El que cal saber de les noves quarantenes: qui n'ha de fer i quants dies

Les característiques de la variant òmicron i, especialment, el temor d'un col·lapse econòmic, han fet escurçar el període d'aïllament

RedaccióActualitzat

Molts països estan fent un canvi d'estratègia a l'hora d'abordar la sisena onada de covid i escurcen les quarantenes, sobretot per evitar un col·lapse econòmic. L'estat espanyol s'hi acaba de sumar.

La modificació de protocols de les persones positives de covid o bé contactes estrets s'han fet coincidir amb l'elevada taxa de vacunació i de l'expansió de la variant òmicron, que ja és majoritària.

El canvi en el protocol es comença a aplicar en persones diagnosticades a partir d'aquest dijous 30 de desembre.
 

Qui s'ha d'aïllar?

Les persones que tinguin un resultat positiu de covid-19 sense símptomes o amb símptomes lleus s'hauran d'aïllar 7 dies, en lloc de 10, com fins ara. Aquest confinament, però, s'ha d'allargar fins a la desaparició dels símptomes.
 

Què es considera que és un positiu?

Es considera positiu si s'ha obtingut aquest resultat mitjançant una PCR, un test d'antígens i també un autotest que s'ha fet a casa. Si els símptomes no són greus es pot contactar telemàticament amb el CAP per comunicar el positiu i que s'inclogui a la història clínica de l'afectat.

Es rebrà un missatge a través de telefonia mòbil en què podrà reportar els contactes estrets. Si els símptomes empitjoren, es recomana anar al centre d'atenció primària o trucar al 061, i en cas d'emergència, al 112.


Quan comença a comptar la quarantena?

Comença el primer dia dels símptomes o bé el dia que es confirmi el resultat positiu amb un test d'antígens o una prova PCR.

El protocol especifica que no caldrà una prova negativa per posar fi a l'aïllament, com sí que es demana en països com el Regne Unit.
 

Què és un contacte estret?

Són aquelles persones que hagin estat amb una persona positiva de covid-19 durant més de 15 minuts sense mascareta i a menys de dos metres de distància.
 

Els contactes estrets sense vacunar s'han de confinar?

Els contactes estrets que no estiguin vacunats hauran de fer quarantena durant 7 dies, en comptes de 10.
 

Els contactes estrets vacunats s'han d'aïllar?

Els contactes estrets amb la pauta completa de vacunació són els únics que no cal que es confinin.

En cas de presentar algun símptoma, però, hauran d'anar al CAP a fer-se una prova. També poden fer-se un autotest a casa i, en cas de donar positiu, comunicar-ho al centre de salut.

 

ARXIVAT A:
Covid-19ÒmicronVacunesConfinament Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut