El règim iranià organitza manifestacions d'autoafirmació per aturar l'onada de protestes
D'altra banda, les manifestacions contra el règim, exigint més drets civils i polítics, continuen a les principals ciutats del país
El règim clerical iranià està preocupat. Les autoritats de l'Iran vol treure pit i han fet sortir milers de fidels al carrer. Un gest amb què busca reivindicar-se després d'una setmana de protestes al país per denunciar corrupció governamental, reclamar millores econòmiques i reivindicar drets civils i llibertat política.
Ha estat una manifestació d'autoafirmació organitzada, aquest dissabte al matí a Teheran, per les mateixes autoritats amb el desplegament pel centre de la metròpoli de desenes de milers de partidaris més o menys enfervorits.
La doble jerarquia iraniana, la civil i la clerical, hegemònica, només guarden per a les grans ocasions, o els grans reptes, aquests tipus de mostres d'adhesió.
Crits contra el règim
Aquest divendres, una dona, de la qual no se'n sap el nom, va protagonitzar un acte de valentia individual i va cridar en una manifestació: "Mori Khamenei". Va ser a la capital religiosa del país i centre del poder clerical, Qom, per cridar davant la policia contra Khamenei, líder espiritual del país i successor de l'aiatol·là Khomeini, fundador de la República Islàmica el 1979.
Alguns ciutadans s'hi van afegir, d'altres la van escridassar i li van xiular. No se sap on és la dona. El seu, però, no és un acte aïllat. És un exemple en uns dies de protestes a les principals ciutats del país que van culminar aquest divendres, sobretot a Teheran, amb uns deu milions d'habitants, i a Mashhad, la segona ciutat del país, amb tres i mig.
El que preocupa realment el poble iranià
Formalment, les protestes són per la situació econòmica: atur, carestia de la vida i, sobretot, corrupció governamental, especialment entre el clergat. El que entronca amb el que realment preocupa el règim: la petició de drets civils i polítics.
I preocupa tant que dijous va fer pública una concessió sense precedents: la policia de Teheran deixarà d'arrestar dones que contravinguin el codi de vestimenta islàmica imposat. Molt especialment el vel.
No n'hi ha hagut prou, amb les protestes que continuen aquest dissabte. Per això les mostres de suport. Just el dia, 8 anys després, en què es va posar fi a les protestes per l'escàndol electoral del 2009 en què la victòria del candidat reformista a la presidència va ser capgirada pel del règim, Mahmud Ahmadinejad.
Un equip de TV3 va enregistrat l'assalt i la crema del quarter general del candidat reformista Moussavi. Les protestes van durar mesos i van deixar desenes de morts i centenars de detinguts. Ara n'ha començat una nova tanda, d'una societat que es considera preparada per continuar exigint més llibertats.