Barcelona

El PSG no pagarà ni un euro d'impostos a Espanya pel fitxatge de Neymar

Hisenda deixarà d'ingressar 106 milions per l'IRPF de la clàusula 

Iván GutiérrezActualitzat

El multimilionari fitxatge de Neymar pel PSG deixarà les arques del Barça ben plenes. 222 milions és el que s'abonarà per aconseguir la llibertat del jugador brasiler; però, a diferència de temporades anteriors, l'Estat no veurà ni un euro en impostos. I tot per un canvi d'interpretació de la norma d'Hisenda (Direcció General de Tributs).
 
326 milions d'euros. És el que li hauria costat al PSG pagar la clàusula de rescissió a Neymar fa només un any. Quina diferència hi ha entre totes dues temporades? No és la clàusula de rescissió; tampoc el preu que posa el Barça. Són els impostos. Fa un any, Hisenda va canviar d'opinió i va deixar d'exigir l'IRPF a les clàusules de rescissió. La principal raó és que considera que el jugador encara no ha iniciat la seva relació laboral amb el club comprador quan paga la clàusula, tot i que és evident que és el nou equip el que dona els diners al jugador, en aquest cas Neymar. Per tant, segons Hisenda, des de l'octubre de l'any passat ja no ha d'abonar l'impost de la renda.

Jorge Pecourt, soci del despatx d'advocats Cuatrecasas:

"La Direcció General de Tributs ha considerat que el pagament d'aquesta clàusula de rescissió, és a dir els diners que entrega el club de destí al jugador perquè s'alliberi, consti com a benefici, en lloc de com a rendiment del treball (i que per això tributava segons IRPF). A la vegada, el jugador, quan diposita la clàusula, està tenint una pèrdua, però això es neutralitza amb el benefici que suposava l'entrega dels diners. En definitiva, no hi ha cap cost fiscal a l'operació."

Aquest IRPF gravava un 48% dels diners que es pagaven i, per tant, encarien molt les operacions. És per això que molts optaven per pagar una mica més de la clàusula de rescissió per estalviar-se aquests diners. En el cas de Neymar, el PSG ha pagat 222 milions; aplicant-hi aquest impost, l'Estat hauria ingressat més de 106 milions d'euros, l'equivalent al que preveu recaptar la Generalitat amb els nous impostos.
 
Boom de les clàusules de rescissió

De fet, el mercat ha viscut un boom de les clàusules de rescissió. Aquest estiu s'estan executant moltes més clàusules que en altres temporades. Només amb els fitxatges per clàusula de Morata pel Chelsea, 80 milions; Vitolo per l'Atlètic de Madrid (37,5 milions), Fornals pel Vila-real (11,5) i Lejeune pel Newcastle (10 milions), l'Estat ha perdut en impostos uns 70 milions d'euros.
 
Si abans, en operacions com la de Thiago pel Bayern de Munic, el club bavarès preferia un traspàs, tot i pagar més que la clàusula de rescissió, era per haver de pagar un 21% d'IVA i no pas un 48% d'IRPF, que era el que s'havia d'abonar a la clàusula.
 
La diferència no és menor. En aquell cas, el Bayern es va estalviar 5 milions en una operació de 17 milions en total. En el cas del Barça, si pactés un traspàs, el PSG hauria de pagar l'IVA, que en aquest cas és del 21%, destinant a impostos uns 50 milions. En qualsevol cas, ja no l'hauria de pagar a França per temes de doble imposició.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut