El pròxim curs a les universitats serà un 70% presencial si la pandèmia ho permet
Per primera vegada en pandèmia, les classes a les aules de les facultats superaran les virtuals en tots els cursos
El curs universitari començarà amb un màxim del 70% de presencialitat sempre que l'evolució de la pandèmia ho permeti. Ho ha aprovat el Procicat en el pla sectorial de les universitats.
Així, per primera vegada en pandèmia, les classes a les aules de les facultats superaran les virtuals en tots els cursos.
El curs passat va acabar amb el 50% de les classes presencials.
Mantenir les mesures de prevenció
Les pràctiques i els exàmens es continuaran fent de manera presencial. I continuarà sent obligatori portar mascareta en qualsevol espai interior, així com respectar les mesures d'higiene i distància.
Només es podran estalviar la mascareta les persones que tinguin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que sigui incompatible amb el seu ús i ho justifiquin amb un certificat mèdic.
El Procicat destaca la necessitat de mantenir la ventilació, amb portes i finestres obertes el màxim d'hores possible per crear corrents d'aire i mantenint-les obertes també després de la jornada lectiva, un mínim de 30 minuts.
Aquests punts són especialment importants en espais com els menjadors, on s'aconsella ventilació continuada, mantenir distància interpersonal i entre taules i reforçar la higiene de mans abans de fer servir aparells com neveres, microones o cafeteres. En aquests llocs, es mantindrà el nombre màxim de persones per taula establerts a la normativa vigent.
En el cas de les reunions, el Procicat recomana que siguin telemàtiques sempre que sigui possible, sobretot si comporten desplaçaments.
El curs comença de manera oficial el 23 de setembre, però algunes facultats ja el comencen a principis de mes.
Actes de suport emocional
El pla del Procicat per a les universitats recomana als centres que facin "actuacions de promoció de la salut i de suport emocional" en els diferents col·lectius.
Recull que la pandèmia "pot haver tingut conseqüències emocionals significatives" en la gent, per l'angoixa, el dol o l'impacte socioeconòmic derivats d'aquesta emergència sanitària.
El pla del sector s'aplicarà a totes les universitats, centres adscrits, escoles de negoci i altres centres d'educació superior universitària que desenvolupen l'activitat a Catalunya. Cada universitat s'encarregarà de concretar les mesures, d'acord amb el pla i en aplicació de l'autonomia acadèmica.
L'octubre del 2020, a causa de l'empitjorament de la situació pandèmica, Salut va obligar a fer tota la docència universitària de forma virtual, tret de les pràctiques i exàmens. El febrer passat va tornar la presencialitat, però només per als estudiants de primer, i s'ha augmentat fins al 50% de finals de curs i, a partir d'aquest setembre, fins al 70%.
- ARXIVAT A:
- UniversitatEducació