Marta Farrés del PSC ha revalidat el càrrec d'alcaldessa de Sabadell

El PSC governarà 18 capitals de comarca: el mapa de partits als governs municipals

Els socialistes estaran també al capdavant de tres de les capitals catalans, mentre que Girona l'encapçala la CUP

Actualitzat

El PSC va ser el partit més votat a les darreres eleccions municipals i és el partit que més alcaldies tindrà a les capitals de comarca. Amb l'alcaldia aconseguida a última hora a Barcelona, el PSC governarà 18 capitals, mentre que Junts en governarà deu, ERC vuit i la CUP només dues.


PSC, tres capitals de província

De les quatre capitals provincials, el PSC governarà a Barcelona, Lleida i Tarragona. A Barcelona l'alcalde escollit aquest dissabte va ser Jaume Collboni amb només 10 regidors, però amb el suport dels Comuns i PP a la investidura. A Lleida, el PSC va ser la força més votada i Fèlix Larrosa torna a l'alcaldia que va perdre el 2019 amb els vots només dels seus regidors. També governarà amb minoria.

I el mateix passa a Tarragona, el PSC de Rubén Viñuales, anteriorment a Ciutadans, va ser la llista més votada i tindrà un govern en minoria.

Collboni investit alcalde amb els vots al ple de Comuns i PP (ACN)

Els socialistes governaran amb majoria a quatre capitals de comarca. Són: Sabadell, amb l'alcaldessa Marta Farrés, Granollers, amb Alba Barnusell, Vielha e Mijaran, amb Juan Antonio Serrano i Tremp, amb Sílvia Romero.

A dues ciutats més també van ser la llista més votada, però no van arribar a la majoria ni tampoc han aconseguit cap pacte. Governaran en minoria a Vilafranca del Penedès, on ha estat escollit Franciso Romero com alcalde, i a la Seu d'Urgell amb l'alcalde Joan Barrera.

A Mataró, Vilanova i la Geltrú, Sant Feliu de Llobregat, Reus, Cervera, el Vendrell i Balaguer també han estat la força més votada, però han pactat amb un ampli arc de partits: Junts, ERC, en Comú Podem, Ciutadans i independents, segons la ciutat.

A la Bisbal d'Empordà un pacte entre el PSC, Junts i Tots per la Bisbal ha desbancat la llista més votada d'ERC i ha fet alcalde el socialista Òscar Aparicio.

Finalment, a Tortosa el partit desbancat ha estat Junts amb un pacte de govern entre PSC i ERC, que compta també amb el suport de l'únic regidor de la CUP. Per ara l'alcalde és el socialista Jordi Jordan, però segons el pacte només ho serà durant dos terços del mandat i després passarà a mans de la republicana Mar Lleixà.  

Jordi Jordan és l'alcalde de Tortosa (ACN)

Junts, sense capitals a Lleida

Junts va ser el segon partit més votat a les eleccions municipals d'aquest mes de maig amb poc més de mig milió de vots. Després de la constitució dels ajuntaments aquest dissabte, s'emporta l'alcaldia de fins a 10 ciutats, principalment a les comarques de Barcelona i Girona.

Governarà amb majoria a Figueres, amb un consistori encapçalat per Jordi Masquef, i també ho farà a Banyoles amb Miquel Noguer.

Jordi Masquef alcalde de Figueres després d'haver obtingut la majoria absoluta amb ERC (ACN)

A Igualada, la llista de Marc Castells va ser la més votada i torna a ser alcalde per quarta vegada; hi governarà amb minoria, però a només un regidor de la majoria.

A Valls, l'alcaldessa serà Dolors Farré gràcies a un pacte amb ERC i a Prats de Lluçanès, capital de la flamant comarca del Lluçanès, serà Jordi Bruch gràcies, també, a un pacte amb ERC.

A Móra d'Ebre el pacte és amb l'únic regidor de la CUP que, malgrat no sumar majoria, han superat els vots a la suma de les altres forces. Per tant, l'alcalde serà Ruben Biarnés, de Junts.

A Vic, el pacte és amb la marca municipalista del PdCAt i, malgrat que Junts ha perdut la majoria absoluta d'Anna Erra, l'alcalde serà Albert Castells, de la mateixa formació.

L'única capital on no ha estat la força més votada, però, en canvi, n'ostentarà l'alcaldia, és a Puigcerdà. ERC va guanyar les eleccions, però finalment un pacte entre Junts i Futur per Puigcerdà ha desbancat els republicans. Es repartiran l'alcaldia i començarà fins al juny del 2025 el de Junts, Jordi Gassió. A Santa Coloma de Farners també han pactat amb un grup d'independents amb alcaldia per a Junts tot el mandat.

Tot plegat a l'espera que es desencalli la investidura d'Olot, aturada per un recurs judicial que ha impedit la celebració del ple de constitució, on també podrien obtenir l'alcaldia.
 

ERC a vuit capitals

El 28 de maig ERC va perdre fins a 300.000 vots, però és la força amb més regidors a tot Catalunya, amb gairebé 2.900 electes. Amb tot, ha aconseguit vuit capitals de comarca repartits a tot el territori.

A Falset, l'alcalde serà el republicà Carlos Brull amb una aclaparadora majoria sortida de les eleccions amb 9 dels 11 regidors al consistori. També amb majoria, governaran Adam Tomàs a Amposta i Dionís Guiteras, a Moià.

Alba Pijuan mantindrà l'alcaldia els pròxims quatre anys amb un pacte entre ERC, CUP i PSC (ACN)

A Solsona l'alcaldessa serà Judit Gisbert amb els vots de la CUP i Junts. A Tàrrega també ha fet falta revalidar el pacte a tres bandes per investir la republicana Alba Pijuan, en aquest cas amb CUP i PSC, malgrat ser la segona força. També a Manresa ha fet falta pactar, aquesta vegada amb PSC i els independents Impulsem, per tornar a fer alcalde Marc Aloy.

A Montblanc l'alcaldia és, per ara, pel republicà Oriol Pallissé, però només per dos anys, ja que després l'alcaldia serà per Junts arran d'un pacte entre aquesta formació i Despartem poble. Finalment, a Sort, Baldó Farré governarà pels republicans amb minoria.
 

Girona per la CUP

La CUP, en canvi, obté dues capitals. Un pacte entre Guanyem Girona, ERC i Junts ha fet possible que els anticapitalistes, segona força al consistori gironí, ostentin l'alcaldia amb Lluc Salellas. Es converteix així, en el municipi més gran governat mai per la CUP. D'altra banda, repeteixen alcaldia per tercera vegada a Berga amb Iván Sánchez.

Lluc Salellas de Guanyem Girona alcalde de la ciutat (ACN)

Pel que fa al PDeCAT, manté l'alcaldia de Mollerussa de la mà de la candidatura Ara Pacte Local, mentre que a Terrassa, el Pont de Suert i les Borges Blanques governaran forces municipalistes. A Ripoll serà la formació d'extrema dreta, Aliança Catalana.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut