Primer pas al Congrés per investigar la pederàstia a l'Església, sense el vot de PP i Vox
- TEMA:
- Església
El Congrés ha fet un primer tràmit per poder investigar els abusos a menors en l'Església. La mesa ha admès a tràmit aquest dimarts la petició de creació de la comissió parlamentària presentada per Unides Podem, ERC i EH Bildu.
En aquest cas, el PSOE s'ha afegit als vots dels morats, després que els lletrats del Congrés han emès un informe favorable a tramitar la sol·licitud. Així, s'ha admès amb els 6 vots favorables de socialistes i Podem.
En tot cas, el vot a favor del PSOE no és definitiu. El següent pas perquè la comissió d'investigació sigui una realitat és que la Junta de Portaveus, que és l'òrgan parlamentari que fixa l'ordre del dia dels plens, inclogui aquesta petició en l'agenda parlamentària perquè arribi a un ple. Es decidirà llavors si el Congrés investigarà els abusos en l'Església o no.
És aquí, en el ple, on la posició socialista no està clara. Fonts del partit han indicat que el suport a l'admissió a tràmit segueix un criteri "tècnic" i no pressuposa el posicionament polític sobre el tema. I el sí del PSOE és imprescindible davant les posicions de la resta de grups.
En el tràmit d'aquest dimarts, PP i Vox -els altres dos grups amb cadira a la mesa del Congrés- ja han votat en contra. Els populars han presentat al·legacions i un text alternatiu, perquè entenen que s'han d'investigar tots els casos de pederàstia "siguin on siguin", ha dit Pablo Casado. Per tant, res fa pensar que canviïn el seu vot si la proposta es porta al ple.
A banda dels grups que ho han demanat, la petició d'investigar la pederàstia a l'Església té el suport de Junts per Catalunya, Ciutadans, Més País, Compromís o BNG. El PNB aposta perquè es creï una comissió d'experts independents que investigui els abusos i porti les conclusions al Congrés. Unides Podem ho veu compatible amb la comissió parlamentària.
El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha reclamat als partits que se situïn "al costat de les víctimes i del papa" i no "del qui va abusar en el seu dia i ara ho encobreix".
Alhora ha recordat que "en la majoria d'aquests casos" la justícia no pot actuar perquè els fets han prescrit. Per això considera que el Congrés té l'"obligació" d'exercir el rol de "reparació i recerca de la veritat".
En cas que arribi al ple, no serà abans del 17 de febrer.
Les víctimes demanen una comissió amb experts
Miguel Ángel Hurtado, que va patir abusos per part d'un monjo de Montserrat, creu que una comissió d'investigació al Congrés seria un primer pas, però no suficient. Defensa la necessitat d'una Comissió de la Veritat liderada per experts independents, com les que s'han fet a països com Austràlia i el Regne Unit.
També aposta per aquest format el PNB, qui proposa que el govern designi una comissió d'experts que presenti després les seves conclusions al Parlament.
Per entitats com la Fundació Vicki Bernadet, que des de fa anys dona suport als supervivents d'abusos, totes les investigacions seran benvingudes. Pilar Polo, psicòloga de la Fundació, assegura que és important "acabar amb la impunitat", especialment per poder introduir "mecanismes de protecció i de prevenció."
- ARXIVAT A:
- Església Infància Menors Agressió sexual