Desfilada militar de les mílicies proruses a Donetsk
Desfilada militar de les mílicies proruses a Donetsk (Reuters/Alexander Ermochenko)

El Regne Unit acusa Rússia de voler instal·lar un president prorús a Ucraïna

A Alemanya, el comandant de l'Armada ha dimitit després de demanar respecte per Putin i defensar que Ucraïna no té opcions d'unir-se a l'OTAN

RedaccióActualitzat

El tauler geopolític europeu es continua movent al voltant d'Ucraïna. La tensió amb Rússia és cada cop més evident i el Regne Unit ja acusa el Kremlin d'estar preparant un canvi de poder al capdavant del govern ucraïnès per instal·lar-hi un president prorús.

El Ministeri d'Afers Exteriors del Regne Unit diu que Rússia estaria en contacte amb diversos expolítics ucraïnesos per posar un govern alineat amb els interessos de Putin. El Foreign Office britànic fins i tot apunta la figura de Yeven Murayev, exdiputat ucraïnès, com a possible candidat per ocupar la presidència del país.

El govern britànic també reitera la defensa de la integritat territorial ucraïnesa i alerta del risc d'una invasió militar que seria, segons la ministra d'Exteriors, Liz Truss, un enorme error estratègic amb costos seriosos.

El govern d'Ucraïna diu que es pren seriosament aquest advertiment i demana als països occidentals que actuïn per aturar Rússia.

Tal com explica el periodista Manel Alías en la seva anàlisi sobre una possible guerra oberta a Ucraïna, el canvi de poder el 2014 d'un president prorús a un d'europeista va ser el punt de partida del conflicte a Crimea i el Donbass.

El ministeri d'Exteriors rus ha negat les acusacions britàniques. Diu que són "desinformacio" per escalar la tensió a la regió. El govern rús demana que cessin "les provocacions i l'emissió de ximpleries".

Rússia té 100.000 soldats a la frontera amb Ucraïna, però nega cap pla d'invasió. Els països europeus i els Estats Units no se'n refien.

Celebracions per l'aniversari de la unificació d'Ucraïna de 1918
Les tensions coincideixen amb les celebracions per l'aniversari de la unificació d'Ucraïna del 1918 (EFE/Sergey Dolzhenko)


Dimissió a l'Armada alemanya

A Alemanya, la crisi d'Ucraïna ha obligat a dimitir el comandant de l'Armada alemanya, Kay-Achim Schoenbach, per unes polèmiques declaracions.

Durant un debat, Schoenbach va demanar respecte per Vladímir Putin, va assegurar que Kíev mai recuperarà la regió de Crimea annexionada per Rússia, i va desestimar les opcions d'Ucraïna d'unir-se a l'OTAN.

Aquestes afirmacions han causat gran malestar en el govern ucraïnès, que ha presentat una protesta formal davant l'ambaixadora alemanya. El Ministeri de Defensa alemany s'ha distanciat de les declaracions de Schoenbach.


Els Estats Units envien armes a Ucraïna

Mentrestant, continuen les negociacions sobre la crisi d'Ucraïna. a Ginebra es van trobar aquesta setrmana el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, i el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken. Tot i això, els dos països continuen fent els seus moviments. Rússia mobilitzant tropes i els Estats Units començant l'enviament d'ajuda militar addicional a Kíev.

L'endemà d'afirmar que la via oficial per resoldre l'amenaça russa és la diplomàcia, els nord-americans han enviat la primera partida de 90 tones d'armament a l'aeroport ucraïnès de Boryspil.

El material dels Estats Units ha arribat de nit a Ucraïna des de Delaware
El material dels Estats Units ha arribat de nit a Ucraïna des de Delaware (Ministeri de Defensa d'Ucraïna)

És "material letal", tal com l'anomenen, incloent-hi munició, per valor de 200 milions de dòlars. El secretari d'Estat nord-americà ja va prometre un increment de l'ajuda militar davant una eventual invasió russa. Els estats bàltics també han enviat a Ucraïna míssils i coets.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVladímir PutinRegne Unit
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut