El Regne Unit supera Itàlia com a país europeu amb més morts per coronavirus
Amb 29.427 víctimes, és el país d'Europa amb més morts en xifres absolutes, i ha començat una prova pilot per rastrejar contagis amb una app
El Regne Unit ja és el país europeu amb el nombre absolut de morts per coronavirus més alt. Aquest dimarts ha superat Itàlia. Segons ha informat el ministre d'Exteriors, Dominic Raab, fins ara s'han comptabilitzat al país 29.427 morts, una xifra lleugerament superior als 29.315 d'Itàlia. En l'últim dia s'han sumat 693 víctimes més en territori britànic.
Londres tenia en compte primer només les dades de pacients morts als hospitals, però, des de fa uns quants dies, hi suma també els morts en residències de gent gran i altres centres.
En xifres absolutes, a tot el món, el país amb més víctimes són els Estats Units, amb més de 69.000 morts. De tota manera, l'executiu de Boris Johnson rebutja les comparacions internacionals i remarca que "no tindrem un veredicte real fins que la pandèmia hagi acabat". A més, recorden que és quart a tot el món si es miren les dades de mortalitat per milió d'habitants.
El govern britànic porta dies subratllant que la situació és diferent si es miren les dades de mortalitat per milió d'habitants pic.twitter.com/qcbmw4ptbl
Sergi Mulero (@sergimulero) May 5, 2020
Al Regne Unit hi ha confirmats ara 194.990 contagis i, si miren les xifres mundials, també queda en quarta posició, per darrere dels Estats Units (més d'1,81 milions de casos), Espanya (més de 218.000) i Itàlia (més de 213.000). Cal tenir en compte que això són només els casos confirmats.
Sense recomanació d'ús de mascaretes
El ministre Raab ha explicat que l'executiu conservador encara no ha pres cap decisió sobre si recomana l'ús de mascaretes a la població. "No volem donar a la gent un consell imprecís o crear una falsa confiança en les mascaretes", ha argumentat, al mateix temps que ha afegit que no volen provocar falta de material al personal sanitari i essencial.
A les compareixences parlamentàries que fan els assessors mèdics del govern han reconegut que fer més testos hauria canviat les coses, però que no es tenia prou capacitat.
Prova pilot amb mòbils i Bluetooth a l'illa de Wight
Justament, també aquest dimarts el Regne Unit ha començat una prova pilot per identificar millor els contagis. És una aplicació per a mòbils que, a través de Bluetooth, detecta si algú ha estat en contacte amb una persona amb símptomes. La prova s'està fent a l'illa de Wight, al sud d'Anglaterra.
Els sanitaris han començat a provar l'aplicació de rastreig del coronavirus i, a partir de dijous, serà el torn de la resta dels 140.000 habitants de l'illa. La intenció és que, a mitjans de mes, l'ús de l'app s'entengui a tot el Regne Unit.
L'aplicació registrarà la gent amb la qual es vagi trobant l'usuari i l'avisarà quan una d'aquestes persones informi que està malalta.
Es calcula que perquè sigui realment efectiva caldria que un 80% dels propietaris de telèfons intel·ligents se la baixessin, però hi ha persones que tenen dubtes sobre la seva privacitat, tenint en compte, també, que en els casos en què calgui una alerta les dades s'enviaran a un servidor central susceptible d'atacs.
El ministre de Sanitat, Matt Hancock, ha intentat enviar un missatge de tranquil·litat:
"Les dades es guarden al telèfon i no s'envien al govern fins que, òbviament, calgui fer un test."
A més, Downing Street ha triat un model d'aplicació diferent del d'altres països i això podria acabar fent que, si aquesta eina es convertís en un requisit per poder viatjar a l'estranger, els britànics tinguessin problemes per incompatibilitat dels sistemes.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus