Les Corts es constitueixen dijous 17 d'agost (ACN/Ignasi Gómez)

El PSOE insisteix i porta al Suprem la revisió del vot nul després de la negativa de la JEC

El nou recurs dels socialistes no afectarà la constitució de les Corts dijous que ve, mentre ERC es mostra disposada a facilitar al PSOE la presidència del Congrés
Actualitzat
TEMA:
Eleccions Generals 2023 - 23J

El PSOE insisteix i recorrerà al Tribunal Suprem la negativa de la Junta Electoral Central, la JEC, de revisar els més de 30.300 vots nuls de la Comunitat de Madrid, segons ha confirmat aquest dijous el ministre de la Presidència Félix Bolaños.

Els de Pedro Sánchez van perdre un escó que va anar al PP amb el vot exterior de la circumscripció de Madrid, amb una diferència de poc més de 1.300 paperetes. Aquest dilluns la Junta Electoral Central va desestimar la sol·licitud que havien presentat els socialistes en acabar l'escrutini.

Amb aquest recompte, els socialistes esperaven recuperar un escó i compensar el perdut amb el vot exterior. Amb el rebuig de fer un recompte del vot nul a Madrid, Sánchez segueix necessitant el sí de Junts per ser investit president.


Cap irregularitat, segons la JEC

La JEC va descartar fer el recompte assegurant que no hi havia cap irregularitat en l'escrutini que en justifiqués la repetició. I afegia que aquesta eventual repetició faria endarrerir la constitució de les Corts, prevista per al dijous 17 d'agost.

Abans d'elevar el cas a la JEC, el PSOE havia presentat un recurs davant la Junta Electoral Provincial de la circumscripció, que el va rebutjar i va acusar els socialistes de basar la petició en irregularitats infundades.

Aquest nou recurs al Suprem no canvia res, de moment, i les Corts es podran constituir dijous que ve amb normalitat. El PSOE necessita 1.323 paperetes per recuperar l'escó de Madrid que va perdre amb el recompte del vot exterior. Els populars tenen 137 escons davant els 121 del PSOE.

El partit socialista calculava que calia validar poc més del 5% de les paperetes per recuperar el diputat 122, clau --en part-- per a l'aritmètica parlamentària si volien mantenir la majoria del bloc progressista al Congrés dels Diputats. Aconseguir aquest escó suposava que, en una hipotètica investidura de Sánchez, amb l'abstenció de Junts n'hi hauria hagut prou.

ERC, disposada a renunciar a ser a la mesa

Mentrestant, a una setmana de la constitució del Congrés i mentre els partits negocien, els nous diputats van a Madrid per recollir les credencials.

I ha estat significatiu que aquest dijous quatre d'ERC hi hagin coincidit amb un dels negociadors del PSOE, Rafael Simancas.

Ell i la republicana Teresa Jordà s'han trobat per parlar per primera vegada cara a cara sobre la composició de la mesa del Congrés.

La diputada al Congrés per ERC Teresa Jordà aquest dijous a Madrid (EFE)

Jordà ha dit als periodistes que ERC està disposada a garantir que el PSOE conservi la presidència del Congrés, encara que ells no ocupin cap lloc de la mesa:

"No es tracta de si som o no som a la mesa, es tracta d'altres coses, de si acaba havent-hi una investidura. Crec que tenim molta feina, per defensar Catalunya i els interessos dels catalans i les catalanes, que per això som aquí."

Silenci de Junts i missatge conciliador del PSOE

Els set diputats de Junts també han anat a recollir credencials el mateix dia, però no han volgut fer cap comentari, tot seguint la consigna de mantenir l'hermetisme sobre les negociacions.

Els 7 diputats de Junts aquest dijous arribant al Congrés, a Madrid (EFE)

I, significativament, ara el missatge del PSOE és força més conciliador que dies enrere, quan Félix Bolaños va reclamar als partits catalans que rebaixessin les propostes de màxims.

Ha estat el mateix Bolaños, negociador clau dels socialistes, qui ha matisat aquelles declaracions:

"Quan ens entenguem ho farem públic, i aquestes enteses han de ser punts d'equilibri, acords en els quals totes les parts ens sentim còmodes."

El diputat al Congrés pel PSOE Félix Bolaños aquest dijous a Madrid (EFE)

García-Page utilitza Puigdemont per criticar Sánchez

Des de les files socialistes també hi ha hagut un missatge molt menys conciliador, el del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page:

"Està condemnada a ser una legislatura a la vora del precipici. El fet que al final el futur d'aquest país, la seva governació, depengui d'un pròfug de la justícia, d'algú que realment pot decidir sobre l'Estat, però que no renuncia a acabar amb l'Estat, és trist."

García-Page, que és l'únic president autonòmic del PSOE que ha mantingut la majoria absoluta, és un dels barons socialistes més crítics amb Pedro Sánchez.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23J
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut