De les acusacions d'electoralisme i victimisme als retrets: reaccions a l'anunci de Sánchez
- TEMA:
- Pedro Sánchez
L'anunci sorpresa d'aquest dimecres de Pedro Sánchez de cancel·lar l'agenda per valorar si deixa la presidència pels "atacs" a la seva dona ha fet bullir la xarxa X amb les reaccions dels partits polítics.
El líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat Sánchez de deixadesa de funcions i de victimitzar-se amb la intenció de "polaritzar i mobilitzar l'electorat" davant les eleccions catalanes i europees. Ha estat la reacció del líder popular en una entrevista a Onda Cero, on ha assegurat que el parèntesi obert per Sánchez fins dilluns "no té precedents i busca enfangar la vida política".
Feijóo ha afegit que el compàs d'espera és "una irresponsabilitat impròpia d'un president d'un país de la UE" i l'ha acusat de calumniar i difamar les persones que menciona en la seva carta a la ciutadania, entre ells ell mateix i també el president de Vox, Santiago Abascal.
En la mateixa línia, Vox, en un comunicat, assegura: "Assistim a una nova victimització i una nova interpretació del president, el mateix que ha comès la corrupció política més greu: comprar la seva investidura amnistiant criminals." Vox etziba que "si vol reflexionar, que ho faci, però després de dimitir". També ha reaccionat a X l'eurodiputat de la formació.
Retrets d'ERC
Per part d'ERC, Gabriel Rufián ha enviat el seu suport a Sánchez davant dels atacs de la dreta, malgrat acusar el PSOE d'haver mirat moltes vegades cap a un altre costat quan l'ase dels cops eren altres partits.
Des de Suïssa, Marta Rovira ha mostrat empatia amb el president davant els atacs de la dreta i l'ha instat a resistir.
Puigdemont hi veu tacticisme
Carles Puigdemont, des de la Catalunya Nord, apunta que la decisió de Sánchez podria respondre a "moviments tàctics" i ha qüestionat el moment en què ha pres la decisió, a 24 hores d'arrencar la campanya electoral catalana.
Assegura que no és habitual en un dirigent polític de la seva experiència i considera que Sánchez hauria d'estar preparat per als atacs "salvatges" per part de la política i la premsa espanyola. L'expresident l'ha instat a presentar una qüestió de confiança si creu que el seu lideratge s'ha afeblit.
"El que realment està en joc és el futur polític de Catalunya, no el d'un partit ni el d'un primer ministre. Qui vulgui convertir les eleccions catalanes en un flotador del PSOE s'equivoca molt", ha escrit a X.
El govern català marca distància
Des del govern català, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha recordat que Pedro Sánchez no va fer res quan es va enviar polítics a la presó, mentre altres marxaven a l'exili.
La consellera de Territori, Ester Capella, en una entrevista a RNE ha dit: "Nosaltres anem sobrats d'acusacions infundades. En tot cas, la millor manera d'afrontar accions judicials és plantant cara."
El PSOE tanca files
En canvi, des del seu propi partit, ha rebut ànims del secretari federal, Patxi López, un dels homes forts del PSOE, que ha dit que els socialistes estan al costat del president, que representa --diu-- la dignitat i el coratge que calen per "fer front a la dreta immoral i disposada a tot".
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, també li ha mostrat el seu escalf. Ha assegurat que "no tot val en política" i que "ni ell ni la seva família es mereixen això; però Espanya tampoc".
També li ha enviat força el líder dels socialistes catalans, Salvador Illa.
Els socis de govern també han tancat files amb el president. La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, líder de Sumar, ha fet una crida a defensar la democràcia, el bloc progressista i el govern de coalició davant l'ofensiva de la dreta, que --diu-- "no pot sortir-se amb la seva".
- ARXIVAT A:
- Pedro Sánchez PSOE Corrupció