Clara Ponsatí amb el seu advocat, Aamer Anwar, en una imatge d'arxiu (ACN)
Clara Ponsatí amb el seu advocat, Aamer Anwar, en una imatge d'arxiu (ACN)
Londres

El Regne Unit rebutja tramitar per ara l'euroordre contra Ponsatí per "desproporcionada"

Les autoritats britàniques consideren que la petició d'extradir l'exconsellera per sedició no s'ajusta a la seva llei i insten Espanya a donar més informació de la "gravetat de la infracció"

RedaccióActualitzat

El Regne Unit ha rebutjat tramitar l'ordre de detenció contra l'exconsellera d'Educació Clara Ponsatí per sedició per "desproporcionada". Aquest és el primer revés que rep el jutge del Suprem Pablo Llarena des que va tornar a posar en marxa les euroordres contra els dirigents independentistes que són a l'estranger.

Segons ha avançat l'agència Europa Press, les autoritats britàniques han considerat que la petició és "desproporcionada" d'acord amb la seva legislació. És l'argument que apareix en el document de Sirene, la unitat de cooperació policial europea, que trasllada al Ministeri de l'Interior que no tira endavant la petició de detenir Ponsatí o citar-la perquè un jutge decideixi sobre el cas.

En l'escrit que les autoritats britàniques han traslladat al Ministeri de l'Interior fan constar que la petició no s'ajusta a la seva legislació:

"L'ordre de detenció europea ha estat revisada per un advocat especialitzat del Regne Unit en nom de l'Agència Nacional contra la Delinqüència. Han determinat que és desproporcionada d'acord amb la legislació del Regne Unit."

 

 


I afegeixen que, per ara, no prendran "cap altra mesura en relació amb aquest afer."

Document enviat pel Regne U... by Moderador Noticies Web on Scribd

 

La desproporció a què fan referència vindria pel fet que, al Regne Unit, la sedició és un delicte que s'emmarca en l'àmbit de l'ordre públic, mentre que al Codi Penal espanyol s'entén com un delicte contra l'Estat.

El jutge Llarena va reactivar dimarts la nova ordre europea de detenció contra Ponsatí, que viu i treballa a Escòcia, i també contra Toni Comín i Lluís Puig, que són a Bèlgica. Després de fer-se pública la sentència del Suprem, Llarena va reclamar Ponsatí només pel delicte de sedició.


"Tornaran a avaluar" el cas si hi ha més informació

En el mateix escrit, el Regne Unit insta Espanya a fer-los arribar "informació sobre l'historial delictiu previ" de Ponsatí o qualsevol altra informació "relativa a la gravetat de la infracció". Si se'ls remet aquesta informació, diuen, tornaran a "avaluar la decisió de no certificar aquesta ordre de detenció europea."

De fet, l'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, ha explicat que només hi haurà una nova vista sobre l'euroordre si Espanya envia abans del 14 de novembre més informació sobre el delicte que atribueix a l'exconsellera:


Fonts del Suprem, però, han dit que no preveuen que s'enviï cap informació complementària sobre el cas. I mantenen que, més enllà de la interpretació de la policia britànica, la via judicial es manté oberta.

En canvi, fonts d'Interior consideren que la negativa no només afecta l'entrega policial, sinó també el camí jurídic.


Falta la resposta de la justícia d'Escòcia

El revés de la unitat policial britànica és la primera resposta del Regne Unit a les últimes euroordres dictades per Llarena.

La decisió que s'ha sabut aquest dimecres és la que correspon a la via policial. Espanya també va presentar la petició a l'autoritat judicial d'Escòcia, que aquest dimecres ha rebut l'ordre europea de detenció traduïda a l'anglès.

Disculpes pel "desproporcionada"

Fonts de La Moncloa han comentat que l'Agència Nacional de la Delinqüència ha comunicat a l'ambaixada espanyola que ells no han fet servir "en cap moment" l'expressió "desproporcionada" a l'hora de qualificar l'euroordre. Segons les mateixes fonts, s'ha informat "de l'error" la seu diplomàtica.

També han indicat que s'estan fent "les gestions pertinents per concretar i facilitar la informació que sigui precisa".

A la nit, les autoritats britàniques han enviat un altre document en què assenyalen que l'euroordre no és desproporcionada, sinó que hi falta "informació essencial" i lamenten el malentès.

 

 

Ponsatí: "Això no és el final, ni molt menys"


En declaracions al "Tot es mou", de TV3, l'extitular d'Ensenyament ha explicat que el seu cas no està tancat:

"El que em diu el meu advocat, que és l'únic contacte que tinc, és que això no és el final, ni molt menys."

"Han demanat clarificacions. No l'activen, però si hi ha clarificacions l'activaran [l'euroordre]."

En un tuit, també ha demanat contenir l'eufòria que alguns han fet visible a les xarxes:


Ponsatí ha contraposat la manera de fer de la justícia britànica amb l'espanyola i ha recordat que, a la sentència del Suprem, se la confon en algun moment amb l'exconsellera d'Afers Socials Dolors Bassa:

"Al Regne Unit són molt curosos i no s'accepten papers mal fets. Si el Tribunal Suprem ho fa malament, doncs ho haurà de refer. El cas de la Dolors Bassa és dolorós i aquestes coses aquí no colen."

Sobre la petició del seu historial delictiu, ha dit:

"Potser alguna multa. No gaires, perquè soc bona conductora."

 

 

Ajornada la vista

Anwar ha anunciat aquest mateix dimecres que s'ajornava la vista per la petició d'extradició prevista inicialment per aquest dijous. El lletrat ha explicat que el Regne Unit els havia demanat més "claredat" i que per això s'ajornava la vista.

Ponsatí tenia previst presentar-se a una comissaria d'Edimburg.

 

 

 

ARXIVAT A:
Clara PonsatíSedicióProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut