El PSOE i el PP s'alien i eviten que el Congrés investigui el Catalangate
- TEMA:
- Catalangate
L'espionatge a independentistes i a membres del govern espanyol amb Pegasus centra l'actualitat política i també judicial. I és que, mentre que el Congrés dels Diputats ha tancat la porta a investigar el Catalangate, l'Audiència Nacional ja ha posat fil a l'agulla i ha acceptat la demanda presentada tot just aquest dilluns per les escoltes a l'executiu de Pedro Sánchez.
En el terreny polític, el PSOE s'ha alineat amb PP, Vox i Cs i la Junta de Portaveus del Congrés dels Diputats ha tombat la petició de crear una comissió d'investigació sobre l'espionatge amb Pegasus i Candiru que van registrar al Congrés Unides Podem, ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, PNB, EH Bildu, Més País, Compromís i el BNG.
El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ja havia avançat que els socialistes no donaven suport a la petició i ha circumscrit a la comissió de secrets oficials, que es va constituir la setmana passada i que es reunirà a porta tancada, les explicacions sobre aquest cas.
Segons ha argumentat al matí Bolaños a la Cadena Ser, la comissió d'investigació no aportaria cap informació rellevant ni tindria cap utilitat per la Llei de Secrets Oficials, que impedeix tractar les qüestions relacionades amb el CNI públicament.
ERC avisa que l'espionatge es pot carregar la legislatura
El "no" del PSOE a la comissió d'investigació no ha agradat a ERC, que ha avisat els socialistes espanyols que l'espionatge "es pot carregar la legislatura". El portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat que "no són conscients de les conseqüències d'aquest vot".
"Qui cregui que això es taparà i no es pot carregar la legislatura no està avaluant adequadament la magnitud del que tenim davant", ha dit.
Junts, per la seva banda, creu que el PSOE "no està interessat a conèixer la veritat". "Sánchez ha de donar explicacions i ell hauria de ser l'interessat", ha dit Míriam Nogueras en roda de premsa al Congrés.
Sánchez haurà de comparèixer
En canvi, el PSOE no ha pogut evitar que, en la mateixa reunió, la Junta de Portaveus hagi donat llum verda a la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al ple del Congrés per abordar la qüestió.
La petició l'han fet els partits independentistes, juntament amb Més País i Compromís, i malgrat que en aquest cas el PSOE i Unides Podem han votat junts, no se n'han sortit i la votació ha tirat endavant.
La compareixença, però, encara no té data, i el PSOE insisteix que és millor esperar a les explicacions del CNI i de Defensa.
L'espionatge a Sánchez i Robles, a l'Audiència Nacional
Mentrestant, la justícia sí que investigarà l'espionatge dels mòbils del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles.
El jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha incoat diligències prèvies pel cas d'espionatge. El magistrat, que actua per la denúncia de l'Advocacia de l'Estat, considera que hi podria haver delictes de descobriment i revelació de secrets mitjançant l'ús de la tecnologia Pegasus.
El jutge també ha preguntat a la Fiscalia quines diligències d'investigació considera convenients per determinar la naturalesa i circumstàncies dels fets així com les persones que hi hagin participat.
A la seva interlocutòria, el magistrat explica que els fets que consten a la denúncia de l'Advocacia de l'Estat es poden emmarcar dins dels delictes que el Codi Penal tipifica com a descobriment i revelació de secrets.
El jutge entén que no hi ha cap dubte que els fets denunciats serien competència de l'Audiència Nacional perquè "afecten alts organismes de la nació, com són el president del govern i la ministra de Defensa".
A la seva resolució, el jutge també considera com a personada l'Advocacia de l'Estat, que podrà ser part en les actuacions.
També aquest dimarts, el govern ha anunciat que es presentarà com a acusació particular a totes les causes d'espionatge a l'independentisme i estudia fer-ho també a la causa de l'Audiència Nacional.
- ARXIVAT A:
- Catalangate Espionatge Judicial Pedro Sánchez