Perdro Sánchez i Josep Borrell (Efe)

El PSOE guanya les eleccions europees i seran els socialistes amb més pes a l'Eurocambra

S'acaba el bipartidisme a Europa: Populars i socialdemòcrates cauen i no sumen majoria al Parlament Europeu
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions europees 26M

Tot i que encara falten resultats definitius a tots els països, en el global de la Unió, el Partit Popular Europeu, que aplega diputats de formacions de centredreta, ha estat la força que ha aconseguit més diputats. Tot i això, no podran sumar amb els socialdemòcrates per conservar la majoria que històricament tenien.

A Espanya, però, és el Partit Socialista de Pedro Sánchez el que ha guanyat les eleccions europees: tindrà 20 diputats, 8 més que el PP, que es queda amb 12. Els socialistes tenen més del 30% dels vots i el Partit Popular té poc més del 20%. La candidatura del PSOE està encapçalada per Josep Borrell, ministre d'Exteriors en funcions,

La tercera força és Ciudadans, que tindrà 7 escons. Unides Podem-IU en tenen un menys: 6.

El partit d'extrema dreta Vox ha obtingut representació a Brussel·les per primer cop a la història amb 3 europarlamentaris.

 

El partit socialista tenia 14 diputats en la passada legislatura i amb aquest creixement es convertirà en el partit que aporta més diputats al grup de Socialistes i Demòcrates del Parlament. Itàlia aporta 18 diputats socialistes al grup i el partit socialdemòcrata alemany, 15. Cap d'aquests dos partits ha guanyat les eleccions als seus països.

Pedro Sánchez, des de la seu del partit, ha felicitat Josep Borrell i ha dit que és "una responsabilitat" encapçalar l'alternativa d'esquerres en el Parlament Europeu:  

 

 

Ciudadans també ha augmentat de manera significativa la seva presència a l'Eurocambra, que de 2 passa a 7. El partit d'Albert Rivera ha quadruplicat el seu percentatge de vots. Unides Podem-IU ha passat de tenir 5 diputats a 6.

Ara Repúbliques, la coalició d'ERC, BNG i Bildu, encapçalada per Oriol Junqueras, ha obtingut tres escons i el 5,65% dels vots.

La participació en aquestes eleccions és la més alta des del 1987 i ha arribat al 64,32%. A les eleccions europees del 2014 només va anar a votar un 43,81% del cens.

Quan el Regne Unit deixi la Unió Europea, a Espanya li tocaran 5 escons més, que es repartiran entre PSOE, PP, Ciudadans, Vox i Ara Repúbliques.

A Catalunya, les eleccions europees les ha guanyat la llista de Carles Puigdemont.


El Partit Popular Europeu guanya en el global europeu

S'acaba el bipartidisme a Europa. Populars i socialdemòcrates cauen i no sumen majoria en un Parlament Europeu més fragmentat, on creixen els liberals d'Emmanuelle Macron i dels Verds que guanyen suports enmig de l'onada verda contra el canvi climàtic, sobretot a Alemanya.Així, doncs, liberals i els Verds milloren resultats i seran clau per sumar majories a la pròxima legislatura.

Les formacions euroescèptiques i populistes d'extrema dreta han pujat, però no tant com s'havia pronosticat. Ara bé, obtenen victòries clau: Le Pen a França, Salvini a Itàlia, el partit d'Orban a Hongria i els ultraconservadors de llei i justícia a Polònia, però tenen un creixement modest i no tindran força de bloqueig a l'Eurocambra.

Aquests comicis europeus han estat els que han registrat la participació més alta dels últims 20 anys, per sobre del 50,5%, un 8% més que fa 5 anys, en la recta final del Brexit i d'una campanya que s'havia plantejat com a crucial pel futur del projecte europeu.

 

Tsipras convoca eleccions anticipades davant dels resultats

Els resultats en les europees tindran conseqüències en alguns governs com és el cas de Grècia: el primer ministre Alexis Tsipras ha convocat eleccions anticipades davant dels resultats.

A Bèlgica, on també s'han celebrat eleccions regionals i federals, puja l'extrema dreta a Flandes i es qüestiona si es continuarà amb el cordó sanitari. La gran fragmentació fa preveure que les converses per formar nou govern tornaran a ser molt difícils.

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26M PSOE
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut