El Regne Unit estudia posar vacunes de Covid diferents en la primera dosi i la segona
Això permetria fer front a la possible escassesa d'alguna de les vacunes i fins i tot podria proporcionar més protecció contra el virus
El Regne Unit ha iniciat un assaig per comprovar si administrar vacunes diferents contra la Covid en la primera i la segona dosi és eficaç o, fins i tot, si pot ser superior.
El principal objectiu és poder utilitzar vacunes diferents si no n'hi ha de la mateixa que una persona va rebre en la primera dosi.
Les directrius actuals del Comitè Conjunt de Vacunació i Immunització assenyalen que la segona dosi ha de ser de la mateixa vacuna que va rebre en la primera.
En casos especials se'n pot administrar una de diferent, com ara si la mateixa vacuna no està disponible o, lògicament, si no se sap de quina era la primera dosi.
Però els investigadors creuen que l'administració de vacunes diferents pot proporcionar fins i tot més protecció.
Això ja es compleix amb altres vacunes, com les de la tuberculosi, la poliomielitis, el xarampió, l'hepatitis B i en alguns programes de la vacuna contra l'Ebola.
Vacunes i temps entre dosis diferents
L'estudi Com-Cov, que durà a terme el Consorci per a l'Avaluació del Programa Nacional d'Immunització, es farà amb més de 800 voluntaris de més de 50 anys de diverses zones d'Anglaterra.
Hi haurà vuit grups diferents. Alguns rebran dues dosis de la mateixa vacuna, Oxford/Astrazeneca o Pfizer/BioNTech, amb una diferència de 28 dies o de 12 setmanes.
En els altres quatre grups s'administrarà primer la vacuna d'Oxford/Astyrazeneca i després la de Pfizer/BioNTech o a l'inrevés, també amb una diferència de 28 dies o de 12 setmanes.
Tot això permetrà comparar els resultats amb vacunes i temps d'administració diferents. S'hi podrien afegir altres vacunes si se n'aprova l'ús.
Beneficis evidents
L'estudi durarà 13 mesos, però els resultats preliminars se sabran a l'estiu. Tot i així, Nadhim Zahawi, subsecretari d'estat responsable del programa de vacunació, ha afirmat que "de moment, no es faran canvis".
La recerca ha rebut la consideració d'urgent i té un pressupost de set milions de lliures uns vuit milions d'euros.
Jonathan Van-Tam, oficial mèdic en cap i responsable de l'estudi, ha declarat que si els resultats són positius això proporcionarà un gran avantatge:
"Tenint en compte els inevitables canvis en la immunització contra la Covid de grans quantitats de població i els condicionants potencials del subministrament de vacunes, hi ha avantatges evidents en el fet de tenir dades a favor d'un programa més flexible si ho necessitem."
Segons Van-Tam, hi pot haver també la possibilitat que la resposta immunitària millori i que els nivells d'anticossos es mantinguin més temps, "però no ho sabrem si no ve avalat en un assaig clínic", afegeix.
L'estudi també donarà informació sobre l'efecte de les vacunes contra les noves variants del virus.
Amb la combinació de vacunes basades en sistemes diferents, com les d'Oxford i Pfizer, pot ser que el sistema immunitari rebi estimulacions diferents i tingui més armes contra el coronavirus.
També és possible que amb dues vacunes diferents sigui més difícil que apareguin varietats resistents que segueixin provocant infeccions.
La vacuna russa Sputnik V, de la qual s'acaben de publicar resultats preliminars de l'assaig clínic en fase 3, utilitza aquesta estratègia, ja que està basada en dos adenovirus diferents.
- ARXIVAT A:
- VacunesCovid-19Coronavirus