzat

Ja se sap qui serà el nou primer ministre britànic en substitució de Theresa May. Tal com ja s'esperava, serà Boris Johnson, el polèmic i excèntric exalcalde de Londres, un defensor aferrissat del Brexit. Johnson ha guanyat les primàries del Partit Conservador, que s'han fet arran de la crisi interna sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. S'ha imposat a Jeremy Hunt, actual titular d'Exteriors. més partidari de modificar l'acord amb la UE que no pas d'optar per un Brexit dur.

Johnson ha aconseguit gairebé el doble de vots que Hunt, 92.153, enfront  dels 46.656 del seu contrincant. La participació electoral s'ha situat en el 87,4%.

En la seva primera intervenció, tan bon punt s'ha anunciat el seu triomf, el nou líder conservador ha explicat quins eren els seus objectius:

"Dur a terme el Brexit, unir el país, derrotar Jeremy Corbyn. I és el que farem. Donarem energia al país. Aplicarem el Brexit el 31 d'octubre, ens donarem totes les oportunitats amb un esperit nou de fer tot el possible. I tornarem a creure en nosaltres mateixos i en el que podem aconseguir, com un gegant que es desperta"


En total han estat 160.000 militants "tories" els que han votat en aquestes primàries convocades després de la dimissió de May, el 7 de juny. Deu diputats es van presentar per la successió, però Johnson i Hunt van ser els únics que van quedar a l'etapa final després que els aspirants anaven quedant eliminats.

 

El moment que s'anuncia el triomf de Boris Johnson. Jeremy Hunt a la seva dreta
 

Johnson en el primer discurs com a nou líder conservador (EFE)

El canvi de primer ministre es farà oficial aquest dimecres, quan Theresa May vagi al Palau de Buckingham per presentar formalment la seva dimissió a la reina Elisabet II i comunicar-li que la seva formació té un nou líder.

Tot seguit, el nou "premier" anirà a palau per celebrar l'audiència amb la cap d'estat, abans de traslladar-se a la residència de Downing Street per triar els seus ministres.

 

Johnson mira el futur fixat en el 31 d'octubre, la data límit del Brexit (Reuters)
 

May deixarà oficialment aquest dimecres el càrrec de primera ministre (Reuters)

Durant la campanya interna dels conservadors, Johnson ha remarcat que s'haurà de complir amb la data límit del Brexit, el 31 d'octubre, un procés que ha qualificat de "tot o res", una posició que fa pensar que el futur primer ministre britànic opti perquè el país surti de la Unió Europea sense arribar a cap pacte.


Favorit des del primer moment

Des del començament del procés de primaries, Boris Johnson es va convertir en el gran favorit per substituir Theresa May. De fet, el mateix dia que May va anunciar que plegaria, Johnson va dir rotundament que, "amb seguretat", seria candidat a rellevar la "premier". "Deixarem la Unió Europea el 31 d'octubre, amb acord o sense", va afirmar sense dubtar-ho.

 

El nou líder conservador assumirà a les pròximes hores la direcció del govern (Reuters)

Boris Johnson ha estat un dels líders conservadors que més ha erosionat la figura de Theresa May. Va ser un dels artífexs de la victòria del sí al referèndum del Brexit.

Conegut per les seves sortides de to, diuen que és, a la vegada, bromista, arrogant, seductor i imprevisible. De jove va treballar de periodista, amb escàndols inclosos, com quan va ser acomiadat del diari The Times per falsificar cites.

 

Ara, amb 55 anys, Johnson s'ha convertit en líder conservador i primer ministre després d'una trajectòria política que inclou l'alcaldia de Londres i el Foreign Office.

El seu mandat a l'ajuntament va estar marcat per la prohibició del consum d'alcohol al transport públic, la defensa del sector financer o la posada en marxa de les bicicletes municipals de lloguer, conegudes des d'aleshores com les "Boris Bikes".

En una biografia recent, l'escriptora Sonia Purnell assegura que Boris Johnson diu coses en públic per alimentar la imatge provocadora i, en canvi, diu tot el contrari en privat, on es mostra "sorprenentment comprensiu".


May i Trump feliciten Johnson

Tot i les diferències, May ha felicitat Johnson. En un missatge difós a les xarxes socials, l'encara primera ministra britànica ha demanat al seu substitut "treballar junts" per aplicar un Brexit que "funcioni per a tot el Regne Unit", i mantenir al líder laborista, Jeremy Corbyn, "fora del govern".
 

 

Des de Washington, Donald Trump també ha felicitat Boris Johnson, amb el qual té molta amistat. "Serà genial!", ha assegurat, entusiasmat, el president dels Estats Units en el seu compte de Twitter.

 

 

ARXIVAT A:
Brexit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut