El candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte de campanya (EFE)

El PSOE elimina del programa electoral el federalisme i la millora de l'autogovern

El programa que el PSOE aprovarà aquest dimecres de cara al 10N incorpora el rebuig a un referèndum d'independència de Catalunya
Redacció Actualitzat
TEMA:
PSOE

Canvi de registre del PSOE en el seu programa electoral de cara al 10N. N'esborra qualsevol referència a la millora de l'autogovern i a la construcció d'un estat federal. També hi incorpora el rebuig a un referèndum d'independència de Catalunya. Fa marxa enrere, doncs, respecte al que els socialistes propugnaven a les eleccions del 28 d'abril. En aquell moment proposaven fer les reformes necessàries per donar un nou impuls a l'estat de les autonomies.

Precisament, aquest dimecres, Pedro Sánchez torna a Catalunya, aquesta vegada per participar en un míting a Viladecans. La visita a Catalunya del líder socialista i president espanyol en funcions coincidirà amb l'aprovació del programa electoral del PSOE, un document que presenta novetats importants. No parla de federalisme ni de reconeixement de la plurinacionalitat.

Falten 11 dies per a les eleccions generals i un dels elements que el PSC havia col·locat com a element distintiu de la formació a Espanya cau, per tant, de les seves propostes.

De moment, a la web del PSOE hi ha un document resumit que presenten com el seu programa de cara al 10N amb un punt, el 34, titulat "Amb la Constitució i els Estatuts d'Autonomia". Un paràgraf en què desapareixen les millores territorials que tenia al programa dels socialistes de les eleccions anteriors.

"Apostem per una Espanya forta i cohesionada, estructurada a partir de la Constitució i dels Estatuts d'Autonomia."

"Millorarem la col·laboració institucional amb totes les comunitats autònomes i abordarem el conflicte de convivència a Catalunya impulsant el diàleg entre catalans i també entre el govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya, sempre dins la Constitució."

 

Pedro Sánchez saludant militants i simpatitzants, aquest dimarts, a Santander (EFE/A. Álvarez)


El programa castiga l'exaltació del franquisme

I uns dies després de l'exhumació del dictador Francisco Franco, el PSOE planteja en el programa electoral la reforma del Codi Penal per incloure com a delicte l'apologia del franquisme i la seva exaltació i enaltiment en llocs d'accés públic. També proposa retirar les condecoracions vinculades a actuacions durant la dictadura, alhora que defensa el reconeixement i la reparació de les víctimes de la guerra civil.

En aquest document, el PSOE es refereix a Unides Podem com a "potencial soci preferent", tot i que recorda que la formació de Pablo Iglesias va rebutjar el suport a un govern socialista "obert a independents" o "un acord programàtic profund i amb garanties", seguint el model de Portugal, una posició que va frustrar, diu, la possibilitat que els socialistes encapçalessin el govern d'Espanya.

Al programa electoral, el PSOE argumenta que "l'eventual incorporació d'Unides Podem a l'executiu hauria impedit una resposta coherent i ajustada als principis constitucionals, en particular --afirma-- en relació amb el repte secessionista a Catalunya".

ARXIVAT A:
PSOE Pedro Sánchez Eleccions Eleccions generals 2019-10N
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut