El rei emèrit al Congrés, en una imatge d'arxiu (Europa Press/Eduardo Parra)

El rei emèrit, tres fronts judicials oberts i una inspecció un any després de fugir

Ni la Fiscalia ni Hisenda donen senyals de tancar aviat les seves instruccions i això pot allargar la fugida de Joan Carles a Abu Dhabi
Redacció
TEMA:
Casa Reial espanyola

El 3 d'agost del 2020, Joan Carles de Borbó marxava d'Espanya. Un any després de la fugida, el rei emèrit espera que els fronts oberts als tribunals es tanquin per aplanar el camí de la seva tornada. Però el ritme de la justícia és lent.

Actualment, el rei té tres investigacions de la Fiscalia del Tribunal Suprem: una sobre les comissions per la construcció de l'AVE a la Meca, una segona per suposades donacions rebudes a través de targetes opaques i l'última, per la sospita que Joan Carles de Borbó pugui guardar fins a 10 milions d'euros al paradís fiscal de l'illa de Jersey.

La justícia porta més d'un any instrucció amb absolut secretisme, sense comunicar avenços. El magistrat emèrit del Suprem José Antonio Martín Pallín sosté que hi ha prou indicis de la comissió de delictes fiscals per part de Joan Carles i creu que ja és l'hora de fer un pas endavant.

"Ha arribat el moment d'aclarir les coses. La Fiscalia ha de dir quines dades té i enviar-les a la sala segona del Tribunal Suprem"

En coordinació amb la Fiscalia, Hisenda manté oberta des del maig una inspecció sobre les dues regularitzacions que ha fet Joan Carles, més de 5 milions d'euros.

L'Agència Tributària intenta esbrinar si les regularitzacions són completes, verídiques i sense cap mena d'avís previ. Però els tècnics d'Hisenda adverteixen que el pas del temps no ajuda. Carlos Cruzado, president del Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda, diu que el temps juga a favor de Joan Carles: "Si va poder presentar les regularitzacions és perquè no havien obert cap investigació des de l'Agència Tributària".

De moment, ni la Fiscalia ni Hisenda donen senyals de tancar ben aviat les seves instruccions. Al·leguen la complexitat de tot el que estan investigant i, per tant, a curt termini no s'albira un retorn a Espanya de l'excap de l'estat espanyol si no és per una citació judicial.

ARXIVAT A:
Borbons Monarquia Casa Reial espanyola
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut