El Regne Unit pot revocar el Brexit de forma unilateral
- TEMA:
- Brexit
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) confirma que el Regne Unit pot renunciar unilateralment al Brexit sense el vistiplau de Brussel·les abans del 29 de març del 2019.
La sentència considera que el Regne Unit és lliure de revocar l'article 50 dels tractats europeus, el que va iniciar el procés de sortida de la UE, i que, per tant, si així ho acorda, es podria quedar al club europeu en les mateixes condicions.
"El Regne Unit és lliure de revocar unilateralment la notificació de la seva intenció d'abandonar la UE."
"Aquesta revocació, decidida d'acord amb els propis requisits nacionals, tindria l'efecte que el Regne Unit seguiria dins la UE en els mateixos termes sobre el seu estatus com a Estat membre."
El tribunal amb seu a Luxemburg emfatitza que l'article 50 no explicita una possible marxa enrere, i per tant, no la prohibeix ni autoritza de forma expressa.
Sí que estableix que ha de seguir un "procés democràtic d'acord amb els requeriments constitucionals nacionals" del país, i que la petició de revocació ha de comunicar-se per escrit al Consell Europeu.
Segons el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, condicionar el dret de revocació a una votació del Consell Europeu "transformaria un dret sobirà unilateral en un dret condicional que seria incompatible amb el principi que un Estat membre no pot ser forçat a abandonar la UE contra la seva voluntat".
En el cas del Regne Unit es pot fer enrere en l'article 50 mentre l'acord de retirada de la UE no hagi entrat en vigor o abans que acabi el període de dos anys des que es va notificar la intenció de marxar. Això es compleix el 29 de març del 2019, ja que no s'ha afegit cap extensió a aquest termini.
May s'inclina per ajornar la votació del Brexit
La decisió arriba un dia abans de la votació històrica prevista al Parlament britànic de l'acord entre Theresa May i Brussel·les. May no té garantits els suports necessaris i s'espera que no aconsegueixi tirar-lo endavant.
És per això que tot apunta que finalment May, segons publica la BBC, ajornarà la votació en què la primera ministra britànica s'hi juga tot el seu capital polític.
Alguns diputats euroescèptics de la seva formació i de l'oposició ja han avançat que hi votaran en contra. L'ampli rebuig generat entre els parlamentaris és per la polèmica salvaguarda pensada per evitar una frontera física entre Irlanda i Irlanda del Nord.
Aquesta "garantia" preveu que el país segueixi en la unió duanera i que Irlanda del Nord també estigui alineada amb certes normes del mercat únic, fins que totes dues parts estableixin una nova relació comercial, negociada en el període de transició fins a finals del 2020.
L'acord de retirada de la UE ha de ser ratificat pel Parlament britànic o l'eurocambra perquè pugui entrar en vigor.
Una sentència que obre la porta a un nou referèndum
La sentència del Tribunal de Justícia de la UE dóna esperances als partidaris d'un segon referèndum sobre la permanència a la Unió Europea.
Per la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, "una extensió de l'article 50 per donar temps a una altra votació, seguida de la revocació de l'article 50 si el resultat (d'aquesta consulta) és la permanència, sembla que és una opció que ara està oberta a la Cambra dels Comuns.
La gran sala del TUE ha examinat en dos mesos el cas, que respon a una consulta del Tribunal Superior escocès.
- ARXIVAT A:
- Brexit Theresa May Unió Europea