Adriana Lastra
La portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra (CCMA)

El PSOE tanca la porta a investigar Joan Carles I al Congrés perquè "és inviolable"

La portaveu socialista, Adriana Lastra, sosté que el rei emèrit està protegit per la Constitució

RedaccióActualitzat

La portaveu socialista al Congrés i vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, assegura que el rei emèrit està protegit per la Constitució i és "inviolable" després que aquest dijous ERC i el Grup Plural, on hi ha Junts per Catalunya, Compromís, Més País i el Bloc Nacionalista Gallec, van registrar una petició de comissió d'investigació sobre les presumptes comissions irregulars que hauria rebut el rei emèrit Joan Carles.

Lastra ha recordat que el Parlament català ja va voler fer una comissió per investigar al monarca i el Tribunal Constitucional ho va impedir.

"És una comissió que no hi cap constitucionalment."

 

Ha demanat que s'actuï amb "rigor" i ha recordat que no és aquesta la primera vegada que es planteja al Congrés una comissió per investigar el rei emèrit i "els lletrats sempre han dit que no procedeix l'admissió a tràmit".

Unides Podem, soci de govern dels socialistes, s'ha mostrat a favor d'una comissió d'investigació.

 

Tot i la diferència de criteris, Lastra afirma que la convivència entre PSOE i Podem "és bona" i atribueix les diferències de què es parla a "soroll ambiental".

D'altra banda, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una entrevista a RNE, ha celebrat aquest divendres que hi hagi "partits que estiguin preocupats i que vulguin llançar un missatge tan democràtic com que cap ciutadà està per sobre de la llei", amb la sol·licitud d'una comissió d'investigació en seu parlamentària al rei Joan Carles I, i diu que "és salut democràtica".

La ministra d'Igualtat, Irene Montero (EFE)

 

També s'ha referit a les discrepàncies viscudes aquesta setmana en el si de l'executiu de coalició per deixar clar que "el debat és sa". Amb tot, ha assegurat que "la ciutadania espera que fins i tot amb debats" les dues formacions siguin capaços de tirar endavant l'acció de govern.  

"Hi ha formes i formes d'expressar el debat, però la ciutadania no és idiota i saben el que pensàvem abans de formar la coalició. La gent sap que debatrem. Crec que el que importa és que siguem honestos i que, més enllà de fer debats, siguem capaços d'arribar a acords."

 

Investigacions i denúncies al rei emèrit

La Fiscalia suïssa investiga si el 2008 Joan Carles I va dipositar 100 milions de dòlars en un compte corrent del banc Mirabaud, a Ginebra, que eren un regal del rei Abdullah de l'Aràbia Saudita. El fiscal creu que són la comissió pel contracte del TGV a la Meca, que va guanyar un consorci espanyol.

D'atra banda, els advocats de Corinna al Regne Unit preparen una denúncia per amenaces contra Joan Carles I i l'excap del CNI Félix Sanz Roldán.

ARXIVAT A:
PSOECasa Reial espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut