El PSOE diu prou a Page per les crítiques a l'amnistia i el coqueteig amb barons del PP
El president de Castella-la Manxa creu que el seu partit se situa "a l'extraradi de la Constitució" en la negociació per l'amnistia, i el ministre Óscar Puente li respon que ell és a l'extraradi del partit
Puja de to el ja tradicional estira-i-arronsa entre el president socialista de Castella la Manxa, el seu propi partit i el govern de Pedro Sánchez.
Aquesta vegada, per un doble motiu: per un cantó, Emiliano García-Page ha decidit fotografiar-se aquest dimecres amb tres presidents autonòmics del PP amb qui vol fer front comú per reclamar més de 3.000 milions al govern espanyol.
I, per l'altre, ha assegurat davant la premsa que el seu partit s'ha situat a l'"extraradi de la Constitució, a punt de trepitjar la frontera constitucional" després dels últims acords amb Junts per l'amnistia, que sospita que encara podria modificar-se fins a "l'última exigència que tingui" l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.
"No hi ha terrorisme bo i terrorisme dolent", ha apuntat, a més de remarcar que el PSOE ha estat "el partit troncal de la Constitució i necessari per entendre tot el que ha passat fins ara".
La direcció li planta cara
Tot plegat no ha agradat gens a una cúpula socialista que ja fa temps que s'ha acostumat als desmarcaments públics del seu dirigent autonòmic, però que aquesta vegada ha decidit plantar-li cara i evidenciar el seu malestar perquè consideren que són, apunten des de la direcció, el partit que més protegeix la carta magna.
"Qui és a l'extraradi del Partit Socialista Obrer Espanyol és el senyor Page des de fa força temps", ha assenyalat el ministre de Transports i flamant membre de l'executiva, Óscar Puente, que ja ha rebut resposta del seu company de carnet.
"El que guanya a la dreta i a l'extrema dreta en aquest país no és en cap extraradi. Jo guanyo eleccions, a veure si hauré de demanar perdó per guanyar-les", li ha etzibat Page enmig d'aquesta batalla pública.
Però la de Puente no és l'única veu que s'ha alçat davant els últims moviments d'un dels pocs presidents autonòmics que conserva el partit.
També el secretari d'Organització, Santos Cerdán, li ha indicat a través de X que "tot el terrorisme és dolent", però "el problema que alguns plantegen és què és el terrorisme". "La majoria ho sabem, i tu hauries de saber-ho", li indica.
El discurs de Feijóo
Les paraules de García Page han arribat l'endemà d'unes noves declaracions d'Alberto Núñez Feijóo criticant l'acord del PSOE amb els independentistes sobre les referències al terrorisme en la llei d'amnistia.
El cap de files del PP va arribar a fer un paral·lelisme amb ETA que aquest dimecres ha rebut la resposta del ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños:
"Siguem seriosos, de veritat algú creu que és comparable el procés independentista amb el terrorisme que va patir Espanya durant dècades? El que tot entenem per terrorisme, el que Espanya va patir durant dècades, això esta fora de l'amnistia."
La fotografia amb els barons
Però, més enllà de la crítica a l'amnistia, l'arrenglerament de García Page amb els populars s'ha estès aquest dimecres també a l'àmbit econòmic, amb l'escenificació d'un front comú entre autonomies "mal finançades" per aconseguir la creació d'un fons d'anivellament fins que s'aprovi el nou sistema de finançament autonòmic.
Aprofitant que eren a la inauguració de la Fira Internacional del Turisme (Fitur) a Madrid, García-Page s'ha fet la fotografia amb el president del País Valencià, Carlos Mazón; el de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras; i el d'Andalusia, Juanma Moreno, tots tres del PP, en el que han anomenat com la "conjura de Fitur".
Els caps de l'executiu d'aquestes quatre autonomies volen demanar més de 3.000 milions d'euros de compensació, en el que es llegeix com una contrapartida per l'acord del PSOE amb l'independentisme.
Tot plegat, l'enèsim enfrontament entre l'executiu i uns dirigents territorials del PP que aquesta vegada compten amb un aliat arribat, com diria ell, des de l'extraradi.
- ARXIVAT A:
- PSOEAmnistiaFinançament autonòmic