El Regne Unit recomana vacunar els menors de 30 anys amb una alternativa a AstraZeneca
- TEMA:
- Vacunes
El Regne Unit recomana que s'administri una vacuna contra la Covid-19 alternativa a la d'AstraZeneca a les persones menors de 30 anys, arran del possible vincle detectat entre el fàrmac i casos rars de trombosi, segons ha anunciat aquest dimecres a la tarda el comitè conjunt de vacunació i immunització del Regne Unit (JCVI, en les seves sigles en anglès).
L'Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris (MHRA, en les seves sigles en anglès) conclou que, davant el risc de possibles trombosis, s'ofereixi un fàrmac alternatiu a les persones de menys de 30 anys. A aquest grup de població se'l vacunarà amb els fàrmacs de Pfizer i Moderna, les altres dues vacunes autoritzades al Regne Unit.
Més beneficis que riscos
La cap de l'MHRA, June Raine, ha insistit que, "per a la gran majoria de persones", els beneficis del fàrmac d'AstraZeneca contra la Covid-19 continuen superant els riscos. És per això que el regulador continua recomanant la vacuna d'AstraZeneca en adults de més de 30 anys.
Els responsables del JCVI han explicat que la decisió s'ha pres perquè, en les persones de més de 30 anys, el risc de contagiar-se o morir de coronavirus és "més elevat" que el de desenvolupar aquestes trombosis poc freqüents.
En canvi, per als menors de 30 anys sense patologies prèvies, el risc del coronavirus és inferior i, per tant, és recomanable evitar aquest efecte secundari administrant-los una vacuna alternativa.
De tota manera, els joves que ho vulguin podran demanar rebre el fàrmac d'AstraZeneca, que és el més generalitzat al Regne Unit, si volen ser vacunats amb celeritat.
Els que han rebut la primera dosi han de posar-se la segona
El comitè de vacunació i immunització assegura que els menors de 30 anys de grups prioritaris que ja han rebut la primera dosi d'AstraZeneca, com els treballadors sanitaris o les persones amb un sistema immunitari dèbil, han de rebre la segona seguint el calendari previst.
La recomanació del JCVI tindrà una influència "zero o negligible" en el calendari de vacunació britànic, segons ha assegurat el director mèdic adjunt d'Anglaterra, Jonathan Van-Tam, gràcies a l'estoc disponible de fàrmacs.
El secretari de Salut, Matt Hancock, s'ha limitat a destacar que tant l'MHRA com l'EMA han confirmat que "la vacuna d'Oxford-AstraZeneca és segura, efectiva i que els beneficis superen de molt els riscos per a la gran majoria dels adults":
La decisió del regulador britànic arriba l'endemà que la Universitat d'Oxford aturés les proves de la vacuna en infants i adolescents, precisament a l'espera de saber en quin sentit es pronunciava la MHRA.
79 casos de trombosi i 19 morts
Segons les dades de l'MHRA, fins a finals de març s'han registrat 79 casos de trombosi en persones vacunades, 19 de les quals han mort. L'organisme no ha pogut determinar que aquestes patologies es derivin de la vacuna, tot i que sospiten que podria ser un efecte secundari. Dels casos detectats al Regne Unit, dues terceres parts corresponen a dones.
L'organisme també recomana que les persones proclius a tenir trombosis facin una consulta al seu metge abans de rebre el fàrmac.
La informació de l'NHS (el servei nacional de salut britànic) sobre la vacuna s'ha actualitzat aquest dimecres a la tarda i ja hi figura la recomanació que les persones de menys de 30 anys sense altre patologies rebin una vacuna diferent de la d'AstraZeneca.
L'EMA estableix que figuri com a efecte secundari
Aquest mateix dimecres, l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha confirmat una "possible relació" entre la vacuna desenvolupada per la Universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca i alguns "casos molt rars de coagulació sanguínia combinats amb nivells baixos de plaquetes a la sang", segons la directora executiva de l'organisme, Emer Cooke.
És per això que l'EMA estableix que aquests casos adversos han de figurar en la llista d'efectes secundaris "molt poc freqüents" de la vacuna.
- ARXIVAT A:
- Vacunes Covid-19 Coronavirus Regne Unit