El PSC aparca el grup parlamentari propi i aposta pel federalisme per fer sentir la veu de Catalunya
El PSC no tindrà, de moment, grup parlamentari a Madrid. Els socialistes catalans han aprovat, després d'un intens debat, deixar en mans de l'executiva la potestat de demanar el grup propi al Congrés dels Diputats. En canvi, a la comissió primera de l'onzè congrés socialista s'ha acordat reclamar una reforma federal de la Constitució per tal que Catalunya tingui veu pròpia davant les institucions espanyoles i organismes europeus. D'aquesta manera es deixa en suspens la decisió final i es concilien les dues visions internes, que discrepen sobre la creació d'una veu socialista catalana diferenciada del PSOE a Madrid. La segona jornada de la trobada socialista ha de servir per renovar la nova direcció, on joves i alcaldes reivindiquen tenir més pes.
Els socialistes catalans viuen el seu congrés més plàcid en el qual, sense gairebé cap tema polèmic pendent, l'únic debat intens i animat ha estat sobre el grup parlamentari propi al Congrés. De moment, però, no s'ho plantegen, però no ho descarten de cara a un futur. Per això ho han deixat tot com ara, revalidant la posició que la formació va acordar en el congrés del 2004, és a dir, deixar la decisió en mans de la direcció del partit.
Per contra, els més de 1.200 delegats han aprovat una esmena defensada per la consellera Marina Geli, alineada amb l'ala més catalanista del PSC, que aposta per avançar cap a una reforma constitucional que impregni d'un aire més federal les instàncies de poder. D'aquesta manera es facilitaria el compromís adquirit per José Montilla en la primera jornada del congrés, en el sentit que el partit fos màxim representant de Catalunya amb "veu pròpia i autònoma".
Aquest era el tema més delicat de les quatre comissions en què treballen els delegats que assisteixen a l'onzè congrés del PSC, i que marcaran l'estratègia socialista per als pròxims quatre anys.
Una altra de les qüestions que s'han tractat durant el debat de la ponència congressual ha estat la del laïcisme, un concepte que els socialistes catalans han enfocat des d'una perspectiva més moderada que la posició que va mantenir en el seu darrer congrés el PSOE. Per al PSC, el laïcisme s'ha de convertir en l'"instrument d'integració de tots els ciutadans". Per això, cal considerar que el laïcisme no és una "ideologica anticlerical", sinó -en paraules del mateix Montilla- "una ètica civil universalista".
També s'han desmarcat els socialistes catalans dels postulats del PSOE respecte a l'energia nuclear. Mentre Rodríguez Zapatero es mostrava a favor del tancament de les centrals nuclears, el PSC no posa en qüestió el manteniment de les centrals existents, això sí, garantint-ne al màxim la seguretat. "Caldrà extremar al màxim tots els mecanismes de seguretat, control i transparència informativa sobre la generació d'energia i sobre el tractament dels residus de les centrals nuclears", diu el text de la ponència aprovada.
La ponència, a més, aposta entre altres qüestions per recuperar per llei un govern de l'àrea metropolitana barcelonina i impulsar la reorganització territorial de Catalunya amb la creació de set vegueries, començant per la de les Terres de l'Ebre.
La incògnita de l'executiva
L'altra incògnita de la cita congressual serà veure quines cares noves conformaran la futura direcció del partit. Al final del dia, quan s'hagin acabat les comissions, Montilla confeccionarà la nova executiva, que es podria renovar fins a un 50%, segons diverses fonts socialistes. Ja s'ha confirmat que hi haurà l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, com a nou responsable de política municipal.
Una quarantena d'alcaldes del PSC han fet pinya per fer sentir la seva veu al congrés socialista. Per tenir més pes a l'executiva socialista i per marcar també l'estratègia de futur. Per això, amb Jordi Hereu al capdavant, han presentat una declaració que parla d'una nova cultura de solidaritat entre els territoris, necessària -encara que no ho citen- quan els transvasaments, les línies elèctriques o les nuclears s'han de discutir.
José Montilla ha començat el dia amb un bany de joventuts, amb un acord perquè els menors de 30 anys puguin tenir la doble militància a la JSC i al PSC. Sense aclarir encara si es notarà en l'executiva que durant el dia anirà dibuixant, Montilla ha apostat per incorporar més joves al partit.
Participació interna per internet
En la quarta comissió del congrés, "Nou impuls del PSC", el partit ha aprofitat per impulsar la participació interna. Els socialistes catalans faran consultes electròniques als seus militants sobre diferents qüestions polítiques i socials, sense caràcter vinculant. La comissió ha aprovat facilitar les eines de participació a través d'internet per tal que el conjunt de l'organització pugui ser consultada en els assumptes i en els termes que l'executiva nacional decideixi en cada cas.
Segons el text aprovat, això es regula a través d'un reglament específic. Tot i això, aquestes consultes no seran vinculants ni podran substituir els sistemes democràtics de presa de decisions ja establerts en els estatuts del partit.
Activitats lúdiques i consultori
Ha calgut recórrer a actors per animar tanta placidesa als passadissos i s'han organitzat tota mena d'activitats amb gran acollida, com ara tallers d'henna. El congrés del PSC compta amb una completa guia d'activitats lúdiques que ofereix fins i tot un bus per anar de rebaixes o tallers de tai-txi i danses africanes. Unes propostes impensables en altres congressos, on l'elevada tensió dels debats feia innecessàries les activitats paral·leles i un clar símptoma de com de tranquil·les van les coses en aquest congrés.
Una altra imatge de tranquil·litat ha estat el consultori que ha improvisat el ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, a les instal·lacions del Palau de Congressos de Catalunya. Corbacho s'ha acostat al punt de trobada de les organitzacions d'immigrants associades al PSC i durant més de mitja hora ha escoltat i conversat amb una vintena de persones vingudes del Magreb, l'Àfrica subsahariana o l'Amèrica Llatina. El dirigent socialista s'ha dedicat sobretot a prendre nota de les preocupacions que li exposaven els seus interlocutors, especialment al voltant de la directiva de repatriació d'immigrants en situació irregular i del retorn voluntari, que permetrà als desocupats estrangers no comunitaris tornar al seu país d'origen i cobrar la prestació d'atur anticipadament.