El Regne Unit es planteja posar braçalets amb GPS als migrants que arribin irregularment

Aquest mecanisme, que s'utilitza en persones condemnades penalment, ha estat qualificat per les ONGs de "tortura psicològica"
Enllaç a altres textos de l'autor

Coia Ballesté Brumós

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Regne Unit

@CoiaBalleste
TEMA:
Regne Unit

Ubicats en barcasses, expulsats immediatament a Ruanda i ara el govern no descarta posar braçalets electrònics als migrants que creuin el canal de forma irregular. És a dir, no descarta posar-los un GPS per tenir-los localitzats i poder controlar l'arribada de persones.

En aquest sentit, les barcasses, instal·lades a la costa sud, no donen l'abast. Pel govern conservador de Rishi Sunak és una qüestió que marca totalment l'agenda electoral, una promesa del Brexit que no aconsegueixen complir i una situació que tensa les comunitats on el govern amuntega els migrants.

És el cas de Portland, el poble del sud d'Anglaterra, on la barcassa ha unit tothom contra el govern. Tant els que defensen els migrants com les organitzacions que reclamen mà dura per als que arribin de manera irregular. Així ho explica Alex Bailey, coorganitzador de la campanya "No a la barcassa":

"L'àrea de Portland està desfavorida econòmicament i socialment. A tot arreu s'ha dit que no a la barcassa. Tot i això, aquesta pobra comunitat es va veure obligada a aquest acord, un acord pel qual jo anomenaria un bully: el Ministeri de l'Interior. No hi havia consentiment i aquest és el nostre problema".

A Portland, Richard Hatfield, veí de la zona, assegura que el tema de la immigració "divideix la societat, tant en l'àmbit local com en el nacional":

"Crec que el govern els utilitza per dividir-nos. Ha atret molts grups de campanya de la dreta a Portland, que han vingut d'arreu del país, i fomenten l'odi, així que crec que és important que els locals demostrin que donem la benvinguda als refugiats. No són el problema".

La barcassa amb capacitat per a 500 persones que ha arribat a l'illa de Portland

Proves pilot amb braçalets electrònics

El govern del Regne Unit ja fa proves pilot amb braçalets electrònics als migrants, un sistema que s'utilitza en justícia penal. Els assajos van començar el 2021, però ara ha estat la ministra de l'Interior qui, preguntada explícitament per aquest aspecte de la política migratòria del govern, no ha desmentit la mesura.

Suella Braverman, la ministra de l'interior, ha provocat reaccions de les entitats que defensen els migrants, però també de ciutadans procedents d'Albània. I és que els albanesos són un grup nacional destacat entre els sol·licitants d'asil que viatgen a través del Canal de la Mànega.

Poc després de les declaracions de Braverman, diversos migrants albanesos han penjat vídeos a la xarxa tallant-se el controvertit braçalet del turmell, amb unes simples estisores d'oficina. L'anomenen el "British Rolex", i a part de tallar-lo i llançar-lo a les escombraries, en els vídeos també es mofen de la policia britànica. Alguns d'aquests vídeos ja han estat retirats de les xarxes.


Una nova forma de "tortura psicològica"

Els braçalets, per molt fàcils de tallar que siguin, representen per les ONGs una nova forma de "tortura psicològica". Diuen que es tracta les persones com a objectes i que és una vigilància invasiva de la vida.

A més, detallen que els braçalets, que s'acostumen a posar al turmell, són molt farragosos i revelen tots els detalls de la vida dels que estan obligats a portar-los.


Podria sortir del Tribunal Europeu de Drets Humans

El govern de Rishi Sunak busca sortides, encara que siguin només promeses, per convèncer l'electorat conservador quan falta poc més d'un any per a les eleccions generals, que més d'una dècada després poden donar la victòria a l'oposició, els laboristes. Aturar la immigració és una promesa impossible més del Brexit, i ara dels conservadors de Sunak.

Sunak a la Cambra dels Comuns (Europa Press/Jessica Taylor)

Per ara, el pla migratori del govern, que inclou enviar directament migrants a Ruanda, està suspès judicialment, pendent d'una decisió del Tribunal Suprem que no pot tardar. Si l'acaben aplicant, podria significar la sortida del Regne Unit del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Aquest organisme ja va aturar en l'últim moment el primer vol que havia de deportar migrants al país africà. Alguns diputats conservadors van proposar, fins i tot, abandonar un organisme del qual el Regne Unit va ser promotor. Una paradoxa per a un dels països que ha tret més pit històricament de la seva lluita per la defensa dels drets humans.

Els conservadors no troben la sortida a una situació imparable. Les seves pròpies promeses impossibles els han posat contra les cordes. Enguany, en 8 mesos ja han arribat a través del canal unes 20.000 persones. Les xifres baten rècords cada any des de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, i aquest 2023 no serà una excepció.

ARXIVAT A:
Migracions Regne Unit
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut