El PSOE s'obre a crear una elèctrica pública i Unides Podem ho aplaudeix
Sala de generadors de la central hidroelèctrica de Tavascan, al Pallars Sobirà (ACN)

El PSOE s'obre a crear una elèctrica pública i Unides Podem ho celebra

Seria per gestionar les hidroelèctriques que acaben concessió i permetria intervenir en el mercat, que aquesta setmana ha trencat rècord de preus cada dia

RedaccióActualitzat

El PSOE ha admès per primera vegada la possibilitat de crear una empresa pública d'energia per poder regular el mercat elèctric, en un moment en què els preus estan trencant rècords cada dia.

El canvi l'ha evidenciat aquest dijous la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha dit que una empresa pública permetria "intervenir" en el mercat.

La vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una roda de premsa (EFE)

Entrevistada a la Cadena Ser, Ribera ha concretat que aquesta empresa s'encarregaria de gestionar les centrals hidroelèctriques que acaben les concessions i van retornant a l'estat:

"Jo crec que és molt rellevant, incloent-hi la modificació de les regles del mercat, de generació, en el seu cas, el fet de poder disposar de tota l'energia hidroelèctrica a través d'un sistema concessional, a través d'una empresa pública, segons es vagin alliberant les concessions hidroelèctriques, que permeti intervenir o facilitar una altra manera d'ofertar energia."


"Una bona notícia"

Aquestes paraules les ha celebrades ràpidament la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, que les ha qualificat de "bona notícia":

 

Promesa electoral d'UP

La creació d'una elèctrica pública és una de les principals reivindicacions d'Unides Podem i ha estat motiu de fricció recent entre els dos partits que formen el govern espanyol.

També és una promesa electoral de la força que lidera Belarra, precisament per gestionar aquelles centrals hidroelèctriques a les quals se'ls estan acabant les concessions.

Un embassament a plena capacitat (Europa Press)

El control públic de les hidroelèctriques permetria influir força en el preu diari de l'electricitat, perquè aquestes centrals compensen la intermitència de les altres fonts d'energia, sobretot les renovables, generant electricitat quan les altres centrals no poden.

El sistema diari de subhasta amb què es fixa el preu de l'electricitat del dia següent hauria agafat sovint com a referència el preu de la hidroelèctrica, i això hauria fet pujar molt els preus.

Els pròxims anys hi ha desenes de centrals hidroelèctriques gestionades per empreses com Iberdrola, Naturgy o Endesa que haurien de tornar a mans de l'estat i, de moment, no hi ha res preparat perquè se'n faci una gestió pública.

Les protestes i les solucions

Unides Podem ha amenaçat els últims dies el PSOE de promoure mobilitzacions als carrers per exigir canvis en el sistema elèctric, cosa que Ribera ha criticat a l'entrevista.

Segons ha dit, les mobilitzacions són només "un senyal de protesta", i que "el desafiament és trobar solucions", perquè el preu de l'electricitat "depèn de moltes coses, i cal tocar-les pràcticament totes."

Ribera hi ha afegit que això és el que s'està fent des del govern espanyol, amb mesures com la rebaixa de l'IVA, perquè se'n beneficiïn els consumidors mitjans i sobretot els "més vulnerables".

La creació d'una energètica pública és rebutjada pels partits de dretes, PP, Vox i Ciutadans, que la consideren un disbarat, mentre que el govern espanyol recorda que l'electricitat té uns preus rècord arreu d'Europa.


Les diferències PSOE-UP

L'escalada del preu de la llum ha servit a Unides Podem per tornar a marcar diferències amb el PSOE, unes diferències que se sumen a les de l'ampliació de l'aeroport del Prat o a les crítiques a la monarquia.

I tot això a les portes d'un curs polític en què els socis de la coalició s'hauran de posar-d'acord en temes com la pujada del salari mínim interprofessional, la regulació dels lloguers o la negociació dels pressupostos.

 

 

ARXIVAT A:
EnergiaPSOEUnides Podem
Anar al contingut