Els especialistes demanen més regulació i difusió davant dels riscos d'aquests productes (Reuters/Carl Recine)

El Regne Unit prohibirà els vapejadors d'un sol ús per l'augment del consum entre els menors

La mesura inclourà restriccions en els gustos dels vapejadors i canvis per fer-los menys atractius visualment
Redacció

Els vapejadors d'un sol ús podrien tenir els dies comptats al Regne Unit. El govern britànic, per mitjà del seu primer ministre, Rishi Sunak, ha anunciat aquest dilluns que té la intenció de prohibir aquest tipus de productes per evitar que els menors en facin ús.

La mesura també inclourà restriccions en els gustos dels vapejadors, canvis en els productes per fer-los menys atractius visualment i la separació espacial en els punts de venda respecte d'altres productes destinats als nens.

Sunak també ha anunciat que el govern treballa en la prohibició de la venda de tabac a qualsevol persona nascuda a partir de l'1 de gener del 2009, en la cerca del que denomina "una generació sense fum".

"Els impactes a llarg termini de vapejar són desconeguts i la nicotina de l'interior pot ser altament addictiva. El vapejador pot ser una eina útil per ajudar els fumadors a deixar-ho, però no és acceptable que es venguin vapejadors als nens."

Les multes a les botigues que venguin vapejadors d'un sol ús de forma il·legal o que venguin tabac o vapejadors a menors d'edat arribaran a les 2.500 lliures i també es prohibirà la venda de productes com els pegats de nicotina a menors.

El primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak (Reuters)

Una alta de les causes per les quals el govern britànic ha decidit adoptar aquesta mesura és l'impacte ecològic. "Els vapejadors d'un sol ús són molt perjudicials per al medi ambient", ha apuntat Sunak.

"Cada setmana es llencen 5.000.000 d'aquests productes, una xifra que és l'equivalent a llençar les bateries de liti de 5.000 vehicles elèctrics."

El nou projecte de llei sobre els vapejadors es podria aprovar al Parlament britànic després de les eleccions generals, que es preveu que siguin aquest any, i la mesura entraria en vigor a principis del 2025.
 

"Una acció valenta i molt necessària"

El govern ha decidit posar fil a l'agulla ara, després de la consulta feta a l'octubre sobre el tabaquisme i el vapeig, en què el 70% de la ciutadania es va manifestar a favor de la prohibició d'aquests productes.

El nombre de joves que fan servir vapejadors al Regne Unit s'ha triplicat en els últims tres anys i un 9% dels joves entre 11 i 15 anys utilitzen aquests productes.

Els d'un sol ús han tingut una gran incidència entre el públic jove. El consum entre les persones entre 11 i 17 anys ha passat del 4,1% al 7,6% els últims tres anys, segons l'organització Action on Smoking and Health.

Davant d'aquest escenari, el sector sanitari ha celebrat la mesura que preveu imposar el govern britànic, definint-la com "una acció valenta".

"Frenar el vapeig juvenil i prohibir els articles d'un sol ús és un pas significatiu en la direcció correcta", ha afirmat Mike McKean, vicepresident de polítiques del Royal College of Pediatrics and Child Health. 

"A més, també estic molt satisfet de veure unes restriccions molt necessàries sobre els gustos, la imatge i la comercialització d'aquests productes."

"La prohibició pot tenir conseqüències no desitjades"

Actualment, fins a 1,2 milions dels fumadors del Regne Unit fan servir vapejadors d'un sol ús, segons l'últim estudi del University College de Londres (UCL) publicat aquest gener. A més, 744.000 antics fumadors també utilitzen aquest dispositiu com a substitutiu del tabac.

Segons la investigació, la prohibició que preveu aplicar el govern afectaria un de cada set adults joves, entre 18 i 24 anys, i un de cada 20 adults en general al Regne Unit.

La investigadora principal del grup de recerca sobre tabac i alcohol de la UCL i autora principal de l'estudi, Sarah Jackson, alerta que, si no es proporcionen les eines adequades a la població, aquesta prohibició "podria tenir conseqüències no desitjades".

"Podria dissuadir els fumadors de canviar-se al vapeig, que és menys nociu, o provocar una recaiguda entre els que han deixat de fumar amb l'ajuda d'aquests productes."

1,2 milions dels fumadors del Regne Unit fan servir vapejadors d'un sol ús (Reuters/Carl Recine)


Crítiques per part de la indústria

La indústria relacionada amb la fabricació i distribució dels vapejadors d'un sol ús ha estat la primera a posar el crit al cel després de l'anunci del govern.

"Els vapejadors han estat fonamentals per reduir les taxes de tabaquisme a un mínim històric i han jugat un paper clau perquè milions d'adults deixin de fumar", ha assegurat l'Associació de la Indústria de Vaping del Regne Unit.

A més, la dreta del partit conservador al govern, per mitjà de l'antiga primera ministra Liz Truss, ha criticat la mesura assegurant que "els adults han de ser capaços de prendre les seves pròpies decisions".

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut