El reformista moderat Massoud Pezeshkian, nou president de l'Iran

Defensor de més llibertats i d'obrir l'Iran al món, s'ha imposat al candidat Saeed Jalili, partidari de la línia dura i d'enfortir les relacions amb Rússia i la Xina

Redacció/AgènciesActualitzat

Massoud Pezeshkian, cirurgià cardíac de 69 anys i exministre de Sanitat, serà el novè president de la República Islàmica de l'Iran després de guanyar la segona volta, celebrada aquest divendres. Serà, a més, el segon president reformista, després de Mohammad Khatami, que va deixar el càrrec fa gairebé dues dècades.

"Estendrem la mà de l'amistat a tothom", ha declarat Pezeshkian després de saber que s'ha imposat a Saeed Jalili, de 58 anys, partidari de la línia dura, al qual ja va guanyar a la primera volta.

Si aleshores van obtenir, respectivament, el 42% i el 38% dels vots, aquesta vegada Pezeshkian ha tingut el suport del 53% dels votants, mentre que el 44,3% han optat per Jalili.

Saeed Jalili al moment de votar en aquesta segona volta (Reuters/WANA/Majid Asgaripour)

Força desconegut a l'inici del procés electoral convocat arran de la mort en accident d'helicòpter del president Ebrahim Raisi, Pezeshkian era l'únic candidat moderat dels sis que el Consell de Guardians va autoritzar a presentar-se.

La resta eren conservadors i ultraconservadors, dels quals, al final, dos es van retirar, de manera que els 61 milions d'iranians cridats a les urnes van poder elegir entre quatre candidats.


Més participació que a la primera volta

Una dada destacada de la segona volta és l'augment, en deu punts, de la participació, que s'explica possiblement per la candidatura de Pezeshkian.

Així, si el 28 de juny van votar el 39,9% dels iranians que podien fer-ho, una setmana més tard han acudit a les urnes el 49,9%. Entre els més de 30,5 milions de vots emesos, també n'hi ha uns 600.000 de declarats nuls.

Cua per votar, aquest divendres, a Teheran (Reuters/WANA/Majid Asgaripour)

L'augment de l'abstenció que s'ha registrat els últims anys preocupa el règim, perquè s'interpreta com un reflex del descontentament amb el govern clerical que dirigeix el país i que ha anat retallant llibertats polítiques i socials.

De fet, des d'una part de l'oposició i des de l'exili es promou el boicot electoral, perquè consideren que conservadors i reformistes són dues cares de la mateixa moneda. Aquests dies, per les xarxes, s'han fet crides a aquest boicot amb l'etiqueta #ElectionCircus.

Durant la campanya, Pezeshkian ha rebut suport de dos expresidents moderats, Mohammad Khatami i Hassan Rouhani.


Poques opcions de canvi

No s'espera que Pezeshkian pugui fer grans canvis, perquè a l'Iran domina la línia clerical, i el president, secular, és l'encarregat d'aplicar les grans línies polítiques fixades pel líder suprem, l'aiatol·là Ali Khamenei, que és el cap d'estat.

Massoud Pezeshkian saluda uns partidaris seus durant la segona volta (Reuters/WANA/Saeed Zareian)

Contrari a la imposició del vel, caldrà veure quina capacitat té d'obrir portes a una certa transformació de la societat iraniana. En l'àmbit exterior, Pezeshkian és partidari de millorar les relacions amb Occident i de la negociació d'un nou acord nuclear. 

Més enllà del que aconsegueixi, sí que pot suavitzar el to dins i fora de l'Iran. 

Dins de les opcions de Pezeshkian per introduir canvis, arribat el cas, intervindrà en l'elecció del successor del líder suprem, Khamenei, de 85 anys.

ARXIVAT A:
Iran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut