Refugiats arribats a l'estiu en l'Open Arms s'encarregaran de la carrossa del rei Baltasar a la calvalcada de reis de Reus
Refugiats arribats a l'estiu en l'Open Arms s'encarregaran de la carrossa del rei Baltasar a la calvalcada de reis de Reus
Reus

De l'infern de Líbia a la cavalcada de Reus: La història d'en Betcha i en Souleyman

El rei Baltasar de Reus serà un refugiat arribat amb el vaixell Open Arms al juliol

RedaccióActualitzat

En Betcha i en Souleyman formen part d'un grup de refugiats que al juny van aventurar-se a intentar sortir de Líbia amb patera per creuar el Mediterrani i arribar a Europa.

Va ser just després de la crisi de l'Aquarius: tant Itàlia com Malta es van negar a acceptar els 630 migrants que portava aquest vaixell, que va acabar anant a València com a refugiats.

 

 

En Betcha i en Souleyman els va rescatar el vaixell Open Arms, que tampoc va aconseguir que Itàlia se'n fes càrrec i, finalment, van desembarcar a Barcelona a principis de juliol.

Notícia relacionada: Open Arms denuncia que 1.000 persones van a la deriva en 7 barques al Mediterrani​

El primer matalàs en mesos

Amb els peus finalment a terra ferma, van poder dormir en un matalàs per primer cop en mesos. Llavors ja van expressar el seu agraïment:

 

Betcha Honorée: "Vull donar les gràcies a Barcelona, a Catalunya. És molt fort!"

Souleyman Barry: "Tothom va cridar, tothom va plorar. Jo vaig plorar. I vaig dir: "Gràcies a Déu, soc al paradís""

 

Notícia relacionada: Open Arms atura temporalment els rescats al Mediterrani central i operarà al sud d'Espanya

L'infern de Líbia

Tots dos, juntament amb els refugiats rescatats per l'Open Arms, són supervivents de l'infern que viuen a Líbia les desenes de milers de persones que cada any intenten travessar el país per arribar a Europa.

La immensa majoria paguen fortunes per arribar-hi des de països com Níger, Mali o Ghana, i acaben a camps de detenció.

Els treuen d'allà traficants de persones que els extorsionen i, si no poden pagar, els venen com a esclaus: reportatges periodístics i informes oficials han documentat subhastes en les quals es paguen, per exemple, 350 euros per un migrant "fort per treballar al camp."


D'Esplugues a Reus

Els rescatats per l'Open Arms el juny eren un grup d'unes 60 persones, la majoria homes, i els van instal·lar a la residència esportiva Blume, a Esplugues de Llobregat.

Allà van passar l'estiu, i al setembre una trentena, entre els quals en Betcha i en Souleyman, van anar a Reus, al nou centre d'acollida que gestiona la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, CCAR-CEAR, on viuen des de llavors.

 

Ara fan classes de llengua al matí i a la tarda aprenen diversos oficis, amb l'objectiu de trobar feina i poder viure de manera independent.

Notícia relacionada: Open Arms marxa de l'Estret i retreu a Sánchez no haver complert

 

Un encàrrec municipal

Mentre no en troben, de feina, l'Ajuntament de Reus els ha fet un encàrrec força especial: que encarnin el rei Baltasar i el seu seguici en la cavalcada de reis.

 

A la cavalcada hi participaran 25 dels refugiats al centre: un serà el rei, 5 faran de patges i 19 més acompanyaran la carrossa.

Per preparar la cavalcada, han visitat els tallers on s'està muntant la carrossa. Òscar Revilla, director del centre d'acollida del CCAR-CEAR, destaca el valor que té aquesta oportunitat per a ells.

"Vam rebre una comunicació des de l'Orient demanant-nos la col·laboració de les persones refugiades i sol·licitants d'asil que tenim al centre de Reus per participar a la cavalcada, i va ser una gran alegria i una gran responsabilitat."

"La majoria no han viscut mai una cavalcada i hem hagut d'explicar al centre quina feina fan els Reis de l'Orient. Ha estat un procés bonic, perquè hem pogut treballar junts un element cultural, que ells tindran l'oportunitat de viure en primera persona"

 

A Reus tradicionalment el rei negre, igual que els altres dos, l'encarnaven persones que col·laboren econòmicament a pagar les despeses de les festes, però aquest any han trencat aquesta tradició.

La decisió de l'ajuntament de Reus coincideix amb la campanya perquè el Baltasar de les cavalcades de reis no sigui una persona blanca pintada de negre, com també era el cas de Girona.

Però a Reus Baltasar i el seu seguici no només seran negres: també hauran arribat fa poc temps d'un llarg i perillós viatge buscant un món millor.

Notícia relacionada: El tió, un polissó entranyable al vaixell Open Arms

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut