Francina Armengol podria comunicar aquesta setmana quin dia serà el ple d'investidura (EFE/Sergio Pérez)

El PSOE s'avé a presentar la llei d'amnistia abans de la investidura per satisfer Junts

El número 3 dels socialistes assegura que la reunió amb Carles Puigdemont va anar bé i que l'acord no està tancat, però el veuen a tocar

RedaccióActualitzat

Santos Cerdán era el més buscat pels periodistes aquest dimarts als passadissos del Congrés dels Diputats, durant l'acte de la jura de la princesa Elionor.

L'home fort del PSOE a les negociacions per a la investidura de Sánchez, acabat de tornar de Brussel·les, ha explicat que la trobada amb Carles Puigdemont va durar una hora, que va anar bé i que, tot i que l'acord amb Junts no està tancat del tot, els socialistes el veuen a tocar.

A més, assegura que estan parlant d'acord de legislatura i no només d'investidura. El número 3 del PSOE ha explicat que no el va incomodar la fotografia de l'1 d'Octubre que decora el despatx de Puigdemont, i que la consulta a la militància no condiciona les negociacions.

També ha avançat que la seqüència serà aquesta: acords, presentació de la llei d'amnistia i debat, encara sense data tancada.

D'aquesta manera, els socialistes s'avindrien a posar sobre el paper el detall de l'amnistia abans d'investir Sánchez, una idea en la línia del que demanava Junts, que en un primer moment fins i tot volia anar més enllà i que la llei quedés aprovada abans de donar el vot afirmatiu al president socialista.

De moment, els socialistes ja han pactat el marc de la llei d'amnistia amb ERC, però asseguren que el text no s'ha redactat perquè encara l'han d'acabar de negociar amb Junts.

Santos Cerdán ha centrat totes les mirades aquest dimarts al Congrés (Eduardo Parra/Europa Press)

Decisió imminent d'Armengol?

Durant la reunió al Parlament Europeu, Cerdán i Puigdemont també van parlar sobre la data de la investidura, però no van acordar un dia concret.

Els plans dels socialistes passen perquè la investidura pugui celebrar-se la setmana que ve i que, a més, es faci en una primera volta, sense necessitat d'una segona votació 48 hores després.

Segons fonts del partit, "qualsevol dia és bo" a partir de diumenge, que és quan el PSOE tancarà la consulta a les bases sobre el pacte amb Sumar i els pactes necessaris amb altres partits com Junts i ERC per la investidura.

Fonts del PSOE diuen que "qualsevol dia és bo", a partir de diumenge, per celebrar el ple (EFE/Sergio Pérez)

En tot cas, al PSOE han volgut deixar clar que la data de la consulta no limita l'anunci de la data de la investidura i, de fet, confien que aquesta mateixa setmana pugui saber-se.

Formalment, la decisió correspon a la presidenta del Congrés, la també socialista Francina Armengol, i no es descarta que es faci públic aquest mateix divendres, quan està previst que es reuneixin la Mesa del Congrés i la Junta de Portaveus. "És qüestió de dies", apunten fonts de la Presidència del Congrés.

Això sí, dimarts que ve, 7 de novembre, hi ha previst un ple al Senat i els reis seran de viatge oficial a Dinamarca entre el dilluns 6 i el dimecres 8 a la tarda.

Aquest calendari porta a calcular que el debat d'investidura pugui tenir lloc els dies 8 i 9, de manera que el dia 9, que és festiu a la ciutat de Madrid, la presidenta del Congrés pugui acudir al Palau de la Sarsuela a comunicar al cap de l'Estat el resultat de la votació, si no hi ha segona volta.


Crítica de González, el PP i Vox

La de Santos Cerdán ha estat l'única veu autoritzada de la part socialista aquest dimarts, i tots els ministres han defugit les preguntes emparant-se en la solemnitat de l'acte que se celebrava al Congrés.

Tot i això, qui no ha callat és l'habitual veu dissident de Felipe González. Quan un periodista li ha preguntat si ell s'hauria fotografiat reunint-se amb Carles Puigdemont, la resposta ha estat clara: "Per qui m'ha pres?".

González ha seguit l'acte des de la tribuna del Congrés al costat dels altres expresidents espanyols (EFE/Chema Moya)

Mentrestant, des d'Esquerra expliquen que no tenen programada cap reunió amb el PSOE i que, encara que les carpetes de Rodalies i dèficit fiscal no estan tancades, valoren positivament que el PSOE reconegui els actors del procés, com és el cas de Carles Puigdemont, que "són imprescindibles", en paraules de Teresa Jordà.

I des de la dreta, Núñez Feijóo ha acusat Pedro Sánchez d'utilitzar la princesa Elionor com a escut, i asseguren que ara aniran contra la foto de Brussel·les. "No era la foto d'una reconciliació, ja m'agradaria, sinó d'una humiliació i d'una rendició."

Feijóo ha criticat la fotografia del PSOE amb Puigdemont a Brussel·les (A. Pérez Meca/Europa Press)

"El PSOE pretén humiliar Espanya i les institucions", ha assegurat Santiago Abascal. Tant el PP com Vox participaran en una altra manifestació contra l'amnistia a Madrid el 18 de novembre.

ARXIVAT A:
JuntsPSOEPedro SánchezCongrés dels DiputatsAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut