La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha promès que "hi haurà llei trans" aquesta legislatura (EFE/Fernando Villar)

El PSOE bloqueja la llei trans al Congrés i Montero demana perdó pel retard

La Plataforma Trans considera "un menyspreu" l'abstenció dels socialistes i els demana que no vagin a la celebració de l'Orgull
Redacció Actualitzat
TEMA:
LGTBIQ+

El desacord en el govern espanyol per la llei trans ha paralitzat la norma al Congrés dels Diputats. El PSOE s'ha abstingut i ha impedit que la cambra tramités la proposició de llei trans registrada per ERC i altres partits.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha demanat perdó al col·lectiu i ha promès que l'autodeterminació del gènere serà llei aquesta legislatura:

"Vull començar demanant perdó a les persones trans. Primer, perquè soc conscient que aquest debat hauria hagut d'arribar a la cambra per part del govern. I no ho he aconseguit i vull demanar-los perdó.

I en segon lloc, els demano perdó perquè les persones trans fa massa mesos que veuen com se'ls qüestionen els drets i la vida. I aquesta és una societat diversa, plural, respectuosa amb els drets de les persones trans i del col·lectiu LGTBI, orgullosa d'haver estat sempre a l'avantguarda del reconeixement dels seus drets. Els dic que continuarà sent així i que els drets seran llei aquesta legislatura."

 

 

Una proposició amb el mateix plantejament que l'esborrany del Ministeri

La proposició l'havien registrat ERC, JxCat, Més País, Compromís, la CUP i Nova Canàries. Els principals punts eren deixar de considerar una patologia la transexualitat, regular l'autodeterminació de gènere, que el canvi de sexe al registre es pogués fer sense necessitat d'un informe ni de tractament mèdic. Aquesta és també l'essència de l'esborrany que ha dissenyat el Ministeri d'Igualtat i que bloqueja la vicepresidència primera del govern espanyol.

Unides Podem defensa que n'hi hagi prou amb la declaració de la persona interessada per fer el canvi de sexe. Els socialistes ho rebutgen amb l'argument que cal més seguretat jurídica, perquè estan convençuts que el Tribunal Constitucional tombaria una llei com aquesta. "Per al PSOE és tan important garantir els drets del col·lectiu LGTBI com evitar-ne la possible impugnació", ha justificat la diputada socialista Susana Ros.

Tant el PP com l'extrema dreta de Vox han votat contra la presa en consideració del text, que ha tingut el suport tant de Ciutadans com del PNB. Els partits promotors de la proposició han acusat els socialistes de falta de valentia i els han instat a reformar el text durant la tramitació parlamentària, en comptes de bloquejar-lo.

La iniciativa legislativa no ha prosperat perquè 143 diputats hi han votat en contra, 120 s'han abstingut i només 78 han estat favorables a tramitar-la.

 

Protestes trans i feministes a les portes del Congrés

La votació al Congrés l'han seguit des de fora col·lectius feministes i la Plataforma Trans. Aquesta última ha considerat "un menyspreu" al col·lectiu que el PSOE hagi frenat la llei. Per això la presidenta de la federació, Mar Cambrollés, ha demanat als socialistes que deixin anar la bandera LGTBI i s'abstinguin d'anar aquest any a la festa de l'Orgull.

La Plataforma Trans s'ha fotografiat amb impulsors de la proposició a les escales del Congrés (Europa Press/A. Pérez Meca )

"Hem descobert amb gran vergonya que el PSOE ha donat lloc a una foto històrica, la foto del 'transfachito' amb Vox i el PP", ha denunciat.

Per la seva part, l'entitat Euforia Famílies Trans-Aliades ha avançat que aniran als tribunals i es querelleran contra l'Estat per la desprotecció dels menors trans.

Col·lectius feministes han protestat contra la llei trans (Europa Press/Eduardo Parra )

L'altra protesta l'han protagonitzat grups feministes com Dones Progressistes de Retiro, Confluència Moviment Feminista de Madrid o Contra l'esborrat de les dones. Aquestes organitzacions consideren que la proposta que s'ha debatut "contribueix a esborrar la dona".

"Lluitem a favor de la dona, perquè deixi de ser explotada en diferents àmbits i en qualsevol espai (...) Qui torna a envair l'espai de les dones? El patriarcat, perquè són els homes 'queer' els que han llançat aquesta teoria", ha argumentat Olga Urda, de Dones Progressistes de Retiro.

A la protesta s'han ensenyat cartells amb lemes com "ser dona no és un sentiment", "als nens no se'ls hormona" o "les dones no tenim penis".

 

 

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+ Igualtat de gènere Feminisme
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut