Pedro Sánchez estudia si governa en minoria o si ho farà en coalició (Reuters)
Pedro Sánchez estudia si governa en minoria o si ho farà en coalició (Reuters)

El PSOE vol posposar els pactes fins després del 26M

El líder del PSOE no prendrà cap decisió sobre acords de governabilitat fins després de les municipals i europees del mes que ve

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez comença a estudiar els pactes que li permetin superar la investidura després d'haver guanyat clarament les eleccions d'aquest diumenge. I ho fa sense presses i amb la vista posada a les municipals i europees d'aquí menys d'un mes, el 26 de maig. Fins després d'aquesta doble cita electoral no quedarà aclarit el mapa d'aliances del PSOE per investir Sánchez i per garantir-se una legislatura mínimament estable.

Ara, la cúpula socialista dibuixa un escenari de govern en solitari amb pactes puntuals i guanya temps per buscar, amb discreció, altres fórmules. El PSOE veu en els resultats del 28A un aval a la seva política de diàleg amb l'independentisme i no descarta cap via que els permeti arribar a la majoria absoluta.


L'opció Ciutadans

Li falten cinc diputats per tenir una majoria còmoda sense independentistes i només amb Unides Podem i el PNB. Descartada aquesta possibilitat, se n'obre una altra que es veu aparentment remota: l'aliança amb Ciutadans, l'alternativa preferida pels empresaris. Socialistes i taronges superen junts els 176 escons necessaris. Però Albert Rivera ha promès moltes vegades que no pactaria amb Sánchez i els seus resultats l'esperonen a convertir-se en el nou referent de la dreta espanyola, si el PP no remunta el 26M.

 

Albert Rivera, entre l'oposició i la possibilitat d'arribar a acords amb el PSOE (EFE)


El pacte PSOE-Ciutadans és matemàticament possible perquè els 123 escons dels socialistes i els 57 de Cs els donen una sobrada majoria absoluta. Diumenge a la nit, però, davant la seu de Ferraz, la militància socialista cridava a Sánchez que evités el pacte amb Ciutadans.

El secretari d'Organització, José Luis Ábalos, feia aquesta reflexió:

"Tenim molt clar el que la nostra militància pensa. I tenim molt clar també el sentiment dels nostres electors, i no els decebrem."

Ciutadans, reforçat pels resultats, es vol erigir en líder de l'oposició i també allunya el pacte amb el PSOE.

Aquest matí, Albert Rivera ha reiterat que el seu partit no farà president Pedro Sánchez. El líder de Cs ha rebutjat, en declaracions a Telecinco, les pressions del món empresarial i de la banca per pactar amb els socialistes. "Han votat els espanyols, no la CEOE ni un banc", ha remarcat Rivera, que ha afegit que, a partir d'ara, la seva feina serà controlar el govern per vigilar que es compleixi la Constitució i perquè no "destrossi" l'economia. Vol fer un paper d'oposició "amb sentit d'estat".


El paper dels independentistes

Si elimina l'opció de la formació de Rivera, Sánchez podria governar en minoria buscant suports puntuals o necessita els independentistes. I aquí entraria Esquerra Republicana, que ha superat el milió de vots per primera vegada en solitari, en unes eleccions que ha guanyat a Catalunya amb 15 escons.

 

Gabriel Rufián encapçalarà una Esquerra amb 15 diputats al Congrés (Reuters)


La llista encapçalada per Oriol Junqueras a la presó, amb la cara visible de Gabriel Rufián, s'ha convertit en l'hegemònica del sector independentista. Rufián explicava a "El matí de Catalunya Ràdio" les condicions a un hipotètic suport al presidenciable socialista:

"La pregunta no és què farà Esquerra Republicana amb el PSOE sinó què farà el PSOE amb Catalunya, amb Esquerra Republicana. Nosaltres l'únic que demanem és una taula de negociació i de diàleg. Parlar del referèndum, que és una proposta que vol el 80% de la població de Catalunya voti a qui voti."

Junts per Catalunya es queda amb 7 diputats. Laura Borràs, la número 2 de la candidatura, subratlla que ara cal posar el focus en les europees i municipals del 26 de maig. I sobre l'actitud de la seva formació en la investidura de Pedro Sánchez, Borràs fa aquest advertiment:

"No hem vingut a facilitar la investidura del president Sánchez perquè sí, perquè el xec en blanc ja l'hi vam donar, però tampoc hem vingut a facilitar la repressió, que és el que estem denunciant des del primer moment."


Unides Podem s'ofereix a governar amb el PSOE

Mentrestant, Unides Podem s'ofereix al PSOE per governar plegats, no només en l'àmbit estatal sinó també en l'autonòmic i municipal.

 

Pablo Iglesias i Irene Montero, disposats a pactar un govern de coalició amb els socialistes (EFE)


La número dos de la formació, Irene Montero, ha explicat a RNE que podrien aportar "estabilitat" a un executiu de coalició i perfils de persones prou "solvents" com "Pablo Iglesias, Yolanda Díaz, Pablo Echenique o Rafa Mayoral". Montero té clar quina ha de ser la posició de Podem:

"Ens plantegem un sol escenari: el d'un govern de coalició (...). Elaborar un govern no és només pensar en ministres o en el gabinet que formaràs, que és important, sinó sobretot què vols fer. D'acord amb això, organitzes el gabinet d'una manera o una altra i tries les persones. Mai hem menyspreat la importància de qui fa les coses i aportaríem molts valors."

 

Empresaris i sindicats prenen partit

Més enllà de l'àmbit polític, tant els empresaris com els sindicats han pres partit i s'han pronunciat obertament a favor de les aliances que el PSOE hauria de buscar.

El dia abans de la celebració del Primer de Maig, UGT i CCOO han reiterat la necessitat de derogar les reformes laborals per acabar amb les desigualtats. Els sindicats aposten per un govern d'esquerres que ho lideri després dels resultats de les eleccions. Asseguren que un acord entre el PSOE i Ciutadans provocaria més problemes a Catalunya amb un bloqueig institucional a les polítiques econòmiques, socials i laborals.

 

Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha rebutjat aquesta possibilitat, en una entrevista a "Els matins" de TV3.

"Ciutadans és la veu de la CEOE i de l'Ibex-35. Això seria un fre socialment, perquè en aquests moments s'està creant riquesa però s'està repartint malament. Segur que per a la solució al conflicte polític a Catalunya no seria gens bo. I les receptes serien les de l'Ibex, no serien les de l'agenda social."

 

Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya


Des de CCOO de Catalunya, el seu màxim responsable, Javier Pacheco, ha defensat, també a "Els matins", la recuperació de la vida institucional.

"Cal apostar pels partits que han fet un esforç important per intentar plantejar aquesta línia d'afrontar el conflicte territorial que, evidentment, està paralitzant pràcticament el desenvolupament institucional del nostre país, fa impossible que arribin les polítiques a les persones."

Des del punt de vista empresarial es creu majoritàriament que Ciutadans és l'aliat que hauria de buscar el PSOE. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, apel·la a un govern de centreesquerra moderat "dins de la seriositat pressupostària".

El Cercle d'Empresaris confia que el futur executiu "s'allunyi de postulats extremistes" i estigui "compromès amb una política econòmica realista". I la patronal catalana Foment del Treball ha demanat al govern de Pedro Sánchez que "impulsi reformes concertades" amb els agents econòmics i socials per afavorir la competitivitat empresarial i el creixement econòmic.

ARXIVAT A:
Eleccions 28APedro SánchezPSOECsUnides PodemPPERCJunts
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut