El Qatargate esquitxa ara el Marroc, que també hauria subornat eurodiputats
- TEMA:
- Parlament Europeu
El Parlament Europeu ha acordat suspendre la tramitació de tots els expedients legislatius relacionats amb Qatar i les visites ja planificades a aquest estat del golf Pèrsic.
El text, negociat aquest dimecres i que s'ha de votar aquest dijous, també aposta per impedir l'accés de "representants dels interessos de Qatar" a la institució. Aquesta decisió seria vigent fins que es resolgui la investigació en marxa sobre suposats suborns de Qatar, l'anomenat Qatargate, per la qual l'Eurocambra ha destituït, aquest dimarts, la vicepresidenta Eva Kaili.
Mentre el Parlament Europeu es reunia a la seu d'Estrasburg, Kaili continuava detinguda a Brussel·les. La compareixença davant del jutge de la fins ahir vicepresidenta de l'Eurocambra s'ha ajornat fins al 22 de desembre a causa d'una vaga de funcionaris judicials a Bèlgica.
Els altres tres investigats sí que han declarat aquest dimecres davant del jutge, que ha decidit mantenir a la presó l'assistent a l'Eurocambra i parella de Kaili, Francesco Giorgi, i l'exeurodiputat i actual president de l'ONG Fight Impunity, Pier Antonio Panzeri. En canvi, el lobbista i secretari general de l'ONG No Peace No Justice, Niccolo Figa-Talamanca, ha quedat en llibertat però haurà de dur un braçalet electrònic.
El Qatargate també implicaria el Marroc
Alguns grups de l'Eurocambra volen arnar més enllà, en l'acord per congelar la relació amb Qatar, i incloure-hi esmenes que facin referència a possibles suborns des del govern del Marroc, revelats aquest dimecres pel setmanari alemany Der Spiegel.
En la seva edició digital explica que Pier Antonio Panzeri, president de l'ONG Fight Impunity i exeurodiputat italià socialdemòcrata, hauria rebut suborns del govern marroquí. Panzeri és una de les persones detingudes divendres per les seves suposades relacions il·lícites amb Qatar.
La investigació a la qual ha tingut accés demostraria que dos familiars de Panzeri van ajudar-lo a traslladar "regals" que un ambaixador marroquí els lliurava en un país de l'est d'Europa.
D'altra banda, el diari belga Le Soir i la publicació Knack, que van donar la primícia de l'escàndol, apunten que la policia belga ha col·laborat amb els serveis d'intel·ligència de cinc països europeus en una investigació que descriuen com "ultrasensible".
Milers d'euros en maletes i bosses
Fruit d'una investigació de la Fiscalia belga que va començar al juliol, el Qatargate va esclatar divendres amb diversos escorcolls i la detenció de sis persones, quatre de les quals continuen detingudes: Kaili; el seu company i assessor al Parlament Europeu, Francesco Giorgi; Panzeri, i un lobbista de Brussel·les que no ha estat identificat.
Tots quatre estan acusats dels delictes de participació en organització criminal, blanqueig de capitals i corrupció.
Als domicilis de Brussel·les de Kaili i Panzeri s'hi han trobat bosses de diners per valor d'un milió i mig d'euros, segons ha informat la policia judicial belga:
Des d'Atenes, però, un dels seus advocats, Michalis Dimitrakopoulos, ha assegurat que ella "no coneixia l'existència d'aquests diners" i que no hi té "cap relació". "Només el seu company" té "respostes sobre aquests diners", ha afegit Dimitrakopoulos.
Divendres, la policia va sorprendre el pare de Kaili mirant de fugir amb una maleta amb 750.000 euros en bitllets.
Eva Kaili és diputada del Parlament Europeu des del 2014 i va assumir una de les catorze vicepresidències de la cambra el 18 de gener. Abans, havia estat diputada al Parlament grec pel Pasok, entre el 2007 i el 2012.
El Pasok demana la creació d'un òrgan fiscalitzador
El Pasok, d'altra banda, que ja ha expulsat Kaili, estaria pressionant-la perquè abandoni l'escó d'eurodiputada. En les últimes hores, s'han congelat tots els actius que l'exvicepresidenta de l'Eurocambra tenia a Grècia.
El partit socialista grec ha demanat aquest dimecres la creació d'"un òrgan especial encarregat d'examinar els actius dels diputats europeus i la manera com han estat adquirits".
- ARXIVAT A:
- Parlament Europeu Corrupció Mundial Qatar 2022 Marroc