Podem veu encara insuficient la nova proposta del PSOE per a la investidura
Calvo i Echenique s'han tornat a reunir per desencallar la investidura, i el PSOE ha ajornat fins aquest dijous l'executiva que tenia prevista per avui
Carmen Calvo, vicepresidenta del govern espanyol en funcions, i Pablo Echenique, secretari d'Acció de Govern de Podem, s'han reunit per intentar arribar a un acord per a la investidura de Pedro Sánchez. Són hores decisives abans de la segona votació, aquest dijous.
No ha transcendit el lloc ni la durada de la reunió.
Els negociadors del PSOE i d'Unides Podem treballen contra rellotge per organitzar i repartir competències d'un govern de coalició. Podem ha demanat "prudència" i ha rebaixat les expectatives d'un acord perquè, diu la formació, "gairebé no hi ha avenços" en la proposta que els ha traslladat el PSOE.
La formació de Pablo Iglesias demana competències en assumptes com ecologisme, política fiscal, ciència, igualtat o ocupació.
El que s'ha ajornat és l'executiva que el PSOE havia anunciat per aquest dimecres i que, finalment, tindrà lloc dijous al matí, només unes hores abans de la segona votació al Congrés, que és la definitiva.
Carmen Calvo atén els mitjans informatius a l'exterior del Congrés dels Diputats (EFE/Ballesteros)
Després del fracàs de la primera votació d'investidura, el PSOE va informar de la reunió de tres hores i mitja que van mantenir al Congrés Pedro Sánchez i el seu nucli dur: José Luis Ábalos, secretari d'Organització del PSOE; María Jesús Montero, ministra d'Hisenda en funcions, i la mateixa Calvo, que, juntament amb Montero, formen part de l'equip negociador amb Unides Podem.
En aquesta reunió es va acordar presentar una nova oferta a Unides Podem.
Primera votació, sense acord
Després de setmanes de negociacions, i després del pas al costat de Pablo Iglesias -que semblava que havia de desencallar la situació-, el PSOE i Unides Podem van arribar al debat d'investidura amb el diàleg en punt mort.
Abans de la primera sessió, Calvo i Echenique encara van mantenir una última reunió al Congrés dels Diputats, que va acabar sense èxit. Aquest fracàs es va traduir en un intercanvi dialèctic entre Sánchez i Iglesias progressivament dur i carregat de retrets, sobretot per part de la formació morada.
Echenique segueix el debat d'investidura des del seu escó (EFE/Emilio Naranjo)
Iglesias va arribar a acusar Sánchez de voler "humiliar" Unides Podem i convertir-los en un "simple decorat" del que seria el primer govern espanyol de coalició des de la recuperació democràtica.
Al final, malgrat tot, Unides Podem es va abstienir, un gest del tot simbòlic per mostrar que manté la voluntat de diàleg, perquè estava clar que era impossible que Sánchez superés la primera votació.
De fet, només li van donar suport els 123 diputats del grup parlamentari socialista, i l'únic del Partit Regionalista de Cantàbria, que encapçala el president d'aquesta comunitat, Miguel Ángel Revilla.
Termini de 48 hores
El límit per arribar a un acord entre el PSOE i Unides Podem, en qualsevol cas, està clar: dijous a les 14.25 la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha convocat la segona votació d'investidura.
En aquesta ocasió, Sánchez en tindrà prou amb aconseguir una majoria simple: més vots a favor que en contra.
Sánchez i Calvo conversen en els seus escons durant la sessió d'investidura (Ballesteros)
Per aconseguir-ho, a banda del suport dels 42 diputats d'Unides Podem, necessita alguna abstenció més, com la d'ERC, que aquest dimarts va votar en contra de Sánchez.
El diputat Gabriel Rufián, de tota manera, es va mostrar favorable, en la seva intervenció, a afavorir la investidura de Sánchez.
El va advertir, tanmateix, que no té garantit el suport dels republicans si no mou fitxa per aconseguir un govern de coalició d'esquerres.
- ARXIVAT A:
- InvestiduraPSOEUnides PodemEleccions 28A