El PSOE, el PP i Vox impedeixen que el Congrés investigui Felipe González i els GAL
Només Unides Podem ha votat a favor de crear la comissió d'investigació que havien demanat ERC, JxCat, BNG, PNB i Bildu
El Congrés dels Diputats no investigarà els suposats vincles de Felipe González, expresident del govern espanyol, amb els GAL, el grup paramilitar finançat per l'Estat creat als anys vuitanta per lluitar contra l'organització terrorista ETA des de fora de la llei.
Així ho han decidit el PSOE, el PP i Vox en la reunió de la mesa del Congrés que s'ha fet aquest dimarts al matí.
S'hi han oposat malgrat que els serveis jurídics de la cambra baixa no hi havien posat cap pega.
Només Unides Podem, com ja havia anunciat --després de rectificar-- ha votat a favor de la creació d'una comissió parlamentària d'investigació que havien demanat ERC, JxCat, el BNG, el PNB i EH Bildu.
La decisió d'impedir la creació d'una comissió que investigui la guerra bruta contra ETA durant els primers governs de Felipe González arriba just una setmana després que la mesa del Congrés va votar en contra d'investigar la suposada corrupció del rei emèrit.
Com aquest dimarts, fa set dies també van votar-hi en contra el PSOE, el PP i Vox, i només hi va donar suport Unides Podem. Aquests són els quatre grups parlamentaris amb representació a la mesa del Congrés dels Diputats.
El PSOE admet que té una "posició política"
Adriana Lastra, portaveu del PSOE, ha volgut deixar clara la condemna de la seva formació a l'actuació dels GAL, però ha admès que té una "posició política" que "no canviarà" sobre la qüestió de fer-ne una investigació parlamentària.
També ha argumentat que "aquest és un tema que està investigat, jutjat i sentenciat fa més de vint anys" i ha tret ferro als documents desclassificats per la CIA, que considera que no aporten res de nou perquè no fan res més que "recollir notícies de mitjans de comunicació espanyols".
Unides Podem, soci dels socialistes en el govern espanyol, ha defensat la seva autonomia respecte del PSOE.
Gerardo Pisarello, integrant de la mesa, ha defensat que el Congrés dels Diputats "no pot ser utilitzat com un mur per protegir l'opacitat de ningú, es digui Felipe González o es digui Joan Carles de Borbó".
I ha afegit que "si Felipe González pot intervenir diàriament i amb total desimboltura en el debat públic" estaria bé que comparegués a la cambra baixa per "explicar tot el que sap sobre les operacions paramilitars i els crims que s'hagin produït".
Bildu denuncia un "veto polític"
Des d'EH Bildu, un dels grups parlamentaris que havien demanat la creació de la comissió d'investigació, Mertxe Aizpurua ha denunciat un "veto polític" perquè "la decisió adoptada per PSOE, PP i Vox contra el criteri dels lletrats no es fonamenta en cap criteri jurídic".
JxCat demanar retirar medalles
Encara sobre els GAL, el grup municipal de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona ha demanat que es retirin les medalles concedides el 1992, amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona, a Felipe González i a Rafael Vera. L'aleshores president del govern espanyol va rebre la medalla d'Or de la ciutat, i l'aleshores secretari d'estat de Seguretat va rebre la medalla d'honor Barcelona 92.
Cinc anys de segrestos, tortures i assassinats
Els GAL, Grups Antiterroristes d'Alliberament, van estar operatius entre 1983 i 1987. Se'ls atribueixen diversos segrestos i fins a 27 assassinats.
La justícia va considerar provat que es estaven finançats des del ministeri de l'Interior i va condemnar José Barrionuevo, ministre de l'Interior aquells anys, Vera, Ricardo García Damborenea, secretari general del PSOE a Biscaia, Julián Sancristóbal, governador civil d'aquesta mateixa província, Julen Elorriaga, que havia estat governador civil de Guipúscoa, i diversos responsables antiterroristes i diversos integrants de les forces de seguretat.
- ARXIVAT A:
- Terrorisme