Sánchez, rebut a Ferraz entre crits d'"Amb Rivera, no"
Els socialistes han de decidir si pacten amb Podem, partits independentistes o Ciutadans, que ha anticipat el seu veto al PSOE
A les eleccions generals d'aquest 28A, el PSOE ha obtingut 7.468.286 vots, el 28,7% del total, que es tradueix amb 123 diputats al Congrés, dels 350 escons totals. El PSOE ha millorat molt els resultats aconseguits al juny del 2016, quan va obtenir només 85 escons, 5.443.846 vots i el 22,7% del total. Al Senat, el PSOE ha aconseguit 122 senadors.
De totes maneres, el PSOE no s'ha apropat a la majoria absoluta de 176 diputats i els pactes seran imprescindibles per poder governar en un Congrés sense majories clares i on les dretes no sumen prou vots. Així doncs, d'acord amb els resultats globals d'Espanya, Pedro Sánchez haurà de pactar amb els partits independentistes (ERC i JxCat), Podem o Ciutadans per tornar a ocupar La Moncloa. Fa mesos, però, que Cs va anunciar el seu veto al PSOE.
Sánchez a la façana de la seu del PSOE al carrer Ferraz
Ferraz s'omple del clam: "Amb Rivera, no"
Pedro Sánchez ha sortit a la façana de la seu del PSOE de Madrid, al carrer Ferraz, i ha estat victorejat per la gent reunida al carrer, que entre crits de "President" també li han reclamat "Amb Rivera, no". Ell ha assegurat que li "ha quedat clar" el missatge, però també ha insinuat que no descarta pactar amb Cs:
"Nosaltres no farem com ells, que posen cordons sanitaris al partit socialista. No posarem cordons sanitaris. L'única condició que posarem és respectar la Constitució espanyola i avançar cap a la justícia social, cap a la convivència."
Sánchez ha insistit en la victòria de la democràcia i ha celebrat que el PSOE hagi guanyat unes eleccions generals per primera vegada en 12 anys:
"Hem fet que passi. Ha guanyat el futur i ha perdut el passat. Espanya té una democràcia sòlida i de qualitat."
Després d'enumerar els desafiaments del PSOE "a partir de demà", Sánchez ha volgut deixar clar:
"Seré el president de tots els espanyols."
La victòria del PSOE s'ha imposat a tot Espanya i tenyeix el mapa de vermell a tot arreu, fins i tot a Galícia, només amb l'excepció de Catalunya, Navarra i el País Basc.
El Senat es capgira
Amb 122 senadors, el PSOE aconsegueix la majoria absoluta al Senat, controlat pel PP des de les eleccions del 1996. A les eleccions del 2016 els socialistes van obtenir-ne 43. El PP aspirava mantenir la majoria dels 208 senadors per seguir amenaçant els partits sobiranistes catalans amb l'activació de nou de l'article 155 de la Constitució.
PSC, segona força a Catalunya
El PSC, després d'Esquerra Republicana, és la segona força més votada a Catalunya. Segons els resultats a Catalunya, el PSC a Catalunya també s'ha beneficiat de l'afluència de votants, amb una participació especialment alta a Catalunya. Els socialistes catalans, amb Meritxell Batet com a cap de llista per Barcelona, també han millorat els resultats de fa tres anys i han aconseguit 12 escons, amb 957.656 vots, el 23,2%. Al juny del 2016 van obtenir 7 escons, amb 7.558.033 vots, el 16,2% del total.
Batet ha celebrat els resultats a la seu del PSC
"Hem doblat resultats a Barcelona"
A la seu del PSC a Barcelona, al carrer Pallars, la cap de llista Meritxell Batet s'ha mostrat eufòrica i ha apuntat que:
"A Barcelona hem doblat resultats i hem guanyat a 5 dels 10 districtes. Jaume Collboni, proper alcalde de Barcelona!"
Per Batet, les eleccions han reforçat el govern sorgit de la moció de censura que va portar Pedro Sánchez a La Moncloa:
" Deu mesos després de la constitució d'un govern sorgit d'una moció de censura en circumstàncies molt excepcionals, aquest govern està més fort, amb gairebé 40 diputats més. Per sobre de la crispació i de l'insult que han volgut alguns imposar en aquesta campanya, els socialistes hem obtingut un clar suport per poder avançar en progrés social, en regeneració i amb convivència."
"No n'hi ha prou amb guanyar"
Aquest matí, la cap de llista del PSC a les eleccions generals, Meritxell Batet, ja havia fet una crida a votar amb una idea clara:
"No n'hi ha prou de guanyar. L'objectiu és governar. No n'hi ha prou de treure més vots i escons, l'objectiu és constituir un govern i governar Espanya."
La candidata del PSC a les eleccions generals Meritxell Batet votant a Barcelona (EFE)
Sense saber els resultats d'avui, el PSOE ha afrontat la jornada electoral amb un "optimisme moderat", segons la direcció federal del partit, davant l'alta participació arreu de l'Estat i a Catalunya, que tradicionalment ha beneficiat les esquerres.
L'equip del PSOE passa la nit electoral entre la tercera i la quarta planta de la seu del partit a Madrid, al carrer Ferraz. Els primers a arribar, a mitja tarda han estat el secretari d'Organització del partit, José Luis Ábalos, i el secretari de Coordinació Territorial, Santos Cerdán. Més tard ha arribat la resta de membres de l'Executiva Federal i el secretari general i president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
Pedro Sánchez votant a Madrid (ACN)
Els partits independendistes catalans tornen a ser clau
Pedro Sánchez es va convertir al juny passat en el setè president del govern en democràcia després que el Congrés dels Diputats la moció de censura contra Mariano Rajoy, com a conseqüència de la sentència condemnatòria del cas Gürtel. La moció de censura va prosperar amb 180 vots a favor, 169 en contra i una abstenció, dels 350 diputats del Congrés. Ara, per poder governar, tot apunta que s'haurà de repetir l'aliança amb els sobiranistes catalans que li va permetre a Sánchez derrotar Rajoy.
Pedro Sánchez va convocar al febrer eleccions davant del bloqueig dels partits independentistes als pressupostos generals. La seva legislatura havia durat només 8 mesos i mig.
- ARXIVAT A:
- Eleccions 28APSCPSOE