
El rei cita Catalunya com una de les "serioses preocupacions" que té Espanya
Felip VI apel·la a la Constitució, el diàleg i el respecte per preservar la unitat, "sense divisions ni enfrontaments", en el discurs de Nadal
El rei Felip VI ha qualificat Catalunya com una de les "serioses preocupacions que tenim a Espanya" en el discurs de Nadal. Sense fer-hi cap més referència explícita, el monarca ha afegit, "per descomptat", Catalunya en una llista on també ha citat "la falta d'ocupació", "les dificultats econòmiques de moltes famílies", "els nivells de desigualtat" o "el deteriorament de la confiança de molts ciutadans en les institucions".
En una intervenció de gairebé dotze minuts, el rei també ha fet referència a la situació política sorgida de les eleccions del 10 de novembre. En plenes negociacions per la investidura de Pedro Sánchez:
"Correspon al Congrés, d'acord amb la nostra Constitució, prendre la decisió que consideri més convenient per a l'interès general de tots els espanyols"
"Temps de molta incertesa"
En el seu cinquè discurs de Nadal des que va accedir al tron, Felip VI ha dit que els actuals són "temps de molta incertesa, de canvis profunds i accelerats".
"La nova era tecnològica digital, el rumb de la Unió Europea, els moviments migratoris, la desigualtat laboral entre homes i dones o la manera d'afrontar el canvi climàtic i la sostenibilitat, entre d'altres, són qüestions que estan molt presents i condicionen ja, de manera inequívoca, les nostres vides"
"Confiança" en el país
Malgrat les diverses referències a les dificultats actuals, Felip VI ha fet un discurs optimista, en què ha destacat en diverses ocasions
"Hem de tenir més que mai una confiança ferma en nosaltres mateixos i en Espanya, que sempre ha sabut obrir-se camí quan hem afrontat el futur amb responsabilitat, generositat i rigor, amb determinació, però també amb reflexió i serenitat. I tenim raons de sobres per tenir aquesta confiança"
El monarca ha qualificat Espanya de "societat oberta al món" que ha "superat situacions molt difícils amb una serenitat i una enteresa admirables".
"Una societat que ha experimentat una transformació molt profunda, com mai abans en la nostra història. Que viu conforme a valors i actituds compartits amb les altres societats lliures i democràtiques. Que és i se sent profundament europea i iberoamericana. I que no està aïllada, sinó molt oberta al món i plenament integrada en la societat global"
Felip VI ha qualificat Espanya d'"estat social i democràtic de dret" i n'ha destacat les prestacions socials, la xarxa d'infraestructures de comunicacions i transports o les relacions internacionals.
Tres valors compartits
El monarca ha lloat els valors que "inspiren" els ciutadans espanyols i ho ha considerat "un senyal d'identitat de l'Espanya dels nostres dies":
"Milions d'espanyols, gràcies a la nostra Constitució, hem compartit al llarg dels anys uns mateixos valors sobre els quals fonamentar la nostra convivència, els nostres grans projectes en comú o els nostres sentiments i idees"
Entre aquests valors, Felip VI n'ha enumerat tres: el desig de concòrdia; la voluntat d'entesa i d'integrar les diferències dins del respecte a la Constitució i, per últim, la defensa i l'impuls de la solidaritat, la igualtat i la llibertat com a principis vertebredors de la societat.
"Sense divisions ni enfrontaments"
El rei ha afirmat que Espanya "no pot quedar-se immòbil ni anar per darrere dels esdeveniments" i ha fet una crida a "continuar recorrent el seu camí sense tancar-se en si mateixa".
El monarca s'ha mostrat "convençut" que el país sabrà "superar" els desafiaments que té al davant i ha reclamat mantenir-se "units en els valors democràtics que compartim per resoldre els nostres problemes":
"Els desafiaments que tenim al davant no són senzills, però com en tantes ocasions de la nostra història recent, estic convençut que ho superarem. Confiem en nosaltres mateixos, en la nostra societat, confiem en Espanya i mantinguem-nos units en els valors democràtics que compartim per resoldre els nostres problemes. Sense divisions ni enfrontaments que només erosionen la nostra convivència i empobreixen el nostre futur. Tenim un gran potencial com a país, pensem en gran, avancem amb ambició. Tots junts. Sabem fer-ho i coneixem el camí"
El rei també ha tingut "un record molt especial" per a les víctimes de les inundacions i rierades dels darrers dies a la Península.
Com és habitual, Felip VI ha acabat el discurs desitjant "Bon Nadal" en basc, català i gallec.