El Regne Unit ja té les primeres vacunes de Pfizer a punt de fer servir
Han volat des de Bèlgica i està previst que dilluns comencin a arribar als hospitals per vacunar el personal sanitari
El Regne Unit acaba de rebre la primera partida de vacunes contra la Covid-19 de la farmacèutica Pfizer-BioNTech, i que té previst de començar a administrar la setmana que ve.
El Regne Unit ha encarregat 40 milions de dosis, suficient per vacunar 20 milions de persones. És el primer país del món que ha aprovat l'ús d'aquesta vacuna.
Les vacunes han arribat des de Bèlgica, on Pfizer hi té una part de la seva producció: els camions han començat a sortir aquest dijous de la seu de la farmacèutica, a la localitat de Puurs.
Gel sec
El transport d'aquesta vacuna és un repte enorme, perquè cal mantenir-la sempre a 80 graus sota zero o perd l'efectivitat.
Tom Heymans, responsable de l'empresa de logística que fa el transport, Hazgo, ha dit que tenen previst fer servir gel sec si el sistema de refrigeració no és suficient o si falla:
"El gel sec pot durar des d'un parell d'hores fins a 10 dies depenent del material d'embalatge utilitzat. Això ens permetrà transportar-les a les zones més remotes".
La temperatura s'ha de conservar el màxim de temps possible, perquè quan es descongela té una vida útil de només 5 dies.
"Un tsunami de vacunes"
Els camions porten les vacunes a l'aeroport de Brussel·les, a través del qual s'envien un 20% de les vacunes de tot el món.
Per poder-ho fer, tenen 30.000 metres quadrats de magatzems preparats per mantenir les vacunes en les condicions adequades.
Geert Keirens, director d'Air Cargo Belgium, companyia aèria encarregada del transport, ha dit que els ha calgut fer molts preparatius:
"Els volums aquí seran enormes, enormes, realment serà un tsunami de vacunes a través d'aquest aeroport, i cal que estiguem molt ben preparats."
De moment estan enviant 800.000 dosis al Regne Unit, on aquest dilluns està previst que es comencin a distribuir als hospitals d'Anglaterra.
Els primers a vacunar-se seran els professionals sanitaris dels mateixos hospitals, que han passat al davant dels residents i treballadors de les residències de gent gran.
Els països de la UE defineixen els plans de vacunació
Mentrestant, molts països de la UE ja han definit força com es vacunaran els seus ciutadans amb les vacunes que vagin aprovant-se i vagin arribant.
Previsiblement les primeres seran les de Pfizer-BioNTech i de Moderna, i la majoria de països prioritzaran la gent gran i els sanitaris com a primers col·lectius a vacunar.
Hi ha països que tenen previst fer servir els sistemes habituals de vacunació que tenen en marxa, mentre altres volen crear estructures i equips nous per fer-ho.
Amb el sistema habitual
En el primer grup hi ha Espanya, que calcula un total de 13.000 punts de vacunació, sobretot Centres d'Atenció Primària.
També França i Itàlia creuen que en tindran prou amb els serveis habituals, mentre altres països, com és el cas de Bèlgica, encara estan definint els plans de vacunació.
Amb equips especials
Alemanya, Dinamarca, Suècia i Luxemburg entre altres estan preparant equips de vacunació específics per aquesta campanya contra la Covid-19.
En concret, Alemanya vol crear equips de vacunació mòbils per arribar a les persones d'edat avançada que viuen en zones rurals.
En aquest país el govern federal distribuirà les vacunes a uns 60 centres, i seran els estats federats els que decidiran com s'aplica als seus territoris.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus VacunesCovid-19