Compromís proposa a última hora un pacte d'esquerres per evitar noves eleccions
La proposta passa per l'aliança de socialistes, Podem, amb les seves tres confluències, i Esquerra Unida, però necessiten l'abstenció d'altres grups per tenir majoria
Gir d'última hora en les negociacions per formar govern. Compromís ha fet una proposta per desbancar el Partit Popular amb una suma d'esquerres i evitar, d'aquesta manera, anar a noves eleccions.
La proposta de Compromís passa per l'aliança de socialistes, Podem, amb les seves tres confluències, i Esquerra Unida, que sumen en total 161 diputats. Per arribar a la majoria de suports al Congrés, que són 176 escons, necessitarien l'abstenció d'altres grups del Congrés. Si Ciutadans, amb els seus 40 diputats, no ho fa, haurien de convèncer els independentistes catalans, Esquerra i Democràcia i Llibertat, perquè s'abstinguessin, i també el PNB.
La suma és possible, però el principal escull, que s'haurà de resoldre en qüestió d'hores, és com seria aquest govern, qui en formaria part i com s'aborda el conflicte Catalunya-Espanya.
El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha lliurat al rei Felip VI i també a les diferents forces polítiques un document amb 30 mesures que propiciaria un executiu presidit pel socialista Pedro Sánchez. El document de Compromís recull un acord entre el PSOE, Podem, Esquerra Unida i les confluències En Comú-Podem i En Marea per a un govern "plural i de canvi".
Després de la trobada amb el monarca, emmarcada en la tanda de consultes a La Zarzuela, el diputat de Compromís Joan Baldoví ha dit que la seva proposta era un "últim intent" per "responsabilitat" que planteja un "acord de mínims". El portaveu de Compromís ha explicat que ha demanat al rei que intenti esgotar els terminis per fer possible un acord d'última hora.
En relació amb el model territorial, Compromís proposa en el document reformar el sistema de finançament i reconèixer el deute històric de l'Estat, abordar les crisis territorials des d'una perspectiva democràtica i avançar cap al model federal.
En l'àmbit social, la formació de Baldoví proposa adoptar mesures contra els desnonaments, implantar un ingrés vital mínim, dotar de recursos suficients la Llei de la Dependència, mesures integrals contra la violència masclista i contra la pobresa, i l'impuls d'un Pla d'Ocupació Juvenil.
La coalició engloba dins de les mesures contra la corrupció i per a la regeneració democràtica la reforma de la llei de transparència, la creació d'una oficina contra el Frau i la Corrupció, la prohibició de les portes giratòries, regulació dels "lobbies" i aprovar una llei per a la protecció del denunciant de pràctiques corruptes. Així mateix, proposa derogar la "llei mordassa", adoptar mesures per millorar la transparència en la contractació d'empreses i serveis públics, reformar el sistema electoral i despolititzar el Tribunal Constitucional i el CGPJ.
El PSOE acceptaria la proposta a canvi d'un govern sense ministres de Podem
Els socialistes han recollit el guant de l'acord proposat per Compromís i assegura que Pedro Sánchez estaria disposat a presentar-se a una sessió d'investidura. Els socialistes també ofereixen una qüestió de confiança de Sánchez el juny del 2018. En una compareixença informativa, el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha dit que estan d'acord en 27 dels trenta punts proposats per Compromís. Ha afegit que en tres d'aquestes mesures farien "certes puntualitzacions". Es tracta de les mesures sobre els desnonaments, la reforma de l'article 135 de la Constitució sobre estabilitat pressupostària i la derogació de les últimes reformes laborals.
Els socialistes veuen compatible aquesta proposta amb el pacte firmat amb Ciutadans. Hernando ha demanat que l'acord vagi avalat per un "sí" de C's, de Podem i de les seves confluències, i que el futur govern que en sortiria estigui presidit per Pedro Sánchez i format per ministres del PSOE i "independents", i no de Podem o d'altres formacions. El dirigent del PSOE ha reclamat també a les forces polítiques que el signin que es comprometin a donar suport a dos pressupostos generals de l'Estat per donar estabilitat al possible govern. En contrapartida es comprometen a sotmetre Pedro Sánchez a una qüestió de confiança el juny del 2018 de manera voluntària. "Encara hi ha temps. Tenim fins a les 0 hores de dilluns vinent", ha subratllat Hernando.
Oltra: "Voler un govern en solitari amb noranta diputats és insultar els ciutadans".
La portaveu adjunta de Compromís i vicepresidenta del govern valencià, Mònica Oltra, ha respost a la contraoferta socialista dient que pretendre governar en solitari amb només noranta diputats "és insultar els ciutadans".
"De què van? Amb 90 diputats quan la resta de les cinc forces polítiques sumen 71 diputats com poden pretendre tenir un govern en solitari?"
En opinió d'Oltra, els ciutadans van dir el 20 de desembre que volien un govern plural, "perquè si no, el PSOE tindria 170 diputats i no tindria problemes. Però el PSOE en té 90 i la resta de forces 71", en referència als diputats de Podem, En Comú Podem, Compromís, En Marea i IU.
Oltra ha replicat al portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, "que deixi d'enredar" i que si els socialistes volen un govern de canvi "han d'estampar la seva signatura en aquest document".