Llei del "només sí és sí": PSOE i Podem, d'acord a modificar les penes, però no en la fórmula
- TEMA:
- Violència masclista
La tensió creix entre Podem i PSOE arran de les rebaixes de pena a gairebé 300 agressors des que fa més de 3 mesos es va aprovar la llei del només sí és sí.
Els dos partits no coincideixen en la manera d'aturar-ho. El PSOE ha decidit tirar pel dret i des del Ministeri de Justícia --en mans dels socialistes-- presentaran una proposició de llei per "retocar" la norma, segons ha anunciat la portaveu socialista Pilar Alegría.
Per la seva banda, el Ministeri d'Igualtat, liderat per Irene Montero, d'Unides Podem, ha obert la porta a retocar les penes mínimes del Codi Penal, sempre que es "blindi" el model basat en el consentiment.
La secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, ha assegurat que des del ministeri han presentat al PSOE fins a tres propostes de reforma en matèria penal per donar "menys marge interpretatiu" als operadors jurídics en el futur. Rodríguez apunta que faran "tot el possible per arribar a un acord", però no acceptaran "cap proposta que qüestioni el model de consentiment".
En aquest sentit, Unides Podem rebutja la proposta del PSOE perquè considera que "torna al model anterior, que exigia un calvari probatori a les dones" per demostrar "la violència i la intimidació".
Dissabte, La Moncloa obria la porta a incorporar-hi canvis i aquest dilluns el ministre Félix Bolaños ha corroborat l'anunci de Pilar Alegría. Per corregir els "efectes indesitjats", el text elaborat per Justícia preveu un increment de les penes recuperant les de la llei anterior quan hi hagi agressió sexual amb violència o intimidació.
Alegría ha assegurat que no es tocarà el "cor" de la norma, que és el consentiment de la dona, el "només sí és sí". La portaveu socialista ha afegit que espera que Unides Podem se sumi a la iniciativa, però que el text es presentarà tant si hi ha consens com si no.
Podem i el Ministeri d'Igualtat s'hi han oposat i defensen, per contra, que el que cal és impulsar un "pla de mesures urgents" per implementar la norma correctament. "No existeix cap reforma penal de la llei que pugui frenar les revisions, ja que són conseqüència de la incorrecta aplicació del dret transitori i de la mateixa llei", afirmen fonts del ministeri, ja que el marc legal espanyol preveu que l'acusat s'aculli a la legislació que li és més beneficiosa.
Des del Ministeri d'Igualtat rebutgen tornar al model anterior, que consideren que suposaria tornar a fer passar les víctimes "per un calvari probatori".
La ministra d'Igualtat proposa un decàleg de mesures que van des de l'especialització judicial fins a la formació en violències sexuals o l'increment d'efectius per a la protecció de les dones.
La revisió de penes a la baixa i la fusió de delictes
La nova llei estableix que tot acte sexual sense consentiment serà considerat una agressió. D'aquesta manera, es deixa de distingir entre abús i violació, i el marge de penes ara s'ha modificat.
Casos com el de la violació en grup de Pamplona --sentenciat com a abús en primera instància-- van impulsar la reforma de la nova llei. Una llei que capgira el paradigma i posa el consentiment de la dona com a centre de la qüestió.
El que permet revisar a la baixa algunes de les sentències és que s'aplica la pena que més afavoreix l'acusat. La nova llei preveu un ventall més ampli de delictes que es poden considerar agressió, sense violència ni intimidació, com l'assetjament sexual en l'àmbit laboral i els casos de violació amb submissió química, i per això també s'amplia --per baix-- el marge de les penes que es poden imposar.
Així, s'han rebaixat els càstigs mínims que es preveien en l'agressió sexual (de 5 a 4 anys) i l'agressió sexual amb penetració (de 6 a 4).
Aquest fet, que ara beneficia alguns condemnats, quedaria superat amb els retocs que vol aprovar el PSOE, uns retocs que només afectaran les noves sentències i no les revisions.
D'altra banda, el PP vol aprofitar les desavinences entre els socis de govern. El president de la formació, Alberto Núñez-Feijóo, ha ofert els seus vots a Pedro Sánchez per reformar immediatament la llei, "tingui o no els vots el seu Consell de Ministres o al Congrés dels Diputats", ha afegit.
- ARXIVAT A:
- Violència masclista Agressió sexual Govern espanyol Congrés dels Diputats PSOE Unides Podem