El PSOE rectifica l'acord amb Bildu per derogar íntegrament la reforma laboral del PP

La formació abertzale diu que és un canvi "terminològic" i que la derogació es farà
Redacció Actualitzat
TEMA:
PSOE

Bildu considera que l'acord assolit dimecres amb el PSOE i Unides Podem per derogar la reforma laboral aprovada pel PP "segueix vigent" i que la modificació anunciada pels socialistes al voltant de la mitjanit és una "rectificació terminològica" que no altera el fons de la qüestió.

Així ho ha manifestat aquest matí Mertxe Aizpurua, diputada de Bildu i signant del pacte per part d'aquesta formació, al costat d'Adriana Lastra, portaveu del PSOE al Congrés, i de Pablo Echenique, portaveu d'Unides Podem.

En una entrevista a RNE, Aizpurua ha explicat que han sabut la rectificació del text de l'acord per part del PSOE "molt a prop de la mitjanit" i s'ha mostrat molt tranquil·la respecte a la voluntat de complir-lo, tant per part dels socialistes com per part d'Unides Podem, que més tard ha ratificat la modificació.

"És una qüestió més de forma que de fons, veient l'esperit dels representats del PSOE i UP, entenc que ho farem."


Aquest dimecres, un cop acabat el ple del Congrés dels Diputats que va aprovar una cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, el PSOE, Unides Podem i Bilbu van fer públic un acord pel qual els dos socis del govern espanyol de coalició es comprometen a derogar la reforma laboral aprovada pel PP quan Mariano Rajoy era president del govern espanyol.

Un acord gestat de manera discreta i sense informar-ne els agents socials a canvi del qual Bildu es va abstenir.

El text parla de "derogar de manera íntegra" aquesta reforma laboral aprovada l'any 2012 i marca un termini inequívoc: abans que s'acabin les mesures econòmiques extraordinàries desplegades arran de la crisi sanitària de la Covid-19.

Tanmateix, al cap de tres hores d'haver fet públic l'acord, cap a la mitjanit, el PSOE ha fet arribar als mitjans de comunicació una "nota d'aclariment" en què desapareix l'expressió "de manera íntegra" i es parla de derogar els punts de la llei considerats més perjudicials per als drets dels treballadors.

Així, en el comunicat es parla de recuperar la pròrroga automàtica dels convenis col·lectius, un cop caduquin; de prioritzar els convenis sectorials davant dels d'empresa, si els primers són mes favorables, i d'impedir que es puguin acomiadar treballadors per baixes laborals justificades.

De fet, aquest últim punt, que permetia els acomiadaments en cas d'acumulació de baixes mèdiques justificades, ja va ser derogat al febrer.

La modificació del PSOE deixa la derogació de la reforma laboral gairebé en els mateixos termes del pacte de govern entre els socialistes i Unides Podem que va portar Pedro Sánchez a La Moncloa després de les eleccions del 10 de novembre.

A més, desapareix el compromís de fer-ho abans que deixin d'estar en vigor les mesures econòmiques extraordinàries aprovades per fer front a la crisi generada per l'emergència sanitària.

Aizpurua, de tota manera, ha assegurat que el PSOE només "ha matisat", i que això vol dir que la derogació es posa en marxa.

"Em sembla bé que es comenci a clarificar tot des del minut 1. Si es comencen a concretar detalls està molt bé, i podrem començar a parlar de com s'anirà fent."


La diputada de Bildu ha afegit que "som a l'antesala d'una crisi brutal i ens hem de preparar per a això".

I que, en aquest sentit, "un cop caiguin totes les mesures especials de l'estat d'alarma hem de començar a canviar el marc que deixaria la gent desprotegida".


Rebuig total de la patronal

Les dues principals organitzacions empresarials d'Espanya, la CEOE i Cepyme, han emès aquest matí un contundent comunicat conjunt de rebuig a l'acord assolit pel govern espanyol i Bildu.

Rebutgen "amb total rotunditat" un acord que consideren que "suposa un menyspreu indignant al diàleg social, que dinamita, en el moment més delicat de l'economia espanyola i, per tant, quan el diàleg es fa més necessari".

 

 

Asseguren també que és "una irresponsabilitat majúscula" que "tindrà unes conseqüències negatives incalculables per a l'economia espanyola".

Coseqüències de les quals n'explíciten una:

"Tirarà a terra tots els esforços realitzats per, a través dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), aconseguir hivernar les plantilles i salvaguardar milions de llocs de treball."


UGT: "No facilita les negociacions"

Des del sindicat UGT, el seu secretari general, Josep Maria Álvarez, considera que l'acord entre el govern espanyol i Bildu és positiu per als treballadors, però que que no facilitarà les negociacions per derogar la reforma laboral del PP que ja estaven en marxa.

En una entrevista a Onda Cero, l'ha qualificat d'"acord polític" que "va en la línia del que havíem plantejat les organitzacions sindicals, però ja havíem superat aquesta fase".

Per això, coincideix d'alguna manera amb la patronal quan afirma que "no ve a facilitar el desenvolupament de les negociacions".

ARXIVAT A:
PSOE Unides Podem Precarietat laboral
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut