La cuina del restaurant Disfrutar de Barcelona
La cuina del restaurant Disfrutar de Barcelona, un dels quatre triestrellats que té la ciutat (ACN/Maria Pratdesaba)

El rànquing de les ciutats amb més estrelles Michelin: Barcelona, entre les grans

La capital catalana, amb quatre restaurants triestrellats, apareix darrere de París i Londres en el rànquing de la guia gastronòmica

ACN/RedaccióActualitzat

París, Londres, Barcelona. La capital catalana és la tercera ciutat europea amb més estrelles Michelin (39), darrere de París (157) i Londres (103). Ocupa el 15è lloc en el rànquing mundial, que encapçala Tòquio, amb 220 restaurants.

A l'última gala de la Guia Michelin, Barcelona va aconseguir 39 estrelles en 29 restaurants i n'hi ha quatre que tenen la categoria màxima, tres estrelles: Hermanos Torres, Lasarte, Disfrutar i ABaC. Gràcies a aquests locals, Barcelona ocupa la setena posició del planeta en nombre de triestrellats, empatada amb San Francisco.

Amb dues estrelles, Barcelona té el Cinc Sentits i l'Enoteca Paco Pérez, i als d'una estrella es van incorporar Fishology, Mae, Prodigi i Teatro Kitchen & Bar, a la gala que es va fer al novembre a Múrcia, mentre que Xerta va perdre la distinció.

 

El secret de Barcelona

El fenomen Ferran Adrià és una "epifania" per a la cuina catalana i una "revolució" que ha arrossegat multitud de seguidors arreu del món, segons el president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Carles Vilarrubí.

En declaracions a l'agència ACN, Vilarrubí explica el posicionament de Barcelona com el "cap i casal d'un territori que té una cultura gastronòmica fortament arrelada, fruit d'un paisatge i d'un producte singulars."

"Les flors no apareixen en territori erm", diu Vilarrubí, que també destaca la projecció de la gastronomia catalana feta pels mitjans de comunicació en les últimes dècades.


Girona suma cinc estrelles

Catalunya té un altre restaurant destacat amb la categoria màxima de la Guia Michelin, El Celler de Can Roca, a més dels quatre de Barcelona. A Girona trobem el restaurant dels germans Roca i dos més amb una estrella: Divinum i Massana.

La ciutat està entre les 100 amb més distincions del món. Dins de l'Estat, seria la cinquena, darrere de Barcelona (39), Madrid (37), València (10) i Sant Sebastià (10).

La gala s'ha celebrat a Múrcia i ha reunit els xefs més reconeguts de l'Estat (Europa Press/Javi Carrión)

En conjunt, Catalunya tindrà 77 estrelles Michelin durant aquest any, set més que el passat. Això representa pràcticament el 22% dels guardons atorgats a Espanya. Per estats, Espanya ocupa el cinquè lloc mundial per a la Guia Michelin, darrere de França (757), el Japó (474), Itàlia (458) i Alemanya (395).

Només hi ha quarantena d'estats al món que tenen estrelles i dos de cada tres són a Europa.

Les dades recopilades per l'ACN mostren el rànquing del 2025 de gairebé tots els països que cobreix la guia, amb algunes excepcions: per a Àustria, Portugal, França i Bèlgica s'han fet servir les del 2024, ja que encara no s'han comunicat les del nou any.


Només un restaurant de cuina catalana

A la guia Michelin només hi surt un restaurant que faci principalment cuina catalana: Els Casals, a Sagàs (Berguedà).

Vilarrubí lamenta que al sector li falta "posar en valor la cuina tradicional" del país, conseqüència d'un "dèficit" general per valorar el que és autòcton.

L'acadèmia que representa va decidir fa dos anys desdoblar el Premi Nacional de Gastronomia en dos guardons: el de la cuina d'autor i el de la tradicional.

Carles Vilarrubí creu que les dues "s'han d'equiparar" i que els xefs de més renom "van saber fer una picada i un sofregit abans d'esferificar".

 

Un univers modern i creatiu

Catalunya segueix la tendència general de la guia Michelin, que categoritza cada restaurant amb el tipus de cuina predominant.

Destaca, sobretot, la cuina moderna, amb 25 establiments i 26 estrelles. Segueixen els de cuina creativa, amb 21 restaurants i 35 estrelles.

A molta distància hi ha els que fan cuina contemporània (5), tradicional (4) o japonesa (2).

 

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut