La candidat de Sumar, Yolanda Díaz
Sumar canvia el referèndum per una votació sobre un possible acord a la taula de diàleg (EFE/R. García)

"El referèndum no és sobre la taula": Sumar aposta per votar un acord de la taula de diàleg

Fa 4 anys, Unides Podem i En Comú Podem apostaven per "un referèndum pactat" fruit d'un pacte per "una nova relació entre pobles lliures i iguals"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El referèndum d'autodeterminació de Catalunya ha desaparegut del programa de les forces d'esquerra representades fa 4 anys per Unides Podem i ara per Sumar.

A poques hores de l'inici de la campanya electoral del 23J, la plataforma liderada per Yolanda Díaz ha presentat el programa electoral, i s'hi aposta per aprofundir en la taula de diàleg.

La Mateixa Yolanda Díaz ho ha explicitat aquest mateix dijous en una entrevista a Tele5, afirmant que no contempla que hi pugui haver un referèndum a Catalunya:

"El referèndum no és a sobre la taula, estic sent claríssima: taula de diàleg, treballem per un punt de trobada, volem un país en què Catalunya estigui a dins i un país molt millor."


Votar l'acord entre governs

De tota manera, el programa de Sumar sí que inclou una votació o referèndum, però només per votar allò que negociïn i pactin els governs català i espanyol:

"L'acord que surti de la negociació entre la Generalitat de Catalunya i el Govern de l'Estat ha de ser votat per la ciutadania de Catalunya"

En aquest sentit, el programa afirma que "Catalunya és l'única comunitat que es regeix per un Estatut que no ha estat votat per la ciutadania", que es pot interpretar com que el que es proposa és votar un nou Estatut.

Els beneficis de "la política de diàleg"

Explícitament al programa de Sumar aposten per destacar que "la relació entre el Govern de la Generalitat i el Govern d'Espanya ha millorat notablement gràcies a la política de diàleg" i que aquesta és la via per aconseguir "un nou pacte territorial": 

"Cal avançar cap a un nou pacte territorial entre Catalunya i l'Estat assolit a través del diàleg, la negociació i l'acord. Un diàleg bilateral, de Govern a Govern, a la mesa de diàleg."

L'aposta d'aquesta força política és aconseguir que es reconegui "la realitat plurinacional" i també "la riquesa cultural i lingüística" d'Espanya.

La candidat de Sumar, Yolanda Díaz
La candidat de Sumar, Yolanda Díaz (EFE/R. García)


"L'horitzó polític" d'ECP, "una República federal plurinacional"

El soci català de Sumar, En Comú Podem, no ha fet públic encara el seu programa electoral, però ha afirmat que sí que contempla el referèndum d'autodeterminació, i que Sumar ho assumeix malgrat no l'hi inclogui.

En l'apartat del programa sobre aquesta qüestió que ha facilitat aquesta força política a TV3, s'afirma que sempre han defensat aquest referèndum i que "una República federal plurinacional" forma part del seu "horitzó polític".

Malgrat això, per a la pròxima legislatura s'hi destaca el paper de la taula de diàleg i s'hi proposa "un nou pacte territorial" acordat entre governs i "referendat per la ciutadania".

També s'hi defensa la "desjudicialització de la política" i s'hi proposa "una llei de plurilingüisme que blindi la immersió lingüística", però no s'hi contempla un referèndum d'autodeterminació.


El 2019 s'apostava per "un referèndum pactat"

En el programa amb el que Unides Podem es va presentar a les eleccions al Congrés i al Senat el 2019, en canvi, es parlava d'un "referèndum pactat" fruit d'"un procés de reconciliació": 

"Apostem per un referèndum pactat en què Podem defensarà un nou encaix per a Catalunya a Espanya."

En aquell programa anomenaven això "la gestió viable del conflicte a Catalunya", amb una "resolució democràtica que permeti el diàleg i arribar a acords".


En Comú Podem volia "una nova relació entre pobles lliures"

Més clar era el programa d'ECP, que el 2019 defensava "una sortida democràtica" al conflicte "si així ho decideix lliurement la ciutadania en referèndum":

"Impulsarem el reconeixement de Catalunya com a nació i l'exercici del seu dret a decidir, tenint com a horitzó la transformació d'Espanya en un estat plurinacional."

El programa de llavors apostava per "un nou marc que reconegui la plurinacionalitat, la pluriculturalitat i el plurilingüisme que existeix al conjunt de l'estat".

També per "una nova relació entre pobles lliures i iguals" que "impliqui la superació del marc jurídic de l'estat de les autonomies".

 

ARXIVAT A:
SumarYolanda Díaz
Anar al contingut