Madrid

El rei cobra 292.752 euros i el príncep, la meitat

La Casa del Rei ha fet públics els detalls de la seva assignació pressupostària, que aquest any ha estat de 8.430.000 euros, un 5,2% menys que l'any anterior. Fins ara, només era pública la xifra global, però, arran del "cas Urdangarin", la presumpta implicació del gendre de Joan Carles en un cas de corrupció, la Casa del Rei va decidir que a partir d'ara oferiria els detalls del pressupost, desglossat per capítols, com fan la resta d'administracions públiques.

RedaccióActualitzat
Segons les dades que ja es poden consultar al web de la Casa del Rei, el sou anual del monarca el 2011, abans d'aplicar-hi les corresponents retencions, va ser de 292.752 euros i el del príncep, de la meitat, 146.375,50 euros. Sobre aquestes quantitats, Hisenda aplica una retenció mínima del 40% al sou del rei i del 37% al del príncep.

Dels 292.752 euros anuals del rei, 152.233 són per a depeses de representació i els 140.519 restants són el sou.

La reina, la princesa d'Astúries i les infantes Elena i Cristina no reben una assignació fixa, sinó una quantitat per a despeses de representació que pot variar cada any i que decideix el rei. La despesa d'aquesta partida, però, no pot superar els 375.000 euros. Ara bé, ni Iñaki Urdangarin ni Jaime de Marichalar, quan estava casat amb la infanta Elena, rebien diners de la Casa del Rei.

Les despeses de la Casa del Rei representen el 9,65% del total dels pressupostos d'aquest organisme. La despesa més gran va al personal, amb el 47,89% del total. La partida de "despeses normals en béns i serveis" puja fins al 38,83%. A la Casa del Reial, hi treballen uns 500 funcionaris, però la monarquia només es fa càrrec de 18 nòmines de personal d'alta direcció.

Les partides per al cap d'Estat no estan sotmeses al Tribunal de Comptes, com passa en altres països de la Unió Europea i al Congrés i el Senat. Amb tot, hi ha la figura de l'interventor d'Hisenda de la Casa, que controla els números.

En el web, la Casa del Rei assegura que elabora els seus números amb "criteris d'austeritat i eficàcia i amb la voluntat de complementar els serveis prestats per altres departaments de l'administració". També explica que aplica al personal directiu "un criteri equivalent a la resta de l'administració" pel que fa a increments, reduccions o congelacions de sou.

Les dades s'han fet públiques l'endemà que el rei Joan Carles va rebre el suport de les Corts, amb un aplaudiment de dos minuts dels diputats i senadors al començament de l'obertura de la desena legislatura.

Sobre el "cas Urdangarin", el monarca va dir en una conversa informal amb un grup de periodistes que les referències a la justícia al seu discurs de Nadal no anaven dirigides al seu gendre, com van interpretar els mitjans de comunicació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut