Theresa May i Jean-Claude Juncker han anunciat els canvis en l'acord del Brexit aquest dilluns a la nit a Estrasburg

El Regne Unit aconsegueix "canvis legals" en l'acord del Brexit

El pacte entre May i Juncker arriba hores abans que la Cambra dels Comuns voti per segona vegada l'acord del Brexit
Actualitzat
TEMA:
Brexit

El govern britànic ha pactat amb la Unió Europea "canvis legalment vinculants" en l'acord del Brexit. El nou acord l'han anunciat aquest dilluns a la nit la primera ministra britànica, Theresa May, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

May i Juncker han presentat l'acord com un instrument "legalment vinculant" que no obliga a reobrir l'acord entre les dues parts, una "línia vermella" per als Vint-i-set. Juncker ho ha comparat amb una pòlissa d'assegurances:

"Com les pòlisses tradicionals, no és obligatori fer-la servir. Però, si una de les parts actués de mala fe, l'altra trindria una via de sortida."

La primera ministra britànica ha destacat que el que s'ha afegit a l'acord és "jurídicament vinculant", que és exactament "el que va demanar el Parlament britànic". Amb aquest avenç, May intentarà aconseguir el suport de la Cambra dels Comuns:

"Amb aquests canvis vinculants, queda clar que [la salvaguarda] serà temporal i que, si s'apliqués, també hi garantim alternatives, com també va demanar el Parlament."


Una segona oportunitat per a May

El pacte entre May i Juncker arriba hores abans que l'acord sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea es voti per segona vegada a la Cambra dels Comuns.

Fa dos mesos, la majoria de diputats van rebutjar el text de l'acord.

Juncker, però, ha volgut deixar clar que, si May torna a perdre la votació a la Cambra dels Comuns, no hi haurà "tercera oportunitat". El president de la Comissió ha instat els diputats britànics a avalar l'acord i ha dit que tenen "una gran responsabilitat" aquest dimarts:

"O aquest acord o no hi haurà Brexit."

 

 

El número dos de May anuncia l'acord

L'acord l'ha anunciat, poc abans de la roda de premsa de May i Juncker, el número dos de la primera ministra britànica, David Lidington, a la Cambra dels Comuns.

Segons ha explicat Lidington, l'acord constarà de documents que asseguraran que el Regne Unit no queda "atrapat de manera indefinida" en el mecanisme de salvaguarda dissenyat per evitar una frontera a Irlanda del Nord. El número dos de May ha assegurat que, si això passés, "seria una ruptura explícita dels compromisos legalment vinculants que totes dues parts hem acordat".

Londres i Brussel·les han pactat un "instrument legalment vinculant" que permetrà iniciar una disputa formal en cas que l'executiu britànic consideri que la UE intenta mantenir el Regne Unit dins les estructures comunitàries de manera indefinida.

Lidington ha fet aquestes declaracions mentre la primera ministra estava reunida a Estrasburg amb Juncker, amb qui al cap de poca estona ha anunciat l'acord.

ARXIVAT A:
Brexit Theresa May Unió Europea
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut